Groep 5: Er gaat een wereld open voor je kind!

Maike

Binnenkort gaat je kind naar groep 5, spannend! Een fris schooljaar waarin de stof die in groep 4 is geïntroduceerd een stukje moeilijker wordt. De lesstof wordt complexer en er wordt meer van je kind verwacht. Dat kan ook want op deze leeftijd krijgen kinderen meer interesse in de ‘volwassen’ wereld. Natuurlijk wil je goed voorbereid zijn. Lees snel verder wat jullie het komende jaar te wachten staat!

Wereldoriëntatie

In groep 5 krijgt je kind wereldoriëntatie (ook wel zaakvakken genoemd). Wereldoriëntatie is een verzamelnaam voor zes vakken; geschiedenis, aardrijkskunde, techniek, mens & maatschappij, godsdienst en biologie & cultuur. Met wereldoriëntatie leert je kind in groep 5 meer over hoe de wereld in elkaar steeds.

Zo begrijpt je kind ineens dat er nog een hele tijd was voor hij of zij geboren werd. En lang voordat de mens bestond leefden er dinosauriërs op onze aarde! Je kind leert over oorlogen en de Middeleeuwen met haar ridders. Er gaat letterlijk een wereld voor hem of haar open!

Topografie in groep 5

Waar ligt Utrecht? Opa en oma wonen toch in Friesland? Wat is de hoofdstad van Nederland? Op de meeste basisscholen start je kind in groep 5 met topografie (topo) en het leren van de Nederlandse provincies. En zoals je zelf misschien nog wel weet van vroeger; topografie betekent huiswerk. Dat wordt stampen, stampen, stampen, totdat alles goed in zijn of haar hoofd zit. Gelukkig oefent Squla gezellig met jullie mee; op het eigen niveau van je kind spelenderwijs topo leren. Zo gaat het extra snel! Groep 5: Topografie

Rekenen oefenen

Rekenen wordt een tikkeltje lastiger dit jaar. Je zult verbaasd staan wat je kind al niet kan tegen het einde van groep 5; optellen en aftrekken onder de 1000 is aan het eind van groep 5 een eitje en zelfs de eerste rekensommen met getallen tot 10.000 zijn al gemaakt! Binnen 20 seconden een tafel opzeggen moet tegen de zomer van 2017 moeiteloos gaan.

In groep 5 maakt je kind ook kennis met breuken en maal– en deelsommen. Verder wordt er aandacht besteed aan het rekenen met geld. Ook handig voor jou bij het boodschappen doen. Aan het einde van groep 5 kent klokkijken voor jouw kind geen geheimen meer; uren, minuten, seconden op zowel een digitale als analoge klok.

Moeilijke woorden leren

“Dat weiger ik!” “Huh?”, wat zegt je oogappel nou? In groep 5 neemt taal een grote sprong. Zo leert je kind steeds moeilijkere woorden als weigeren, uitgekookt en uitmuntend. Lezen ging al aardig in groep 4 maar de zinnen waren nog vrij kort en de woorden simpel. In groep 5 komt daar verandering in; zinnen van tien woorden zijn geen enkel probleem meer, net als woorden met drie- en vier-lettergrepen.

Verder maakt je kind kennis met spelling en grammatica en houdt hij of zij misschien wel een eerste spreekbeurt!

Groep 5 – tips & tricks voor ouders:

  • Gebruik zelf af en toe moeilijke woorden. Kijk wat je kind er al van begrijpt;
  • Laat hem of haar klokkijken of afrekenen bij de kassa;
  • Oefen met enkelvoud en meervoud van woorden met je kind. Bijvoorbeeld: Wat is het meervoud van koe?
  • Lees steeds hetzelfde boek voor; supergoed voor het uitbreiden van de woordenschat;
  • Een tafel opzeggen binnen 20 seconden nog lastig? Hang de tafels aan de binnenkant van de wc deur, zo kan je kind fijn oefenen;
  • Lekker veel gamen en quizzen met Squla natuurlijk!

Onthoud dat ieder kind zijn of haar eigen tempo heeft en dat is natuurlijk helemaal oké. Veel plezier dit schooljaar!

Log in op Squla om te zien welke lesstof je kind te wachten staat in groep 3. Nog geen lid van Squla? Doe een proefquiz en kom erachter hoe leuk Squla is.

Proefquiz

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!