Groep 4: herhalen en tafels

Marisca

Groep4: de tijd vliegt. Een jaar geleden nam je afscheid van de kleuterperiode en vroeg je je af wat je kind allemaal ging leren. Een jaar verder weet je dat je kind in een korte periode heel veel leert en besef je je eens te meer dat kleintjes écht heel snel groot worden. Sterker nog, na groep 4 zijn jullie al op de helft van de basisschoolperiode! Maar goed, eerst is het tijd voor groep 4. Wat staat jullie in dit jaar allemaal te wachten en wat gaat je kind leren?

Schoolspullen kopen?

Je zou verwachten dat je voor groep 4 al meer schoolspullen aan moet schaffen, maar eigenlijk valt dat reuze mee. Ook in groep 4 heb je gymkleding en schoenen nodig net als broodtrommels en bekers. Een pen en potloden krijgen kinderen vaak van school, maar wat heb je dan extra nodig? Op veel scholen wordt in groep 4 gevraagd om een liniaal. Mocht dit het geval zijn hoor je dit van school of krijg je een lijst mee met de schoolbenodigdheden.

Herhaling en tafels

Waar in groep 3 een fundament wordt gelegd wat betreft lezen en rekenen, wordt dit in groep 4 verder ontwikkeld en herhaald. Eigenlijk gaat groep 4 geleidelijk door waar groep 3 gestopt is. Kinderen kunnen nu korte woordjes lezen (technisch lezen) en uiteindelijk leren zij deze woordjes in doorlopende zinnen te lezen en begrijpen ze ook steeds beter wát ze lezen (begrijpend lezen).

Weet je het nog van vroeger; het leren en vooral het in je hoofd stampen van de tafels? In groep 4 maakt je kind kennis met de tafel sommen, maar vandaag de dag is het geen kwestie van deze gewoon uit je hoofd leren. In groep 4 is er aandacht voor wat deze sommen nu eigenlijk inhouden. Op deze manier worden tafels inzichtelijk gemaakt en zijn ze daarna vaak makkelijker te leren voor de kinderen. Zie ook rekenen in groep 4.

Wat leren kinderen in groep 4 nog meer?

In groep 4 worden kinderen zich bewust van de wereld om hen heen. Dit wordt op veel scholen ‘wereldoriëntatie’ genoemd. Een breed begrip dat ook veel omvat. In de klas hebben kinderen te maken met verschillende godsdiensten en daar zal in groep 4 zeker aandacht voor zijn. En wat dacht je van aardrijkskunde? Waar ligt Nederland en waar ligt je woonplaats? En vergeet geschiedenis ook niet. Kinderen zijn al heel wijs en weten al een hoop, maar weten vaak niet hoe iets is ontstaan en waarom iets zo is. In groep 4 krijgen ze daar de eerste antwoorden op.

De wereld om hen heen vertaald naar hun eigen persoonlijkheid

Doordat de kinderen steeds meer leren over de wereld waar zij in leven, krijgen ze steeds meer oog voor de wensen en gevoelens van de personen om hen heen. Dit zagen we al een beetje in groep 3. En hoewel kinderen dus niet meer alleen gefocust zijn op wat zij willen, ontdekken zij wel wat ze kunnen en welke mogelijkheden zij hebben. Misschien zit je kind al op een sport en merkt hij dat hij daar goed in is en er energie en zelfvertrouwen van krijgt.

Dankzij wereldoriëntatie en hun eigen ontwikkeling gaat er een wereld voor hen open!

Log in op Squla om te zien welke lesstof je kinds te wachten staat in groep 4. Nog geen lid van Squla? Doe een proefquiz en kom erachter hoe leuk Squla is.

Proefquiz

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!