Image

Begrijpend lezen oefenen

Begrijpend lezen is de basis van alle schoolvakken, en daarmee erg belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan een verhaalsom, een geschiedenistekst of een vraag uit een toets. Als je niet snapt wat er staat, kun je de oefening niet maken.

Bij Squla oefen je vanaf groep 4 met begrijpend lezen. Je kind leert informatie uit een tekst te halen, verbanden te leggen en hoofd- en bijzaken van elkaar te onderscheiden. De zinnen worden telkens een stukje langer en grammaticaal steeds moeilijker. Oefenen met Squla is leuk en sluit perfect aan op lesstof op school!

Kies zelf wat je leest

Houdt je kind van dieren, reizen of van griezelverhalen? Lezen wordt makkelijker als je iets leest dat je leuk vindt. Op Squla kies je zelf het thema. Elk thema heeft meerdere teksten en het juiste AVI-leesniveau.

Kies je eigen niveau

Heeft je kind nog wat moeite met begrijpend lezen? Of is lezen juist favoriet? Bij elk thema van begrijpend lezen kan je kind kiezen tussen verschillende niveaus: makkelijk, gemiddeld en moeilijk.


Begrijpend leren lezen, het kan

Begrijpend lezen is meer dan alleen lezen, het vormt de basis voor alle vakken. Je kind leert informatie uit een tekst te halen, verbanden te leggen en hoofd- en bijzaken van elkaar te onderscheiden. Of het nu gaat om een verhaalsom, het lezen van een tekst of het maken van een samenvatting. Op Squla oefent je kind op een leuke manier gericht informatie uit een tekst te halen en antwoord te geven op de vragen: wie, wat, waar, waarom en waardoor?

Oefenen met begrijpend lezen

Wat is het verschil tussen scannend en grondig lezen? En hoe begrijpt je kind een tekst op een dieper niveau? Door te oefenen met begrijpend lezen ontdekt je kind de verschillende manieren van begrijpend lezen. Van het bekijken van de titel en het voorspellen van de tekst tot een opdracht om te bepalen hóe je het best kunt lezen. 

Oefen met vragen van Cito, ROUTE 8 en IEP

Begrijpend lezen is een belangrijk onderdeel van de LVS-, Entree- en eindtoets. Je kind kan hiervoor niet leren, maar oefenen kan wel! De begrijpend leesvragen in het vak toetsen lijken erg op die van echte toetsen. Vanaf groep 3 maakt je kind spelenderwijs kennis met die manier van vragen.

Verder oefenen met begrijpend lezen?

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!

Zo maak je lezen leuk: