Image

Lang zullen we lezen

Begrijpend lezen is de basis van alle schoolvakken, en daarmee erg belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan een verhaalsom, een geschiedenistekst of een vraag uit een toets. Als je niet snapt wat er staat, kun je de oefening niet maken.

Bij Squla oefen je vanaf groep 4 met begrijpend lezen. Je kind leert informatie uit een tekst te halen, verbanden te leggen en hoofd- en bijzaken van elkaar te onderscheiden. De zinnen worden telkens een stukje langer en grammaticaal steeds moeilijker. Oefenen met Squla is leuk en sluit perfect aan op lesstof op school!

Thema’s die aansluiten bij je interesses

Houdt je kind van dieren, reizen of juist van griezelverhalen? Lezen wordt een stuk leuker als het aansluit bij je interesses. Daarom kun je bij begrijpend lezen op Squla je eigen thema kiezen. Elk thema heeft verschillende soorten teksten en is afgestemd op het juiste AVI-leesniveau.

Kies het niveau dat bij je past

Heeft je kind nog wat moeite met begrijpend lezen? Of is hij toe aan wat meer uitdaging? Bij elk thema van begrijpend lezen kan je kind kiezen tussen verschillende niveaus: makkelijk, gemiddeld en moeilijk.

Begrijpend leren lezen, het kan

Begrijpend lezen is meer dan alleen lezen, het vormt de basis voor alle schoolvakken. Je kind leert informatie uit een tekst te halen, verbanden te leggen en hoofd- en bijzaken van elkaar te onderscheiden. Of het nu gaat om een verhaalsom, het lezen van een interessante tekst of het maken van een samenvatting. Op Squla oefent je kind op een leuke manier gericht informatie uit een tekst te halen en antwoord te geven op de vragen: wie, wat, waar, waarom en waardoor?

Oefenen met begrijpend lezen

Wat is het verschil tussen scannend en grondig lezen? En hoe begrijpt je kind een tekst op een dieper niveau? Door te oefenen met begrijpend lezen ontdekt je kind de verschillende manieren van begrijpend lezen. Van het bekijken van de titel en het voorspellen van de tekst tot een opdracht om te bepalen hóe je het best kunt lezen. 

Oefen de vraagstelling van Cito, ROUTE 8 en IEP

Begrijpend lezen is een belangrijk onderdeel van de LVS-, Entree- en Eindtoets. Hiervoor kan je kind niet leren. Maar oefenen kan wel helpen! De begrijpend leesvragen in het vak toetsen lijken erg op die van Cito-, ROUTE 8- of IEP-toets. Vanaf groep 3 kan je kind op Squla spelenderwijs kennis maken met de vraagstelling van de verschillende toetsaanbieders.

Hoe maak je begrijpend lezen leuk?

Pitti, vakspecialist begrijpend lezen bij Squla: “Leesonderwijs gaat bovenal om leesplezier bevorderen. Dat gebeurt op school én thuis. Twee tips? Laat je kind iedere dag een half uurtje lezen in een boek dat zelf gekozen is. En lees iedere dag voor. Laat zien dat lezen leuk is. Voor iedereen!” Wil je weten hoe Pitti begrijpend lezen op Squla heeft samengesteld?

Verder oefenen met begrijpend lezen?

Squla (pages)

Van rekenen en taal, tot handige toetsvragen en leuke themaquizzen. Ga met zekerheid het komende half jaar tegemoet. Nu 6 maanden voor € 50.

Vanaf € 7,95 p/m

Zo wordt lezen leuk: