Image

De wereld vol getallen in groep 2

In groep 2 wordt een begin gemaakt met rekenen. Je kind leert tellen tot en met 10 en getallen begrijpen. Want als je getallen begrijpt, kun je ook simpele sommetjes maken. In leuke rekenspelletjes op Squla oefent je kind optellen en cijfers op volgorde zetten. Daarnaast maakt je kind kennis met de begrippen meer, minder en evenveel. Alles is ondersteund met leuke plaatjes en de vragen worden voorgelezen. Zo oefent je kind spelenderwijs met rekenen!

Getalbegrip in groep 2

Getalbegrip bestaat uit verschillende onderdelen. Het begint met een cijfer herkennen. Bijvoorbeeld cijfer 1 hoort bij één. Vervolgens leert je kind cijfers opnoemen. In het begin zal dit gaan als een versje (1, 2, 3, 4), maar daarna leert je kind ook waarde toekennen aan getallen (1, 2, 3, dus 3 snoepjes). Dit heet resultatief tellen. Je kind weet dat na de 2 de 3 komt en kan zo ook getallen ordenen. Op Squla oefent je kind met getallen herkennen t/m 10 en de getallenlijn. Is je kind al wat verder? Dan zijn er ook oefeningen t/m 20.

Tellen tot en met 10 in groep 2

In groep 1 en groep 2 is je kind voornamelijk bezig met het kunnen herkennen en opzeggen van de telrij tot en met 10. Ook gaat je kind aan de slag met het kunnen schrijven van de getallen 1 tot en met 6. Je kind leert ook ‘synchroon’ tellen, dat is het aanwijzen van een voorwerp en daar een getal aan koppelen. Dat is nog best lastig, vaak gaat het tellen sneller dan het aanwijzen. Bijvoorbeeld: hoeveel dingen staan er op de tafel? Je wijst ze een voor een aan en telt met je kind mee: 1, 2, 3, 4….

Tip: knippen en plakken

Om je kind extra te laten oefenen met getallen én te laten ontdekken dat die overal zijn, is dit wellicht een leuke oefening. Pak een papier en schrijf het getal groot in het midden, bijvoorbeeld 3. Zoek in tijdschriften of de krant naar plekken waar het cijfer 6 staat. Knip deze samen uit en plak ze op!

Meer, minder of evenveel?

In groep 2 leert je kind dingen met elkaar te vergelijken. Dit is een belangrijk onderdeel van getalbegrip. Deze jongen heeft langere benen dan dat meisje. Maar ook: dit zijn evenveel snoepjes als kazen? Op Squla oefent je kind met meer, minder en evenveel, bijvoorbeeld in leuke spelletjes zoals memory.

Klokkijken in groep 2

Pas in groep 3 gaat je kind echt aan de slag met de analoge klok. Maar in groep 2 maakt je kind wel kennis met de functie van de klok én het benoemen van dagdelen. Die informatie is nodig om de klok te kunnen begrijpen. Een dag bestaat uit drie dagdelen: ochtend, middag en avond. Ook leert je kind dat gisteren al geweest is, dat vandaag ‘nu’ is en dat morgen de dag na ‘vandaag’ is. Je kind leert dat er 7 dagen zijn en leert deze benoemen. Dit gebeurt vaak door middel van een liedje.

Vormen en figuren

In groep 2 maakt je kind kennis met de basisvormen en leert hij deze herkennen en te benoemen. Cirkel, driehoek, vierkant en rechthoek. Later volgen ook de cilinder en de zeshoek. Je kind moet deze vormen kunnen herkennen als ze onderdeel zijn van een ander figuur, bijvoorbeeld een dier of huis. Een huis bestaat uit een vierkant als basis, met een driehoek als dak en een rechthoek als voordeur!

Verder aan de slag met rekenen in groep 2?

Squla (pages)

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!