Image

Leren rekenen in groep 7

Zit je kind in groep 7? Dan gaat het niveau flink omhoog. Groep 7 wordt vaak als het moeilijkste rekenjaar van de basisschool beschouwd. Op Squla oefent je kind op een leuke manier met alle rekenstof uit groep 7, zoals procenten, breuken en kommagetallen. Ook lengtematen komen aan bod, zoals omtrek en oppervlakte, inhoud en gewichten. Het niveau van de vragen past zich automatisch aan aan dat van je kind. Zo maakt hij snel stappen! 

Procenten oefenen met fidgettoys

In groep 6 zijn breuken, kommagetallen en delen al aan de orde gekomen. Deze heeft je kind nodig om procenten te kunnen uitrekenen in groep 7. Immers 1% is het getal gedeeld door 100, oftewel 1/100e deel. Op Squla oefent je kind op een leuke manier met procenten omrekenen, bijvoorbeeld met fidgettoys! Hoeveel procent van de pop-it is gepopt? En hoe schrijf je dit percentage dan als breuk? Download hier gratis rekenspelletjes om zelf met fidgettoys procenten te oefenen.

Rekenen met breuken in groep 7

Waar je kind in groep 6 heeft kennis gemaakt met breuken, is je kind nu klaar voor het echte werk. Hoe reken je met ongelijknamige breuken? En hoe maak je ze gelijknamig? Als je dat weet, kun je ze gemakkelijk optellen en aftrekken. Vind je kind breuken lastig? In dit rekenfilmpje legt SpangaS-acteur Jefferson de basis uit van breuken vergelijken, optellen en op volgorde zetten. Op Squla worden alle onderdelen van groep 7 behandeld:

  • Gelijknamige breuken optellen en aftrekken
  • Optellen en aftrekken met helen (1 1/2+ 1/2 = 2, en 2/7 + 6/7 = 8/7 = 1 1/7).
  • Ongelijknamige breuken vergelijken en het verschil bepalen (wat is meer 3/4 of 4/5?)
  • Hele getallen delen door een breuk (Hoeveel kommen van 1/3 liter kunnen er uit 3 liter soep?)

Moet de komma naar links of naar rechts?

Weet je kind wanneer de komma naar links of naar rechts moet? Dat is handig bij het omrekenen van lengtematen, bijvoorbeeld van meter naar kilometer. Maar ook bij geld is het belangrijk dat je kunt rekenen met decimalen. Hoe reken je bijvoorbeeld € 15 x 2,50 uit? Op Squla oefent je kind met kommagetallen optrekken en aftrekken, maar ook delen en vermenigvuldigen komen aan bod:

  1. Delen en vermenigvuldigen met simpele decimalen (4 x 2,25 of 1,6 : 4)
  2. Het omrekenen van decimalen om een som makkelijker uit te rekenen (8 x 3,5 = 4 x 7)
  3. Schattend delen en vermenigvuldigen (30 x 2,89 ≈ 30 x 3,00)

Oppervlakte en omtrek berekenen in groep 7

In groep 7 gaat je kind aan de slag met lengtematen. Hiermee bedoelen we niet alleen lengte en omtrek, maar ook oppervlakte, inhoud, gewicht en temperatuur. Om dit onder de knie te krijgen, kan je kind op Squla oefenen met lengtematen omrekenen. Hoeveel dam is 300m? Wat is het verschil tussen cm2 en cm3? En hoe bereken je de inhoud van een rechthoek? Download het gratis werkblad.

Redactiesommen oefenen loont!

In groep 7 moet je kind alle onderdelen kunnen uitrekenen als kale som én als verhaaltje. Samuel doet er bijvoorbeeld 15 minuten over om op school te komen. Hoeveel uur reist hij per week? Ook toetsvragen van Cito bevatten meer context dan je kind gewend is. Je kind kan hiervan in de war raken. Daarom is het belangrijk veel te oefenen met deze redactiesommen. Op Squla bieden we veel sommen aan als verhaaltje, is er een speciale categorie rekenverhalen, en oefen je met rekenvragen in het vak toetsen. Zo raakt je kind vanzelf vertrouwd met deze manier van vragen!

Wat komt er verder aan bod in groep 7?

Start direct met rekenen in groep 7!

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!

Gratis werkbladen en rekenspelletjes

Download hieronder handige tafelkaarten en somtekeningen om te oefenen met automatiseren.

Handige tips voor ouders