Squla
Voor alle vakken van de basisschool
Voor alle vakken van de basisschool
Op Squla vind je quizzen en games voor rekenen in groep 3. Oefen direct met rekenonderwerpen zoals geld, klokkijken, tellen en minsommen.
De rekenstof is ontwikkeld door onderwijsexperts, in lijn met het Nederlandse onderwijssysteem.
Je kind blijft extra gemotiveerd dankzij de prijzen en munten die je in kan wisselen voor cadeautjes.
Volg de resultaten van je kind in het online ouderaccount en de wekelijkse rapportmail.
Daan (ouder)
We hebben nu Squla een jaar of 5 en we zijn er nog steeds blij mee. Sluit goed aan op de lesstof van school. Perfect als aanvulling. De kinderen vinden het extra vak check-dit erg leuk!
Suzanne (leerkracht)
Er is heel veel oefenmateriaal en het spreekt kinderen aan. Je kunt differentiëren en er zitten ook leuke andere onderdelen bij, zoals tekenen, muziek of een nieuwsquiz!
T. (groep 6)
Ik vond tafels eerst moeilijk, maar nu kan ik het in een keer. Als ik Squla een cijfer mocht geven, geef ik een dikke 10+.
Nick (ouder)
Onze zoon vindt het erg leuk om te spelen met Squla. Trapsgewijs leert hij steeds meer. Het geeft een goed gevoel dat de “schermtijd” nu ook nog nuttig gebruikt wordt.
Henk (leerkracht)
Alle kinderen werken met plezier op Squla! Ik zet het in als extra werk, maar de kinderen ervaren het niet zo. Ze vinden het juist leuk! Voor mij moet het extra werk in de klas leuk en leerzaam zijn. Dit is beide onderdeel van de Squla-methode.
P. (groep 5)
Ik kan zelf kiezen wat ik doe, bijvoorbeeld: ik vind breuken moeilijk en hier kan ik het zelf goed oefenen!
Krista (ouder)
Squla is duidelijk, leerzaam, overzichtelijk en leuk. Mijn zoon geniet er zichtbaar van. Het ‘ren spelletje’ en de cadeautjes die je kunt ‘kopen’ zijn een extra stimulans..
Benjamin (leerkracht)
Het niveau past zich gemakkelijk aan. De kinderen kunnen voor zichzelf bezig zijn. Squla maakt gebruik van filmpjes en games. Dit past precies in de wereld van kinderen.
Wanneer ik het woord ‘Squla’ laat vallen, zijn alle ogen van de klas naar mij gericht. Wachtend totdat ik vertel dat ze aan de slag kunnen.
– K. (groep 4)
Aan elke einde van een opdracht is er altijd een minigame en dat is leuk!
In het begin van groep 3 gaat je kind vooral aan de slag met het tellen tot en met 10 en het herkennen en het schrijven van de getallen tot 10. Ook maakt je kind kennis met de begrippen erbij en eraf. Later in groep 3 leert je kind de plus- en mintekens en worden zo de eerste échte sommen gemaakt, eerst met getallen onder de tien, maar later ook met getallen boven de tien.
Splitsen betekent een getal in twee delen verdelen, dit hoeven niet perse gelijke delen te zijn. Dit is een belangrijke rekenstrategie, die voor het eerst aan bod komt in groep 3 met getallen tot en met 10. Goed kunnen splitsen heeft je kind nodig om in groep 4 met grotere getallen te kunnen rekenen. Een getal kun je op verschillende manieren splitsen.
Neem het getal 6, dit kun je verdelen in:
Erbij- en erafsommen staan ook wel bekend als plus- en minsommen of optellen en aftrekken. Op school maakt de leerkracht echter gebruik van de termen ‘erbij’ en ‘eraf’. Erbijsommen en erafsommen zijn de meest belangrijke rekenstrategie, zij vormen namelijk de basis voor álle sommen die je kind gaat maken. Op Squla oefent je kind in de leuke online spelletjes met plus- en minsommen.
Bussommen zijn een manier om je kind kennis te laten maken met de rekentekens + (plus) en – (min). Bussommen werken als volgt:
TIP: pak een lege eierdoos, knip de deksel eraf en laat kleine poppetjes, bijvoorbeeld van Playmobil, de passagiers spelen. Zo maak je het extra visueel voor je kind.
In groep 3 leert je kind het verschil tussen de analoge klok en de digitale klok. Een analoge klok heeft wijzers, een digitale klok niet. Je kind start in groep 3 bij klokkijken met de hele uren, hiervoor is het noodzakelijk dat je kind het verschil weet tussen de grote en de kleine wijzer. Als je kind de hele uren onder de knie heeft, gaat je kind aan de slag met de halve uren. In groep 4 maakt je kind kennis met kwartieren en minuten.
Geldrekenen komt ook aan bod in groep 3. Je kind komt al op jonge leeftijd in aanraking met het fenomeen geld, ook in groep 1 en groep 2. Door zelf winkeltje te spelen of bijvoorbeeld mee boodschappen te doen. Je kind ziet muntjes, biljetten en pasjes. In groep 3 maakt je kind kennis met de volgende euromunten en eurobiljetten:
In groep 3 leert je kind geld te koppelen aan cijfers. Zo kan je kind ook geldsommen gaan maken met optellen en aftrekken tot en met 21 euro. En je kind oefent met gepast betalen. Op Squla vindt je kind online spelletjes om geldsommen mee te oefenen.
TIP: Laat je kind winkeltje spelen. Verzamel lege verpakkingen, flessen en dozen, bepaal de prijzen en maak samen nepgeld voor in de kassa. Spelen en leren tegelijkertijd!
Meten is weten. In groep 3 leert je kind wat het begrip meten is aan de hand van een liniaal. Zo leert je kind ook het verschil tussen groter en kleiner dan. En naast het begrip meten, maakt je kind ook kennis met het begrip wegen, je kind leert het verschil tussen zwaar en licht. En maakt kennis met het optellen en aftrekken van kilo’s en liters. In groep 4 gaat je kind echt aan de slag met het metrieke stelsel.