Image

Leren rekenen in groep 6

Zit je kind in groep 6? Dan wordt het rekenen steeds een stapje moeilijker. Welke sommen leer je? En hoe reken je met breuken, maten, tijd en geld? Op Squla oefent je kind met álle rekenstof van groep 6. In online quizzen ondersteund met handige rekenfilmpjes en werkbladen, altijd op eigen tempo én niveau!

Hoe reken je in groep 6 met breuken?

In groep 6 start je kind met breuken. Hiervoor is het belangrijk dat hij het delen en vermenigvuldigen goed in de vingers heeft, want dan zullen die breuken veel beter afgaan. Op Squla begint je kind met de naamgeving van de breuk, oftewel de ‘teller’ (het bovenste getal van de breuk) en de ‘noemer’ (het onderste getal). Maar ook onderstaande onderdelen komen aan bod:

  • breuken vereenvoudigen, bijvoorbeeld 5/10 is hetzelfde als 1/2 
  • breuken optellen en aftrekken
  • rekenen met breuken en hele getallen, bijvoorbeeld 1 1/4 + 2 2/4 = 3 3/4

Handige uitlegfilmpjes over breuken

Op Squla maken we het oefenen met breuken zo leuk mogelijk. Naast leuke quizzen en games zijn er ook rekenfilmpjes waarin SpangaS-acteur Jefferson vertelt over breuken. Want als je plezier hebt in oefenen, wil je het vaker doen én word je er vanzelf beter in! In de video legt Jefferson uit hoe het zit met breuken vergelijken, optellen en op volgorde zetten. Wist je bijvoorbeeld dat pizzapunten heel handig zijn om breuken te oefenen?

Verhaaltjessommen oefenen in groep 6

Lukt het je kind om een ‘kale som’ uit te rekenen, maar raakt hij in verwarring zodra de som in een verhaaltje is verpakt? Verhaaltjessommen oftewel redactiesommen kunnen lastig zijn. In groep 6 worden redactiesommen niet alleen langer, maar ook complexer. Ook zijn ze vaak verwerkt in toetsen. Op Squla oefent je kind hiermee in het vak rekenen, maar ook in het vak toetsen, waar ze zijn verwerkt in de oefenvragen van Cito. Tips voor het maken van redactiesommen:

  1. lees eerst de hele som
  2. onderstreep de belangrijke getallen uit de som
  3. maak er een tekening bij om het beter te begrijpen
  4. probeer op te schrijven welke som erbij hoort
  5. reken de som uit

Rekensommen automatiseren

Automatiseren betekent dat je snel kan hoofdrekenen. Als je kind bijvoorbeeld snel tafels kan uitrekenen, worden breuken en deelsommen ook makkelijker. In de adaptieve rekenquizzen op Squla oefen je met het snel uitrekenen van plussommen tot 100, keersommen, deelsommen en tafels. Heeft je kind veel antwoorden goed, dan gaat het niveau automatisch iets omhoog. Te moeilijk? Dan wordt het niveau iets verlaagd. Zo zit je kind altijd in de leerzone! 

Doe er maar een nulletje bij

In groep 6 komt er veel rekenstof uit groep 5 terug. Zo hebben de getallen waarmee je kind rekent een paar nullen erbij gekregen. Niet alleen de plussommen en minsommen tot 1.000, maar ook de keer- en deelsommen en geldbedragen worden steeds hoger. Daarnaast leert je kind meters, liters en gewichten omrekenen, bijvoorbeeld van 700 cm naar 7 hm. Download hier het werkblad om te oefenen met omtrek en oppervlakte uitrekenen.

Wat komt er verder aan bod in groep 6?

Aan de slag met rekenen op Squla!

Squla (pages)

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!

Gratis werkbladen en rekenspelletjes

Download hieronder handige tafelkaarten en somtekeningen om te oefenen met automatiseren.

Handige tips voor ouders