Groep 3: ‘kleuter-af’ en tijd voor het echte werk

Marisca

Wat gaat de tijd toch hard! Je kind is geen kleuter meer en gaat nu naar de middenbouw van de basisschool. Er wordt gezegd dat de overgang van groep 2 naar groep 3 de grootste overgang is voor een kind tijdens de basisschool en dat is niet zo gek. Het werd in groep 2 wel serieuzer, maar het leren ging spelenderwijs. Nu gaat je kind leren lezen, schrijven én rekenen. Dat is natuurlijk best even schakelen voor je kind die ook nog lekker speels is.

Wat staat je als ouder te wachten als je kind naar groep 3 gaat?

Kinderen leren in een enorm tempo en dat zal je zeker merken. Kleintjes worden opeens wel heel groot. Opeens wil je kind jou voorlezen in plaats van andersom. Maar je krijgt misschien ook te maken met frustratie. Je kind wil bijvoorbeeld heel graag, maar heeft er misschien meer moeite mee dan zijn klasgenootjes. Voor ouders is dat vaak ook moeilijk, want je wilt tenslotte dat je kind lekker in zijn vel zit. Overleg met de leerkracht wat je eventueel thuis kunt doen om met je kind te oefenen. En vergeet niet dat ieder kind zijn eigen tempo heeft en dat het zeker in het begin even wennen is.

Verder zit je kind niet meer in de kring, maar aan tafeltjes. Waar je in de kring nog met je kind een boekje kon lezen kan dat nu bijvoorbeeld niet meer. Er breekt een nieuwe fase aan en dat is voor ouders vaak ook even wennen.

Schoolspullen voor groep 3?

Je verwacht misschien dat je nu bijvoorbeeld al een specifieke pen moet kopen, maar dat hoeft nog niet. Dit komt later pas. Voor groep 3 heb je het volgende nodig:

 • Luizencape
 • Rugtas
 • 2 drinkbekers
 • Fruit/koektrommeltje voor het 10-uurtje
 • Broodtrommel
 • Gymkleding; vanaf groep 3 is gymkleding vaak wel nodig.
 • Gymschoenen
 • Gymtasje

Veranderingen tijdens speelafspaakjes

Waar je in de kleuterklas met speelafspraakjes nog fungeerde als entertainer en scheidsrechter is dat nu wel anders. De kinderen worden steeds zelfstandiger en kunnen zich ook veel beter samen vermaken. Ze gaan onderhandelen over wat ze gaan spelen en krijgen ook steeds meer oog voor de gevoelens van een ander. Ze beslissen steeds vaker samen en houden rekening met elkaar. Fijn!

Sporten, spelen en naar school, het wordt druk!

Nu je kind in groep 3 zit zul je merken dat er ook andere interesses ontstaan. Misschien wil je kind wel op een sport of wil hij een muziekinstrument leren spelen. En dan is de zwemles er ook nog. Het wordt dus drukker en we grappen weleens dat we voor de kinderen een agenda bij moeten houden.

Veel ouders wachten daarom ook met een extra sport totdat de zwemlessen klaar zijn en minimaal Diploma A is behaald.

Tips voor ouders

Je kind krijgt het drukker en jij daardoor ook. Naast alle activiteiten op school, zijn er nu steeds meer feestjes, moeten jullie naar zwemles en gaat je kind misschien ook nog naar een andere sport- of muziekles. Heel erg leuk, maar er zitten maar 24 uur in een dag. Deze tips kunnen je helpen:

 • Hang een gezinsplanner op. Zo zie je in één oogopslag wat er die week gepland staat en weet de rest van het gezin ook waar hij aan toe is.
 • Neem tijd voor jezelf. Heel cliché en wij vrouwen vinden vaak dat we van alles moeten, maar het helpt om er even uit te zijn. Al is het maar een uurtje sporten, je hebt het nodig om weer even op te laden. Maak er geen tijd voor, maar neem er tijd voor.
 • Beperk de speelafspraakjes. Kinderen willen het liefste de hele week wel met iedereen afspreken, maar één, hooguit twee keer per week is echt genoeg. De ene keer bij jullie en de andere keer bij de ander.
 • Heb je tijd? Probeer dan vooruit te plannen. Wat staat er de komende tijd op het programma op school, aan traktaties etc. Misschien kun je al iets van tevoren maken of bedenken. Dat scheelt heel veel last minute stress.

Kortom, groep 3 is weer een heel nieuwe fase waar iedereen weer even zijn draai moet vinden, maar de ontwikkeling van je kind maakt deze ook weer ontzettend leuk!

Log in op Squla om te zien welke lesstof je kind te wachten staat in groep 5. Nog geen lid van Squla? Doe een proefquiz en kom erachter hoe leuk Squla is.

Proefquiz

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!