Groep 7: Een eigenwijze pre-puber?

Maike

Groep 7 is een belangrijk jaar voor je kind, misschien wel het belangrijkste van de hele basisschool periode. Zo gaat hij of zij volop aan de slag met Engels en verkeersregels. Maar ook verandert je lieve schat misschien wel in een eigenzinnige pre-puber. Aan het einde van dit jaar wordt je kind ook getest op zijn leerniveau, ter voorbereiding op het voorgezet onderwijs straks. Oei, wat gaat het snel ineens! Lees hier wat er allemaal op het programma staat in groep 7.

How are you?

In de loop van groep 7 spreekt je kind een aardig woordje over de grens. Engels is sinds 1986 een verplicht vak op de basisschool. Kinderen leren vooral veel basiscommunicatie die handig is in alledaagse situaties; gedag zeggen, vertellen wie je bent, wat je hobby’s zijn en een simpel praatje houden bij de bakker. Aan het eind van de basisschool kan jouw kind al een heel gesprekje voeren in het Engels. Dat komt goed van pas op vakantie!

Pre-puber

Wat gaat het hard ineens! Het lichaam van je kind begint zich in groep 7 al te ontwikkelen. Sommige meisjes krijgen borsten of worden al voor de eerste keer ongesteld. De jongens zijn meestal wat later met de puberperikelen maar eerste signalen zijn er vaak wel al.

Op school wordt er ook aandacht besteed aan de naderende puberteit. Wat gebeurt er met je lichaam? Wat zijn loverboys? Wat is tongzoenen? Onderwerpen die vaak zorgen voor een hoop gegiechel in de klas. Ook wordt er open gepraat over verliefdheid en seksualiteit. Veel scholen hebben weerbaarheidstrainingen waarin je kind leert zowel fysiek als mentaal voor zichzelf op te komen en grenzen te stellen. Superbelangrijk!

Voorlezen op toon

Je kind wordt in groep 7 steeds beter in het begrijpend lezen. Nieuw in groep 7 is ‘studerend lezen’. Je kind leert om teksten te lezen én om er ook wat van te leren. En dat is natuurlijk heel handig als hij of zij naar de middelbare school gaat straks. Ook kan je kind nu voorlezen op toon. Voorlezen was voorheen waarschijnlijk een wat monotoon gebeuren maar nu kan je kind een mooi verhaal voorlezen met emotie én op verschillende toonhoogtes. Leuk om te oefenen op een jonger broertje of zusje!

Ezelsbruggetjes ‘t sexy fokschaak of ‘t ex-kofschip

Taal wordt steeds ingewikkelder in groep 7. Was je kind in groep 6 al aan het stoeien met d’tjes en t’jes? Dan wordt het nu nog een stukje lastiger. In groep 7 krijgt je kind namelijk ‘hele werkwoordspelling’ en dat betekent een hele berg aan d’tjes en t’jes. Wat voor veel kinderen best wel heel moeilijk is.

Ezelsbruggetjes als ‘t sexy fokschaap en ’t ex-kofschip helpen je kind bij de spelling van lastige werkwoorden. En het andere, goede nieuws is dat je kind dit niet allemaal in één jaar feilloos onder de knie hoeft te hebben! In groep 8 wordt er gewoon gezellig verder geoefend.

Groep 7 – tips & tricks voor ouders:

  • Praat thuis ook open over relaties, je lichaam en verliefdheid. Als je het idee hebt dat je kind er klaar voor is natuurlijk;
  • Oefenen lekker veel samen met het spellen van woorden en het inzetten van de ezelsbruggetjes;
  • Rekenen is erg pittig in groep 7! Je kind rekent met grote getallen en leert rekenen met breuken, procenten, verhoudingen en kommagetallen, inhouden en oppervlakten berekenen, schalen lezen, rekenen met snelheden en geldkoersen. Houd goed in de gaten of hij of zij het allemaal bij kan houden en regel anders tijdig bijles;
  • Voer simpele gesprekjes met elkaar, in het Engels;
  • Laat je kind het Jeugdjournaal kijken, dit sluit goed aan bij de aandacht voor politiek op school;
  • Vraag je kind gerust naar de verkeersregels als jullie op de fiets zitten. Grote kans dat hij of zij het zelfs beter weet dan jij!

Niet vergeten: De programma’s van Squla sluiten aan bij ieder kind, op verschillende leerniveaus. Laat jouw kind gerust lekker gamen en quizzen om te oefenen met taal en rekenen. Dat werkt in werpt gegarandeerd zijn vruchten af tijdens de toetsen eind dit schooljaar!

We wensen jullie een happy schooljaar!

Log in op Squla om te zien welke lesstof je kinds te wachten staat in groep 7. Nog geen lid van Squla? Doe een proefquiz en kom erachter hoe leuk Squla is.

Proefquiz

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!