Je kind gaat naar groep 5: steeds meer kennis

Juf Shelby

Groep 5 zit boordevol kennis. Alles wat er in groep 4 al geleerd is, wordt in groep 5 in een moeilijkere variant aangeboden. De zinnen worden langer, de rekenkundige vraagstukken moeilijker. En er wordt een begin gemaakt met topografie. Benieuwd wat er allemaal gebeurt in groep 5? We geven ook enkele tips.

Rekenen in groep 5: grote getallen

De stof die in groep 4 al geïntroduceerd is, wordt in groep 5 een treetje moeilijker. Optellen en aftrekken lukt al met hoge getallen. En nu wordt delen aan de kennis toegevoegd. In de meeste groepen 5 gaan de kinderen ook al voorbereidend aan de slag met breuken.

Taal in groep 5: een uitgebreide woordenschat

Er wordt in de klas veel geoefend met de uitbreiding van de woordenschat. Dat is niet mis! Woorden als uitgekookt, uitmuntend, vaag, verijdelen, warmbloedig, weigeren moet het kind al kunnen herkennen. Ook begint je kind met zinsontleding. Weet jij het nog? Wat is het onderwerp van de zin, wat is de persoonsvorm? De basis voor het begrijpen van de taal. Je kind zal zinnen kunnen lezen en begrijpen van wel 10 woorden. Tip: gebruik zelf ook meer moeilijke woorden. Je zult versteld staan van wat je kind al begrijpt.

Topografie en aardrijkskunde

Je kind zal het waarschijnlijk topo noemen, maar in groep 5 krijgen de meeste kinderen de eerste lessen topografie. Hoe ziet Nederland eruit? Wat is hoofdstad en waar ligt die? Waar woon je zelf? En hoe zit het met de Waddeneilanden? Ook met aardrijkskunde wordt een begin gemaakt. Het verschil tussen stad en dorp, de grondsoorten en bijvoorbeeld kaartlezen. In al deze deelvakken kan je kind op het eigen groepsniveau oefenen met Squla.
groep-5-vakken
Tip: check regelmatig de topografische kennis van je kind. Dat kan al door bijvoorbeeld te vragen waar jullie wonen. Of waar opa en oma wonen.

De spellingsregels in groep 5

Werden spelfoutjes in groep 4 nog door de vingers gezien, in groep 5 wordt er door de leerkracht strenger naar gekeken. Het beheersen van de spellingsregels wordt steeds belangrijker. Oefenen met s of z, verkleinwoordjes, samengestelde woorden, i of ie, aai, ooi en oei. Tip: oefen met je kind enkelvoud en meervoud van woorden. Hoe schrijf je het meervoud van schaap? En van boot?

Geschiedenis

Weet je kind ineens van alles over ridders? Grote kans dat de leerkracht het net over de Middeleeuwen heeft gehad. Ook dinosauriërs (prehistorie) en de Romeinse tijd kunnen langskomen. Zo leert je kind steeds meer over al die jaren voordat hij of zij ter wereld kwam. Er blijkt al heel wat leven te zijn geweest, zelfs voordat opa en oma er waren!

Tips voor ouders met kinderen in groep 5

  • Het ene kind is het andere niet. In groep 5 kan het verschil soms heel groot zijn. Sommige kinderen lezen al op het niveau van groep 7. Anderen gaat het minder goed af. Wees stimulerend en oefen veel. Lopen pushen heeft geen zin!
  • De tafels zijn in groep 4 allemaal geoefend. Niet alle kinderen zullen alle tafels echter even goed uit hun hoofd kennen. Aan het einde van groep 5 moet je kind alle tafels volledig geautomatiseerd hebben. Elke tafel moet binnen 20 seconden opgezegd kunnen worden. Dit kun je zelf eenvoudig dagelijks met je kind oefenen. Ook handig: hang de tafels op de binnenkant van de wc-deur, ter hoogte van de blik van je kind.
  • Het klinkt een beetje saai, maar het is zeer doeltreffend: lees steeds hetzelfde boek voor (het favoriete boek van je kind bij voorkeur). Herhaling is ontzettend belangrijk bij het uitbreiden van de woordenschat.

Geef je kind meer zelfvertrouwen en leerplezier met de leuke quizzen en games van Squla! Niet tevreden? Ontvang binnen 30 dagen je geld terug!

Vanaf €7,95 p/m