Zo help je je kind met de Cito-toets

Pim

Twee keer per jaar vindt er op de meeste basisscholen een “officieel” toetsmoment plaats: de LVS-toets. Vaak wordt hiervoor de Cito-toets gebruikt. Dit gebeurt in januari of februari en in mei of juni. Deze toets bestaat uit verschillende onderdelen: rekenen, spelling, begrijpend lezen en woordenschat. De Cito-toets is toch wel even iets anders dan een gewone toets van de juf of meester. Veel kinderen zijn er van te voren toch wel wat zenuwachtig voor. Hoe kun je als ouder je kind helpen bij de Cito? Je leest het in dit blog!

Wat wordt er eigenlijk getest?

Eerst is het goed om te weten wat er nu eigenlijk wordt getest. Als je dit als ouder weet, kun je je kind beter voorbereiden op de daadwerkelijke toets. De toets legt het niveau van je kind op dat moment vast. De kennis en vaardigheden op het gebied van rekenen en Nederlandse taal worden getest. De toets is ook een weergave van hoe je kind het doet ten opzichte van alle andere kinderen in Nederland.

Moet je oefenen voor de Cito-toets?

Als ouder wil je je kind(eren) zo goed mogelijk helpen. Logisch, want elke ouder wil het beste voor zijn of haar kind. Toch is het niet nodig om heel actief Cito-toetsen thuis te oefenen. Op school wordt er al iedere dag geoefend. Maar zo’n officieel toetsmoment kan best voor wat spanning zorgen, daarom kan oefenen wel helpen om de zenuwen alvast wat weg te nemen.

Dit kun je doen op verschillende manieren. Zonder het als een verplichting te laten voelen kan je kind op Squla alvast spelenderwijs kennis maken met de manier van vragen.

Praten en slapen

Het wordt vaak erg onderschat, maar praten over de aankomende toetsen helpt. Maakt je kind zich zorgen over de toets? Welke zorgen zijn er dan? Het is goed om uit te leggen wat je zoon of dochter kan doen als hij of zij een vraag niet weet. Jullie kunnen ook samen oefenen om zichzelf te kalmeren bij een black-out of bij paniek. Het is voor kinderen altijd fijn als ze hun verhaal kwijt kunnen bij hun ouders.

Ook voldoende nachtrust is belangrijk. Als ouder kan je er op toezien dat je kind op tijd naar bed gaat en voldoende slaapt. Even belangrijk is een stevig ontbijt in de ochtend. Dit is de brandstof voor de hele dag.

Voorbereiding

Op school wordt veel gedaan aan voorbereiding voor de LVS-toets. Er worden altijd een paar voorbeeldopgaven gemaakt, zodat je kind weet hoe de toets er ongeveer uitziet. Stap voor stap leren leerlingen hoe de vraagstelling werkt en hoe een antwoord gegeven moet worden.

Voor de meeste kinderen is dat voldoende voorbereiding. Sterker: de meeste kinderen willen niet constant aan de aankomende toets herinnerd worden. Ze vinden het juist fijn als de dag van de Cito-toets er eentje als alle anderen is. Maar een beetje extra aanmoediging is natuurlijk altijd welkom.

Bijspijkeren

Zijn er nog onderdelen waar het kind moeite mee heeft of veel fouten in maakt? Staartdelingen, werkwoordspelling, begrijpend lezen… Het zijn niet de makkelijkste onderdelen van de Cito-toets. Het kan helpen om hier thuis extra aandacht aan te besteden om het zo een beetje bij te spijkeren. Pas wel op! Om geen extra verwarring te creëren kun je als ouder het best eerst even met de leerkracht overleggen hoe je dit het best kunt aanpakken.

Oefenen is vooral bedoeld om de zenuwen weg te nemen, niet om de toetsresultaten te beïnvloeden. Vlak voor het toetsmoment extra oefenen, kan dan een vertekend beeld opleveren en kan zelfs nadelig uitpakken. Het is belangrijk te onthouden dat de LVS-toets de voortgang in kennis en vaardigheden van je kind over de jaren heen toets.

Squla helpt tegen de zenuwen

Met het vak Toetsen kan Squla helpen bij de voorbereiding. Niet om te leren voor de toets, maar om de zenuwen weg te nemen. Hiermee kan je kind alvast kennis maken met de vraagstelling van Cito. Zo is hij of zij straks niet verrast wanneer de Cito-toets wordt uitgedeeld in de klas. Kinderen gaan zo een stuk geruster de toets in.

Squla (pages)

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!