Met zelfvertrouwen toetsen maken: tips en adviezen

Pim

In de laatste groepen van de basisschool krijgen kinderen voor het eerst te maken met toetsmomenten. Denk aan een topografie-toets, het verkeersexamen in groep 7 of de doorstroomtoets in groep 8. Momenten waarop kinderen best een beetje spanning kunnen ervaren. Hieronder staan een aantal tips voor kinderen in groep 7 en 8, zodat ze met zelfvertrouwen toetsen tegemoet kunnen gaan.

  • Het toetsmoment is niet het allerbelangrijkst! De juf of meester kent jouw kind en kijkt naar een langere periode.

  • Ongemerkt heeft jouw kind meer geoefend dan hij zelf denkt. De leraar heeft tijdens de les bewust extra aandacht geschonken aan de dingen die je kind moet kunnen voor de toets.

  • Het is niet erg als er fouten worden gemaakt tijdens het oefenen. Hier leert je kind juist van. Iets wat hij fout heeft gedaan doet hij de volgende keer minder snel fout.

  • Zorg dat je kind wat vroeger naar bed gaat dan normaal. Als hij de weken voor de toets voldoende slaap heeft gekregen, is het minder erg als hij zich onrustig voelt de nacht voor de toets.

  • Zorg dat je kind gezond eet! Hierdoor kan hij zich tijdens de toets beter concentreren.

  • Weet je kind tijdens de toets het antwoord niet? Leg hem uit dat hij prima de vraag even over kan slaan en er later nog eens naar kijkt.

Gedachten sturen, dat kun je leren!

Wist je dat je je gedachten ook kunt sturen? Zo kun je negatieve gedachtes in positieve gedachtes veranderen. Dit is een handig trucje voor wanneer je bijvoorbeeld snel in paniek raakt wanneer je een antwoord op een vraag niet weet. In de afbeelding hieronder wordt uitgelegd hoe je kind dit zou kunnen doen tijdens een toets.

Vol zelfvertrouwen toetsen ingaants

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!