Groot overzicht low budget educatieve uitjes! 

Marisca

De zomervakantie is voorbij, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat het gedaan is met de leuke uitjes. De weekenden lenen zich prima voor uitstapjes met het hele gezin en helemaal wanneer je het aangename met het nuttige kan combineren. Of in dit geval het aangename met het educatieve. Wij zochten de leukste low budget educatieve uitjes voor je uit door het hele land! 

Provincie Groningen 

Openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum

Een openluchtmuseum is bij uitstek een uitje waarbij kinderen heel veel leren. Zeker over het leven van vroeger. Hier leren kinderen alles over het leven op het platteland, maar dan 100 jaar geleden. De woonkamers, slaapkamers en werkkamers zijn met zoveel detail ingericht dat het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan en de bewoners ieder moment binnen kunnen lopen. 

Hier vind je meer informatie.

Provincie Friesland

Natuurmuseum Fryslân in Allingawier

In Friesland vind je dit te gekke natuurmuseum. Hier leren kinderen alles over dieren. Van de kleinste bij tot een mega groot skelet van een potvis. Er zijn vaste tentoonstellingen waaronder het reiskabinet van Kapitein Severein. Deze Friese kapitein verzamelde schatten tijdens zijn reizen welke te zien zijn in het museum. Momenteel is de tentoonstelling GIF te zien. Tijdens GIF kom je van alles te weten over gif in de natuur. Heel leuk om met de kinderen naartoe te gaan. 

Klik hier voor meer informatie. 

Provincie Drenthe

De Drentse Koe 

De Drentse Koe is en een binnen- en buitenspeeltuin waar kinderen het echte boerengevoel kunnen ervaren. Op het buitenterrein vind je diverse speeltoestellen, springkussens, skelters, traptrekkers, een kabelbaan, een grote zand/waterbak en een dierenweide met ezels, konijnen, kippen en geiten. Er kan ook gespeeld worden in de verwarmde speelschuur. Kortom, hier is van alles te doen, ook wanneer het weer niet helemaal meewerkt.

Klik hier voor meer informatie. 

Provincie Flevoland

Veiligheidsmuseum PIT in Lelystad

Meer leren over de politie, brandweer en ambulance? Dan moet je naar veiligheidsmuseum PIT in Lelystad! Hier leren de kinderen niet alleen, maar mogen ze zelf ook ervaren hoe het is om een echte politieagent of brandweerman of vrouw te zijn. In de vakanties worden vaak extra activiteiten georganiseerd. Een heel leuk museum! 

Hier vind je meer informatie. 

Provincie Overijssel

Museum Buurtspoorweg

Het leukste stoomtreinmuseum van Oost-Nederland met een uitgebreide collectie stoomtreinen waar je zelfs nog een ritje kunt maken of kunt dineren in een stoomtrein. Zeer indrukwekkend voor kinderen en ze leren er spelenderwijs hoe deze treinen vroeger reden en welke functies deze hadden. 

Klik hier voor meer informatie.

Provincie Gelderland

Oude Ambachten & Speelgoed Museum 

De kinderen van nu weten niet beter dan dat er speelgoed in overvloed is. Er komt geluid uit, er zitten speciale knopjes op etc. Het speelgoed van vroeger had dat allemaal niet. En er was al helemaal geen WiFi. In dit museum leren de kinderen alles over het speelgoed van vroeger en zien zij waar opa en oma vroeger mee speelden. Daarnaast maken de kinderen kennis met heel veel oude ambachten. Een ontzettend leuk, leerzaam en nostalgisch museum. 

Klik hier voor meer informatie.

Provincie Utrecht

Geitenboerderij Geertjes Hoeve 

Een geitenboerdij is altijd leuk en geeft het gevoel er echt even uit te zijn. De kinderen leren er van alles over de diverse dieren (vaak zijn er nog andere dieren naast de geiten), mogen ze voeren en leren van alles over het boerderijleven. Je vindt er producten in het winkeltje en de kinderen kunnen spelen in de speeltuin. Op deze boerderij is zelfs nog een kaasmakerij! 

Hier vind je meer informatie. 

Provincie Noord-Holland

Landgoed De Olmenhorst 

Op Landgoed De Olmenhorst kunt je, tegen een betaling, appels en peren plukken van de vele bomen die er staan. Je kunt er zelfs een boom adopteren waar dan een naambordje op komt te staan. Kinderen leren hoe appels en peren groeien voor ze in de winkels liggen. Op het landgoed is echter nog veel meer te doen. Zo vind je er diverse winkels met duurzame producten en een grote speeltuin. Zeker een bezoekje waard en de kinderen vinden het geweldig om hun zelf geplukte fruit te eten. 

Klik hier voor meer informatie. 

Provincie Zuid-Holland

Kinderboekenmuseum 

Klimmend, klauterend en spelend door de bekende kinderboeken heen zoals Nijntje en Rupsje Nooitgenoeg. Bij het Kinderboekenmuseum in Den Haag kan het! Een ontzettend leuk museum voor de allerkleinsten. 

Hier vind je meer informatie over de entreeprijzen. 

Belevenisboerderij Schieveen

Misschien niet het eerste uitje wat je direct zult vinden als je online gaat zoeken, maar wat een leuke verrassing is dit! De boerderij is een educatieve en recreatieve schapenboerderij en ligt dichtbij Rotterdam Airport. Hier kunnen de kinderen zich heel wat uren vermaken. Klimmen, klauteren, de dieren voeren en nog veel meer. 

Klik hier voor meer informatie. De toegang is overigens gratis, je betaalt alleen voor de consumpties. 

Provincie Zeeland

Hof Poppendamme 

Dit is een natuur- en speelboerderij. Deze zijn de laatste tijd ontzettend populair en wij begrijpen wel waarom. Het is de perfecte combinatie van ravotten in de natuur en lekker buiten zijn. Deze speeltuin heeft ook een binnenspeeltuin, ideaal wanneer het wat slechter weer is. Verder vind je er nog een beleeftuin met kruiden en nog veel meer. Er valt genoeg te ontdekken! 

Hier vind je meer informatie. 

Provincie Noord-Brabant 

Museum Bevrijdende Vleugels 

Museum Bevrijdende Vleugels 

Heeft jouw kind interesse in de oorlog en bevrijding? Dan is museum Bevrijdende Vleugels in Best een enorme aanrader! Hier kun je een rondleiding krijgen van een gids die niet alleen alles weet over de oorlog en de bevrijding, maar die dat ook op een ontzettend leuke en goede manier kan uitleggen aan kinderen. De collectie van het museum is prachtig en na deze tour ben je zoveel wijzer. Voor het museum vind je het Boshuys waar je wat kunt eten en drinken. Voor de kinderen is daar ook een speeltuin. 

Hier vind je meer informatie over dit museum. 

Provincie Limburg 

Speeltuin Klein Zwitserland 

Deze speeltuin vind je in het noorden van de provincie Limburg en ligt verscholen in de bossen. Je kunt hier niet alleen klimmen tussen de bomen, mini golfen, maar de kinderen kunnen zich er ook vermaken in de enorm grote speeltuin waar je onder andere de hoogste schommel van Nederland vindt. Je kunt er eigen consumpties meenemen, maar je kunt er ook een lekkere snack halen voor een redelijke prijs. 

Klik hier voor meer informatie. 

Continium 

Een museum waar heel veel te ontdekken valt. Kinderen kunnen strijd aanbinden met robots, het verleden ontdekken in de Hall of Fame en de ruimte ontdekken. De ruimtes in het museum zien er leuk en uitnodigend uit en de kinderen leren er spelenderwijs. Een goede combinatie van educatie en een te gek uitje.

Hier vind je meer informatie. 

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!