Groep 8: Sprong in het diepe

Maike

Groep 8 is een jaar waarin de overgang naar het voortgezet onderwijs centraal staat. Het is het laatste jaar op de basisschool, wat heel leuk maar ook spannend is voor je zoon of dochter (en voor jou!). Je kind krijgt een schooladvies, gaat op kamp en neemt afscheid van zijn of haar vertrouwde wereldje. Dit schooljaar leert je kind niet heel veel nieuwe dingen meer bij, maar gaat het meer om het herhalen en aanscherpen van zijn of haar kennis. Lees snel verder over dit spannende en voorbereidende jaar op de brugklas!

Klaarstomen voor de brugklas

In groep 8 wordt je kind voorbereid op de brugklas want daar gaat het allemaal een beetje anders. Hij of zij heeft nieuwe vaardigheden nodig om zichzelf staande te kunnen houden. De meeste basisscholen besteden hier gelukkig veel tijd aan! Zo wordt er gewerkt aan het zelfstandig studeren, gaat je kind aan de slag met het plannen van huiswerk en leert hij of zij een agenda gebruiken. Ook is er aandacht voor de eigen kracht en talenten en hoe je kind die kan inzetten straks op de middelbare school.

Lerend lezen

Net als in groep 7 gaat je kind in groep 8 verder met studerend lezen. Zo leert hij of zij onderscheid te maken tussen informatieve en betogende teksten én tussen feiten en meningen. Bij leren of studerend lezen oefent je kind met handige trucjes die hem of haar helpen een tekst écht te onthouden en begrijpen. Denk bijvoorbeeld aan herlezen, belangrijke woorden markeren of een samenvatting maken. Allemaal weer superhandige vaardigheden die goed van pas komen als je kind volgend jaar zelfstandig huiswerk moet maken!

Rekenen

Rekenen in groep 8 is een flinke kluif. Zelfs voor jou zullen de sommen die je kind moet maken soms abracadabra zijn. Maar goed, het is natuurlijk ook alweer een tijdje geleden dat jij ze maakte;-).

Je pre-puber is in groep 8 aan de slag met sommen tot en met 1.000.000. Daar gebruikt je kind natuurlijk wel een rekenmachine bij. Niet alles gaat trouwens met de rekenmachine want hoofdrekenen speelt ook nog een belangrijke rol dit jaar; optellen en aftrekken van nul tot 100. Ook het meten van een cirkel en de diagram daarvan bereken behoren tot de reken-skills die je kind leert in groep 8.

Engels 

Er wordt in groep 8 al veel aandacht aan Engels besteed. In de brugklas is Engels namelijk een verplicht vak. Met de Engelse quizzen en games van Squla kan je kind zich hier alvast op voorbereiden. Naast het herhalen van de lesstof, leert je kind nieuwe Engelse woorden en oefent hij of zij met het geven en ontvangen van informatie. Als je kind van de juf of meester al woordenlijstjes krijgt om te leren kan je kind hiervoor woordjesleerplatform WRTS gebruiken. WRTS helpt leerlingen makkelijk en snel woordjes te leren voor vreemde talen, zoals Engels. Je maakt woordenlijsten aan en kunt op verschillende manieren overhoren. Ook de uitspraak kan worden geoefend. Dit is alvast een handige voorbereiding op het stampen van woordjes in de brugklas. Zo wordt de overgang naar de middelbare school een stukje makkelijker!

Eindmusical

Of je kind nu houdt van toneelspelen of niet, voor alle kinderen is de schoolmusical bijzonder. Het einde van het schooljaar is dan écht in zicht. Je kind heeft vaak gezien hoe de grootste kinderen op school in de musical stonden en nu is het de beurt van jouw kind om in de schijnwerpers te staan. Tegelijkertijd komt het besef dat je kind straks niet meer terugkomt op deze school. Voor ouders is het vaak ook een moment om een traantje weg te pinken. Wat wordt je guppie toch snel groot!

Bijna brugpieper

Het is bijna zover; je kind springt in het diepe en gaat naar de brugklas. Ongelofelijk hoe groot ze nu al zijn! Voor je kind is de verandering impactvol; bijna alles is nieuw en het is wennen om opeens weer ‘de jongste’ te zijn. In groep 8 kun je je kind helpen zich voor te bereiden op deze nieuwe fase met onderstaande tips

 

Groep 8 – tips & tricks voor ouders:

  • Fiets met je kind al een keer de route naar de nieuwe middelbare school;
  • Praat met je kind over zijn of haar nieuwe school en vertel wat leuke anekdotes uit je eigen middelbare school periode;
  • Neem je kind en zijn of haar eventuele onzekerheden serieus;
  • Ga langs tijdens een informatie- of open avond van de nieuwe school;
  • Laat je kind genieten van zijn of haar tijd met vrienden uit groep 8. Dus lekker veel leuke dingen doen;
  • Maak er een tof, allerlaatste, basisschooljaar van.

Leuk, spannend, oud en nieuw! Het laatste jaar van de basisschool is altijd erg bijzonder. We leven met jullie mee. Heel veel plezier!

Log in op Squla om te zien welke lesstof je kinds te wachten staat in groep 8. Nog geen lid van Squla? Doe een proefquiz en kom erachter hoe leuk Squla is.

Proefquiz

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!