Wanneer kan je kind voor het eerst alleen op de fiets naar school? 

Marisca

Nu in alle regio’s de zomervakantie erop zit, beginnen we langzamerhand te wennen aan het ritme. Wij wonen in regio midden en hebben de eerste schoolweek er net op zitten. Een week vol eerste keren, want onze zoon (bijna 9) wilde alleen naar huis fietsen. Maar was hij daar wel aan toe? Een vraag waar veel ouders mee worstelen, want hoe weet je nu of je kind alleen naar school kan fietsen? In deze blog vind je tips om je kind wegwijs te maken in het verkeer zodat je hem of haar met een gerust hart alleen naar school kan laten fietsen. 

Wanneer kan je kind alleen naar school fietsen?

Volgens Veilig Verkeer Nederland (VVN) kan een kind snelheden en afstanden inschatten als hij 9 of 10 jaar oud is. Je zou het vanaf die leeftijd met je kind kunnen oefenen door er op afstand achter te blijven rijden. Pas als kinderen ongeveer 12 jaar oud zijn, kunnen ze ingewikkelde verkeerssituaties overzien. Dat zijn situaties met verschillende deelnemers uit verschillende richtingen, zoals drukke kruisingen. 

Oefenen met je kind om alleen naar school te fietsen

Oké, jullie hebben erover nagedacht en je wilt met je kind gaan oefenen om alleen naar school te fietsen, maar hoe pak je dat dan aan? Dit zijn mijn tips:

  • Stippel van tevoren de meest veilige route uit. Dit is misschien niet de snelste route die je gebruikelijk fietst, maar voor je kind is dit een goed begin.
  • Fiets deze samen op verschillende tijdstippen, het ene tijdstip is het er drukker dan op het andere tijdstip. Zo went je kind aan verschillende verkeerssituaties op die route.
  • Vertel tijdens het fietsen waar je kind op moet letten. Een voorbeeld: we vertellen onze kinderen dat rechts voorrang heeft. Niet iedere automobilist verleent ook daadwerkelijk voorrang, leer je kind daarom altijd alert te zijn, ook als hij voorrang heeft. 
  • Zijn jullie er allebei klaar voor? Laat je kind zelf naar school fietsen en fiets er zelf een paar meter achter.

Fietsen is leuk én gezond

Zelf naar school fietsen is leuk en gezond én het bevordert de veiligheid rondom scholen, want hoe meer auto’s er staan, hoe gevaarlijker het wordt voor fietsers. Je kind leren fietsen om alleen naar school te fietsen is daarom ontzettend nuttig. 

Ondanks al deze tips blijft het heel persoonlijk. Het ene kind is er eerder aan toe om alleen naar school te fietsen dan de ander. Praat er goed over met je kind en vertrouw op je eigen gevoel. Jullie gaan er vast uitkomen!

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!