C als s

De c is één van de meest ingewikkelde letters uit de Nederlandse taal. Deze letter kan onder meer als /k/ klinken, maar ook als /s/. Mede hierdoor struikelen kinderen over de uitspraak en schrijfwijze van woorden met een c die als /s/ klinken. Op deze pagina leer je namelijk alles over de schrijfwijze en uitspraak van woorden met c die als /s/ klinken. Daarnaast vind je een aantal voorbeelden van woorden met een c die je uitspreekt als /s/, zodat jij je kind goed kunt helpen.

Woorden met c die klinken als s

Woorden met de c die je uitspreekt als /s/, maar schrijft als c, behoren tot de weetwoorden. Voor deze woorden gelden geen vaste regels, waardoor het extra lastig is om ze te leren. Je kind moet er vooral mee oefenen, want het is een kwestie van onthouden. Gelukkig is het niet alleen een kwestie van oefenen, want er is ook een vuistregel die je kind kan gebruiken. Wanneer er een c voor een e, i of ij staat, spreekt je kind deze uit als een /s/. Staat de c voor een andere letter? Leer je kind dan dat hij de c als /k/ uitspreekt.

Een aantal voorbeelden

Omdat je kind alleen een c als /s/ uitspreekt als deze voor een e, i of ij staat, denk je misschien dat hij hier niet vaak mee te maken krijgt. Toch zijn er behoorlijk wat woorden waarbij je de c uitspreekt als /s/. In de onderstaande voorbeelden spreekt je kind de c telkens uit als /s/, maar schrijft hij toch een c. 

  • centrum
  • centimeter
  • cirkel
  • docent
  • cent
  • cement
  • cello

Dubbele c (cc) uitspreken als k en s

Er zijn zelfs woorden waarin één c als /s/ uitgesproken wordt en de andere c als /k/. Dit is het geval bij sommige woorden waarin twee cs’ achter elkaar staan (cc). Laat je kind de woorden ‘succes’ en ‘accent’ maar eens uitspreken. Het is dan goed hoorbaar dat de eerste c als /k/ uitgesproken wordt en de tweede c als /s/. Dit is eveneens het geval bij ‘accijns’ en ‘accepteren’. Voor dergelijke woorden geldt ook dat het een kwestie is van onthouden. Hier gelden namelijk ook geen regels voor.

Oefenen met woorden met een c die als s klinkt

Schrijf je een c of een s? Op Squla kan je kind op een leuke manier aan de slag met het spellen van deze woorden. Kijk naar de plaatjes, type in wat je ziet en vervang de letters. Welk woord kun je maken met de letters f, e, c, r en ij? In de quizzen en games op Squla kan je kind spelenderwijs leren. Zo blijft de schrijfwijze van woorden als ‘precies’, ‘recept’ en ‘december’ beter hangen!