C als k

De Nederlandse taal kan behoorlijk omslachtig zijn. Tijdens de spellinglessen op de basisschool komt je kind hier snel genoeg achter. Eén van de dingen waar je kind tegenaan kan lopen, is dat een c als /k/ uitgesproken wordt. Het gevolg hiervan is dat je kind mogelijk een k schrijft terwijl dit eigenlijk een c moet zijn. Wil je voorkomen dat je kind een c als k schrijft? Lees dan vooral verder. Op deze pagina wordt aandacht besteed aan een c die klinkt als /k/ en krijg je je een aantal voorbeelden voorgeschoteld.

C klinkt als k, maar je schrijft een c

Als een woord een c bevat, wordt deze lang niet altijd uitgesproken als /c/. In veel woorden klinkt de c als /k/ en daarom schrijft je kind deze woorden mogelijk ook met een k. Maakt je kind deze fout ook? Dan wil je hem hier mogelijk bij helpen. Omdat er geen vaste regels zijn voor woorden waar je een /k/ hoort, maar een c schrijft, is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Het is namelijk een kwestie van onthouden, want het gaat hier om weetwoorden. Dit betekent dat je kind woorden met een c die klinkt als /k/ uit zijn hoofd moet leren. Oefenen is dan ook het sleutelwoord als je wilt dat je kind niet langer de fout in gaat met deze woorden.

Een aantal voorbeelden

Er zijn behoorlijk wat woorden met een c die klinkt als /k/, waardoor je kind deze woorden mogelijk ook met een k schrijft Als je hier samen met je kind mee wilt oefenen, is het handig om te weten bij welke woorden de c als /k/ uitgesproken wordt. In de onderstaande voorbeelden is dit het geval.

Goed

Fout

Code

Kode

Reclame

Reklame

Bioscoop

Bioskoop

Cavia

Kavia

Script

Skript

Disco

Disko

Cadeau

Kadeau

Camping

Kamping

Cactus

Kaktus

Woorden met cc die klinken als k

In de Nederlandse taal komen we ook woorden met een dubbele c (cc) tegen. Als je kind voor het eerst zo’n woord ziet, spreekt hij beide c’s misschien uit als s. Dit is niet goed, want cc wordt namelijk ook uitgesproken als /k/. ‘Accu’ spreek je uit als /akku/ en niet als /assu/. Dit geldt ook voor woorden als ‘broccoli’, ‘accuraat’ en ‘accountant’. 

Wie denkt dat een dubbele c altijd wordt uitgesproken als een /k/, heeft het mis. Het kan namelijk dat één c wordt uitgesproken als /k/ en de andere c als /s/. Dit is bijvoorbeeld het geval in woorden als succes en accent. De eerste c spreek je uit als /k/ en de tweede als /s/. Dit wordt snel genoeg duidelijk als je kind deze woorden hardop uitspreekt.

Oefenen met woorden met een c die als k klinkt

Er zijn woorden waar je een /k/ hoort, maar die je met een c schrijft. Op Squla kan je kind oefenen met woorden als ‘cactus’, ‘cavia’, ‘computer’. In de quizzen en games gaat je kind op een interactieve manier aan de slag met de spelling van deze woorden. Volg de gekleurde lijnen en type welk woord er staat. De antwoorden worden ondersteund met leuke weetjes. Wist je bijvoorbeeld dat de oudste cavia 15 jaar oud is geworden? Squla maakt leren leuk!