Van groep 2 naar groep 3. Of toch nog niet?

Maike

Van groep 2 naar groep 3 gaan is een grote stap. Te snel overgaan, heeft als gevolg dat je kind misschien niet goed mee kan komen in groep 3. En te laat overgaan, zorgt mogelijk weer voor te weinig uitdaging en verveling. Maar wat wordt er precies van je kind verwacht in groep 3 en hoe weet je dat hij er klaar voor is? Lees snel verder!

Najaars-kind

Bij kinderen die in oktober, november of december zijn geboren, is het vaak niet duidelijk wanneer ze precies naar groep 3 gaan. Als je kind naar groep 3 gaat als hij vijf jaar is, is hij een vroege leerling. En als je kind nog een extra jaar blijft kleuteren, dan is hij straks een van de oudsten van groep 3. Zo’n lange periode kleuteren, wordt ook wel ‘kleuterverlenging’ genoemd. Kleuterverlenging wordt altijd aangevraagd in overleg met de ouders.

Redenen waarom wordt gekozen voor kleuterverlenging:

  • Je kind speelt erg graag en toont nog weinig interesse in het ‘leren’.
  • Hij is er motorisch of sociaal-emotioneel nog niet helemaal klaar voor.
  • Er is sprake een taalachterstand en je kind heeft meer tijd nodig om zich te ontwikkelen.

Groep 2 en groep 3: de grootste verschillen

Naar groep 3 gaan is een belangrijke overgang voor je kind. De voornaamste reden hiervoor is dat de werkhouding en de vorm van leren heel anders zijn dan in groep 2. In groep 2 ligt de focus op het spelen en methodisch leren, bijvoorbeeld aan de hand van verschillende thema’s en hoeken. Je kind is in de kleuterklas veel zelf aan het ontdekken én leren. Daarnaast is er veel ruimte voor eigen initiatief.

In groep 3 wordt ‘naar school gaan’ een stuk serieuzer. Er wordt veel systemisch en klassikaal gewerkt, je kind heeft zijn eigen tafeltje en stoeltje en de leraar heeft een leidende rol. Ook wordt er nu meer zelfstandigheid van hem verwacht, denk bijvoorbeeld aan het maken van ‘werkjes’. De focus ligt op het leren aan de hand van methodes: het is nu dus een stuk ‘schoolser’ en minder speels. Om onzekerheid en eventuele achterstand te voorkomen, is het belangrijk dat je kind klaar is voor deze overstap.

Is jouw kind klaar voor groep 3?

Maar hoe weet je nou of hij klaar is voor groep 3? Er wordt in het onderwijs ook wel gesproken over ‘schoolrijpheid’. Dit betekent dat je kind er duidelijk aan toe is om aan de hand van een schools systeem te leren. Hij heeft bepaalde vaardigheden onder de knie, die hij nodig heeft bij de rest van zijn schoolcarrière.

Om te bepalen of je kind ‘rijp’ is voor school wordt er bijvoorbeeld gekeken naar:

  • De aandacht van je kind. Het lukt het het hem om zich, ongeveer twintig minuten, volledig te concentreren op een taakje.
  • Luistervaardigheid. Je kind luistert naar instructies en begrijpt dat er regels zijn.
  • Communicatie. Hij weet hoe hij zich uit kan drukken en gebruikt hiervoor de juiste woorden.
  • Sociaal. Je kind redt zich goed in een grote groep en snapt dat hij af en toe op zijn beurt moet wachten.
  • Motoriek. Hij heeft goede beheersing over zijn fijne én grove motoriek.

Wat kun je zelf als ouder doen?

Ontwikkeling van je kind

Volg de ontwikkeling van je kind in groep 2. Wat zie je en wat merk je aan hem als hij uit school komt? Verveelt hij zich? Vraagt hij om meer? Of heeft hij het nog prima naar zijn zin in de kleuterklas?

Bespreken op school

Bespreek je bevindingen met de juf of meester. Wat ziet hij of zij, hoe gedraagt je zoon of dochter zich in de klas? Is hij er al klaar voor om naar groep 3 te gaan? Een 10-minuten gesprek leent zich hier natuurlijk perfect voor.

Luisteren naar je gevoel

Wat zegt je gevoel? Wees open en eerlijk naar de school toe. Zij nemen uiteindelijk de beslissing of je kind langer kleutert of niet, maar wel altijd in overleg met de ouders. Geef dus gerust aan waarom jij eventueel twijfelt.

Praten met je kind

Bespreek het, op een luchtige manier, eens met je kind zelf. Hoe vindt hij het op school? Lukt het met werkjes? Hoe vind hij het om te oefenen met taal en oefenen met rekenen?

Vertrouwen voorop

Ieder kind is anders en heeft zijn eigen tempo waarop hij zich ontwikkelt. Het is belangrijk dat je kind er -op dit moment in zijn ontwikkeling- klaar voor is om naar groep 3 te gaan. Als je twijfelt of je kind van groep 2 naar groep 3 kan gaan, dan is het een goed idee om deze onzekerheid te bespreken met school. Het is helemaal niet erg, of minder slim, als je zoon of dochter een jaartje langer kleutert. Misschien heeft hij gewoon wat meer tijd nodig om de concentratie en het zelfvertrouwen te ontwikkelen, voordat hij overgaat naar groep 3.

En een jaartje langer spelen, daar wordt natuurlijk geen een kind slechter van!

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!