Alle ins en outs over kindervriendschappen

Marisca

Zodra je kind naar school gaat wordt het pas echt een ‘dingetje’: vriendschappen sluiten. Waar de één de kat uit de boom kijkt en nog helemaal niet bezig is met speelafspraakjes, maakt de ander in de eerste week al twee afspraakjes. Speelafspraakjes en vriendschappen zorgen voor veel vragen bij ouders: moet mijn kind nu niet eens ergens gaan spelen? Heeft hij wel genoeg vriendjes? We willen immers allemaal dat onze kinderen happy zijn. Lees in dit blog alles over kindervriendschappen en hoe je je kind hierbij kan steunen.

Het belang van kindervriendschappen

Wij weten dat vrienden soms komen en gaan. Het ene moment roept je kind dat Sem écht zijn beste vriendje is, een paar weken later is dat ineens Amir. Toch leren kinderen van iedere vriendschap. Door de omgang met andere kinderen wordt jouw kind socialer. Hij leert om samen te spelen en te delen, om geheimen te bespreken en emoties te herkennen. Je kind leert welk gedrag er wordt gewaardeerd en welk gedrag niet. Ook leert je kind om te begrijpen wat wederkerigheid is: “als ik mijn speelgoed deel met Sem, dan doet Sem dat ook met mij”.

Niet iedereen is hetzelfde en daar wordt jouw kind zich steeds meer van bewust. Wat dacht je bijvoorbeeld van een vriendje met twee vaders of met een andere cultuur? Allemaal dingen waar hij nu al heel veel van leert. Ervaringen die je kind als het ware in een denkbeeldige rugzak stopt en gedurende zijn leven met zich meedraagt.

Leuke vriendschappen resulteren vaak ook in een zelfverzekerd en blij kind. Kortom, kindervriendschappen zijn heel erg waardevol!

Kindervriendschappen op verschillende leeftijden

Je merkt het misschien al op de peuterspeelzaal of op het kinderdagverblijf, kinderen spelen daar nog naast elkaar in plaats van met elkaar. Zodra kinderen naar de basisschool gaan merk je al een kleine verandering.

In groep 1 en 2 kiezen kinderen vriendjes op dezelfde interesse. Ze hebben iets gemeenschappelijks wat maakt dat het klikt. Dat is ook logisch, want dat is overzichtelijk. En maak je geen zorgen als er eens een conflict is, dat hoort erbij.

Pas vanaf een jaar of 7 krijgen de vriendschappen een andere betekenis. Dit is de leeftijd waarop vriendschappen zich meer verdiepen. Kinderen doen dezelfde activiteiten zoals een sport of bepaalde spellen die zij leuk vinden. Ook hier zie je het gemeenschappelijke terug. In deze fase ontstaan er ook conflicten, maar die zijn niet vergeten na een dag. Dit is de leeftijdsfase waarin je je kind leert om ruzies uit te praten en op te lossen.

Vanaf een jaar of 10 krijgen kinderen het besef dat vriendschap niet alleen leuk is voor het spelen, maar dat je elkaar ook nodig hebt. Vrienden troosten en steunen elkaar en zeker meisjes gaan snel naar een vriendin als ze ergens mee zitten. De vriendschappen nemen steeds een iets meer volwassen vorm aan.

Vriendschappen en afwijzing

Toch zal ook jouw kind te maken krijgen met teleurstellingen. Een vriendschap wordt minder door andere interesses, er ontstaat ruzie of een vriendje trekt meer naar een ander kind toe. Lastig, want het doet jouw kind verdriet en dat is wel het laatste wat je wilt voor je kind. Er zijn veel ouders die hierover piekeren en zich afvragen wat zij zelf er iets aan kunnen doen. Een logische gedachte, want je wilt immers het beste voor je kind.

Of je je er wel of niet in wilt mengen, bedenk je in ieder geval dat ook dit erbij hoort en dat dit een waardevolle les is voor je kind, ongeacht hoe naar het is en hoe rot jouw kind zich erbij voelt. Met de volgende tips kun je jouw kind adviseren in het onderhouden van vriendschappen en het oplossen van ruzies:

  1. Voelt jouw kind zich afgewezen door een vriendje of vriendinnetje? Troost je kind en luister ernaar. Praat vervolgens met je kind over een mogelijke oplossing en laat je kind met oplossingen komen. Jouw steun is vaak al voldoende hierin.
  2. Vind je kind het lastig om contact te maken met andere kinderen? Misschien helpt een teamsport. De wereld van je kind wordt groter én het geeft zelfvertrouwen.
  3. Leer je kind een ander te behandelen zoals hij zelf ook behandeld wilt worden. Je hoeft niet met iedereen te spelen of iedereen aardig te vinden, maar je kan wel vriendelijk zijn tegen iemand.
  4. Wees een voorbeeld voor je kind. Maak contact met anderen, wees vriendelijk en vertel hoe je zelf een conflict met een vriend of vriendin (vroeger) hebt opgelost. Een goed voorbeeld doet goed volgen!

Het is logisch dat je veel vragen hebt over kindervriendschappen en het is niet altijd even gemakkelijk. Toch is ook dit weer een heel leerproces voor je kind.

Log in op Squla om SoVa te spelen. Nog geen lid van Squla? Doe een proefquiz en kom erachter hoe leuk Squla is.

Squla (pages)

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!