Schooltje spelen voor het echie: jullie tips!

Sarah

En ineens waren de scholen dicht. Niet dat ik het niet zag aankomen, maar het was toch wel even slikken. En toen mijn oudste van 9 er flink verdrietig van werd, brak mijn hart ook. Want hij ging zijn vriendjes zo missen en hij vond school zo leuk. Maar tijdens mijn emo-momentje sloeg er ook nog even een ander bommetje in: oh-oh, moesten we nu schooltje spelen voor het echie?

Al snel werd er verwoed geappt in de mamagroepen, want hoe gingen zij dat doen?
De wildste indianenverhalen vlogen mij om de oren. Maar waar de ene heel strikt het schoolschema aan hield, met (I kid you not) fruit- en broodtrommels. Waren er ook een aantal relaxte ouders, die pas aan het huiswerk begonnen als hun brein weer wist wat voor en achter was. Gelukkig maar, want ik begon mij serieus een slechte moeder te voelen, omdat ik pas om 10 uur ’s morgens eens aan het thuisjuffen sloeg.

Tips voor jullie, door jullie!

Iedereen pakt het dus anders aan en dat is ok. Maar dat wil niet zeggen dat een beetje hulp en tips van anderen niet welkom zijn. Daarom vroegen wij jullie de afgelopen weken op onze socials naar tips over thuisscholen. De fijnste zetten wij voor jullie op een rijtje.

 • Huis-tuin-en-keuken rekenen
  “Sta vroeger op met je kinderen om het schoolwerk al grotendeels af te hebben, voordat je naar het werk gaat. Of begin er na het werk aan.
  Spelling doe ik tijdens de was met mijn kinderen: S-O-K of B-R-O-E-K… We rekenen met fruit: druiven, stukjes appel, mandarijn en banaan splitsen. En lezen is een bedverhaaltje voor mama😅.” Denice Schreuders
 • Doe eens gek
  “We verzinnen de gekste dingen om tussendoor te relaxen, zo hebben we dagelijks samen ochtendgym. Maar we hebben al een thuisbios gehad, veel spelletjes gedaan, in huis gepicknickt en een theekransje met lekkere zelfgemaakte koekjes die we tijdens de kookles maakten. Al met al maken we er wat speciaals van, ondanks dat er ook hard gewerkt moet worden aan het schoolwerk en de Squla opdrachten. We rekenen ook tijdens het avondeten, of met een toetje met rozijnen of gojibessen. Hoe meer ze goed rekenen, hoe meer ze krijgen. Wel 1 per rekensom he?” – Chantal Hoek
 • Ga op thuisschoolreisje!
  “Wij doen kleine educatieve schoolreisjes. Vandaag hebben we kikkerdril gezocht. Zo blijven we bij het onderwerp lente, is er wat afwisseling en zijn we er even tussenuit. En dan kunnen ze ook hun energie even kwijt!” – Nathalie Casius
 • Muntjes voor puntjes
  “Wij hebben een muntjessysteem ingevoerd. We hebben een aantal positieve en aantal negatieve dingen bedacht en het aantal munten erbij gezet dat ze kunnen verdienen of juist verliezen. ‘S avonds kunnen ze de munten inleveren voor bijvoorbeeld 10 min langer opblijven, of extra verhaaltje 😃.” – Karoline Bolleman
 • Boor andere talenten aan
  “Leer je kind tussendoor ook hele andere dingen. Zoals koken of bakken. Normaal gesproken heb je daar niet zoveel tijd voor, nu wel. Voordeel daarvan (naast het feit dat zij op hun 25e niet nog steeds wekelijks aanschuiven bij papa en mama) is dat wij over 15 jaar massaal gratis naar sterrenrestaurants gaan, omdat onze kroost daar kokkerelt!” – Lars van Bommel
 • Hang het op
  “Hier schrijven we elke taak op een post-it en die hangen we op. Elke keer als er een taak af is, halen ze de post-it weg en hangen die in de kolom ‘Klaar’. Bij een taak die af is, krijgen ze een gek dansje en een high-five. Zijn alle taken af? Dan is het feest en gaan we de achtertuin in. De rest van de dag mogen ze zelf kiezen wat ze doen.” – Ineke Hartmans
 • Doe het samen
  “Wat ons helpt, is regelmaat. We ontbijten samen en kijken naar wat er moet gebeuren. Ik help ze en toon interesse in wat ze doen. En ik geef ze zo min mogelijk de indruk dat ik het druk heb. Het huiswerk moet voor een bepaalt tijdstip af zijn zodat daarna iedereen vrije tijd heeft. Ze beginnen tegelijk want zo voorkom ik de situatie dat 1 kind klaar is en ik mij nog met een ander kind bezig moet houden. En er wordt niet gelummeld of gespeeld voor het harde werk!

  Uiteraard is er ook tijd voor funny stuff. Samen lunchen en spelen in de tuin. In de namiddag gaan we altijd iets doen maar dat is vooral goed voor mij. Dan hebben zij een minder chagrijnige vader en dat is ook wat waard in deze tijden😉.” – Arnold
 • Laat het los, laat het gaan
  “Stem af op het moment en kijk waar het kind behoefte aan heeft. Een strak schema heeft geen zin. Doe tussendoor een dansje of wat anders leuks. En maak moeilijkere opdrachten samen.” – Leoni Wieland van der Woord
 • Een frisse start
  “Hier geldt dat het voor iedereen het beste is (inclusief mijzelf), dat we de dag met een buitenactiviteit starten. Bijvoorbeeld naar het bos, een speelpleintje of in de tuin. Daar wordt iedereen veel vrolijker van! Bij de jongste is motivatie nog weleens een probleem. Dan helpt het als ik mee doe. Ik begin dan alvast aan de opdracht, alsof ik ook die ook moet doen, of ik geef er een andere draai aan.
  En in de middag: spelen met de buurkinderen! Zonder samen spelen, is er echt niks aan!

  Nog een tip, voor je broodnodige rust: leen een koptelefoon van de bouwmarkt van je buurman. Als ik die op heb, mogen ze mij alleen storen bij bloed en brand. Niet dat het echt altijd helpt… Maar je moet wat proberen hè!” – Jonne

Juf Bulstronk

Supermama kan dit, dacht ik de eerste dagen. Maar er konden geen superkrachten op tegen het verzet van mijn oudste. En ik was inmiddels een soort juf Bulstronk. Na 4 dagen belde ik de juf wanhopig op. Zij stelde mij een simpele vraag: “Heb je hém al gevraagd wat hij wil?” Whoops. Nee dus.

Na een 10-minutengesprekje met mijn negenjarige, was ik er zo achter: hij wilde op onze slaapkamer werken. Weg van papa die veelt belt en “teamt”, en heel ver weg van de marktkraamstem van zijn zusje. Het gaat nu supergoed. Dus mijn tip is: luister ook goed naar zijn wensen.

Ook dingen als verplichte pauzes of bewegen tussendoor, heb ik losgelaten. Zoals wij het nu doen werkt. En dat wil ik graag zo houden.

High five!

Het is geen wedstrijdje wie-geeft-het-beste-les. Iedereen pakt het anders aan en we doen het allemaal goed. Dus hierbij zijn jullie allemaal geslaagd voor je “Thuisjufdiploma”. Wees trots!

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!