Spoedcursus: school aan huis!

Suzanne Mooi

Daar zitten jullie weer samen rondom de keukentafel. Je kijkt eens goed rond. Tussen de resten van het ontbijt staan laptops, je werkdocumenten verwoven met de eerste thuiswerk-opdrachtjes van de oudste, je baby huilt, de telefoon gaat….HELP! Hoe gaan we dit laten werken nu het corona-virus ons opnieuw allemaal noodgedwongen thuis houdt? Lees verder voor tips om die school aan huis tot een succes te maken! En gelukkig zijn we inmiddels ervaringsdeskundigen!

Langzaam wennen aan een nieuwe ‘functie’

De komende weken ben jij wederom niet alleen de ouder van je kind, maar ook een beetje zijn juf of meester. Want ook na de kerstvakantie blijven de scholen gesloten. Dat is weer wennen voor iedereen. Je kunt je de komende weken niet focussen op 1 taak, maar je moet zowel werken, het huishouden runnen, de ‘school’ thuis laten draaien en de boel ook nog een beetje blijven opvoeden. Langzaam zullen jullie samen weer wennen. Kinderen zijn gelukkig heel flexibel, dus aan hen zal het niet liggen 😉

TIP Praat samen met je kind over de situatie. Sommige kinderen zullen veel vragen hebben en misschien zijn sommige kinderen ook angstig. Probeer zo open mogelijk antwoord te geven op al hun vragen. Creëer elke dag, bijvoorbeeld tijdens het avond-eten, een momentje van reflectie samen. Bespreek om beurten hoe jullie de dag hebben ervaren: wat ging goed, waar ben je trots op, wat was er minder leuk? Probeer zelf net zo openhartig te zijn als je kinderen over je angsten en irritaties, hier leren ze veel van.

De officiële opening van jullie school

Zodra jullie lesmaterialen binnen zijn kunnen jullie aan de slag! Een fijne werkplek creëren heeft prioriteit. Bekijk waar je kind het beste kan werken thuis: waar is er voldoende rust, ruimte om alles lesmaterialen neer te leggen en een stopcontact in de buurt voor een laptop? Maak het gezellig met de middelen die jullie hebben (hang een leuke slinger op 😊) en zorg voor een goede werkhouding. Check ook even de voorraad van de printer-cartridges, zorg voor een bakje met schrijfmaterialen en een notitie-blok. Het kan ook handig zijn om online een wiebelkussen (voor kinderen die het moeilijk vinden om stil te zitten) of geluidswerende koptelefoon (voor kinderen die snel overvoerd/afgeleid raken van te veel geluiden) te bestellen om zo te zorgen voor meer rust voor je kind.

TIP Zoek een kistje, mand of doosje waar je kind al zijn schoolspullen in op kan slaan (vergelijkbaar met zijn bureaula op school). Orde zorgt voor een opgeruimd hoofd en voor een soepele start elke dag.

Structuur is jullie beste vriend

Mensen hebben behoefte aan structuur; jullie thuis-schooltje dus ook. Geef je kind inzicht in alle materialen die school heeft opgestuurd, zodat hij (ongeacht welke leeftijd) meegenomen wordt in de doelen die hij elke dag moet behalen. Vertel je kind aan welke vakken hij moet werken en spreek een tijdsspanne af per vak. Maak ook duidelijke afspraken over jullie manier van communiceren. Als je kind aan een taakje zit, kun jij ook weer even aan je eigen werk. Heeft je kind tussentijds een vraag en ben jij net aan het bellen? Spreek af dat hij zijn vraag even parkeert of opschrijft op een post-it. Bij jongere kinderen zal dit helaas geen optie zijn, het kan hier helpend zijn om een strak schema met je partner op te stellen (bijvoorbeeld om en om een uur samen met je kind en een uur werken).

TIP Maak zelf (of samen als je kinderen al wat ouder zijn) voor elke dag een planning. Neem de planning samen door en pas deze aan totdat iedereen akkoord is. Schrijf de planning op een whiteboard of een vel papier en plaats deze ergens centraal bij jullie werkplekken.

Me-time‘ onder schooltijd

Jullie zijn ineens verplicht om de hele dag samen te wonen en te werken, dit was niemand gewend. Tijd voor jezelf is ineens wel heel belangrijk geworden. Plan tijdig pauzes in voor iedereen en maak hier afspraken over. Een pauze kun je alleen houden (zoek een plek waar je even op adem kunt komen, lees desnoods de krant op de wc en vergeet vooral niet de deur op slot te doen!), maar kun je natuurlijk ook gezellig samen invullen. Plan samen leuke activiteiten in of rondom huis, zoals bijvoorbeeld koekjes bakken, een play-back show in elkaar zetten of een spelletjes-circuit uitzetten in de tuin of de gang. Beweging en buitenlucht zijn essentieel voor iedereen en zorgen ervoor dat je in goede conditie blijft. Probeer in deze onzekere tijden hard je best te doen samen om toch mooie herinneringen te creëren, door samen dingen te ondernemen thuis die je anders misschien nooit had gedaan!

TIP Maak een ‘leuke-pauzemoment-ideeën-bus’ van bijvoorbeeld een oude jampot. Laat alle gezinsleden 10 briefjes in de pot stoppen met activiteiten die je samen in een half uurtje tijd kunt doen. Het mag van alles zijn, zolang het maar haalbaar is en jullie het in of rondom huis kunnen doen. Wie weet leer je wel jongleren met sinaasappels of heeft je zoon ineens een paar sokken voor je gebreid?  

Let love rule

In een sprookjeswereld sta jij instructie te geven voor een whiteboard in de woonkamer, je kinderen zitten stil op hun stoeltjes, ze wachten netjes even als jij een werktelefoontjes tussendoor krijgt en maken braaf hun sommetjes, waarna jij ze overlaadt met complimentjes en iedereen ’s avonds in alle rust en tevredenheid aan het avondeten zit. De realiteit zal helaas vaak compleet tegenovergesteld zijn, met gillende kinderen, irritaties bij je partner en overprikkeling door de kakofonie aan geluiden thuis. Waar mensen een lange tijd dicht op elkaars lip leven ontstaan ook irritaties, dit is onoverkomelijk. Blijf lief voor jezelf en voor elkaar. Vergeet vooral ook niet om wat vrolijkheid en luchtigheid aan te brengen binnen jullie ‘school’: humor brengt mensen altijd weer samen.

TIP Probeer samen te blijven relativeren. Hebben je kinderen ruzie? Leg ze telkens op een zachte en duidelijke manier uit wat er gaande is in de wereld: hoe belangrijk is deze ruzie als er wereldwijd zoveel mensen in het ziekenhuis liggen? Bespreek samen hoe goed jullie het relatief hebben in jullie veilige cocon. Oefen in het uitten van dankbaarheid  voor jullie gezondheid en de liefde die jullie elkaar elke dag kunnen geven.

Practice makes perfect: we hebben er allemaal al ervaring mee én wie weet krijgen zoveel ouders de smaak te pakken dat er massaal gekozen gaat worden voor een omscholing tot leerkracht 😉. Komt uit alle ellende toch nog iets moois voort.

P.S. Wil je kind even iets anders doen dan het oefenen van de schoolvakken? Hier biedt Squla allerhande leuke spelletjes en kleurplaten aan.

Squla (pages)

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!