Familie-activiteiten voor een warme winter thuis!

Suzanne Mooi

De donkere dagen van het jaar zijn weer aangebroken! Het winterse weer doen ons besluiten om maar wat vaker in ons warme huis te blijven. Terwijl je dit leest hoor ik je al denken: ‘maar wat nu als die verveling ineens toeslaat en die muren op jullie afkomen…?’ Dat gaat niet gebeuren! Neem samen onderstaande tips door en het winter-speel-plezier vliegt jullie om de oren.

Zoete herinneringen maken

Wat is nu een winter zonder warme chocolademelk? Roep iedereen bij elkaar en maak samen met het gezin een grote pan chocolademelk mét marshmallow-sneeuwpoppen. Wil je de rest van de buurt mee laten genieten? Stuur een berichtje rond in de buurtapp: warme chocolademelk, gratis thuisbezorgd.

Winter-bingo!

Jong of oud; deze spelletjesklassieker valt nog altijd bij iedereen in de smaak. Nodig je hele familie uit om deel te nemen aan een winter-bingo. Maak er een extra feestelijke variant van door eerst online lootjes te trekken, zodat er voor elke deelnemer een persoonlijk cadeautje te winnen is. Pak de cadeautjes in en hang er een kaartje aan met de naam van wie je een lootje had getrokken. Geef iemand de taak om de bingo-ballen te trekken, dit kan zelfs online! Laat de ballen maar vallen!

Zeg het met bloemen

Iedereen kent wel iemand die opgefleurd kan worden met een bloemetje, toch? Voor dit bloemetje hoef je de deur niet eens uit, want zelfs met een rol toiletpapier en een ijzerdraadje maak je een betoverend boeket bloemen! Zet een pot thee, koekjes erbij en neem samen de tijd om een stemmig winter-boeket te creëren voor de persoon die jullie willen verrassen. Hang er een kaartje aan met een handgeschreven boodschap en pak het bloemetje in met plasticfolie en linten, net zoals bij de echte bloemist. Jullie gaan iemand heel vrolijk maken…

Breek de dag; tik een eitje

Bouw jullie woonkamer om tot een eier-race-circuit en ga de strijd aan met je familieleden. Wat heb je nodig? Voor elke deelnemer leg je een gekookt ei (of pingpong bal) en een lepel klaar. Vervolgens maak je een uitdagend parcours; gebruik stoelen, een tafel waar je onderdoor moet, een emmer waar je een rondje om moet draaien etc. Laat 1 persoon telkens de tijd opnemen met een stopwatch. De deelnemer die het parcours het snelst doorlopen heeft, zonder zijn ei te laten vallen, heeft gewonnen. Je kunt het spel nog ingewikkelder maker door elke deelnemer een som te geven (uiteraard aansluitend bij zijn reken-niveau) die hij tijdens het lopen van het parcours uit mag rekenen. Lukt het om de juiste uitkomst te geven, dan gaan er 5 bonusseconden van zijn tijd af. Reken jezelf dus rennend naar die overwinning… zet ‘m op!

Brei jezelf blij

Kunnen jullie wel wat extra ontspanning gebruiken? Pak allemaal een paar breinaalden, want van breien wordt je ontspannen. Onderzoek heeft aangetoond dat breien een gevoel van angst, piekeren en hoge niveau’s van stress vermindert. Maar hoe zit dan precies? Breien vraagt een hoog niveau van concentratie en wanneer je je dus op je breinaalden concentreert verdwijnen al je andere gedachtes naar de achtergrond. Brei daarom eens een mooie winterslinger samen met je kind! Voor deze slinger heb je alleen je handen én wol in jullie lievelingskleur(en) nodig. Heb je het brei-virus te pakken na het maken van deze slinger? Daag jullie zelf uit en maak een warme sjaal voor de meester of een ketting voor oma. Het mes snijdt aan twee kanten: jullie maken mensen blij met iets moois en zelf zitten jullie na afloop helemaal ‘zen’ op de bank!

Schaatsen zonder ijs

Wat zijn de wintermaanden zonder schaatspret? Geen ijsbaan in de buurt en ben je zelf handig of heb je een handige (groot)ouder in de buurt? Knutsel dan zelf een ijsbaan voor binnen! In deze video laat schaatser Erben Wennemars je zien hoe jullie een plank hout en een paar schroeven om kunnen toveren tot een heuse schaatsplank waar jullie je schaats-skills in huis mee naar een hoger level kunnen tillen. Klaar met schaatsen? Breng dan de eerste tip bovenaan dit bericht in de praktijk en drink volgens de traditie een heerlijke kop warme chocolademelk. Vergeet vooral niet om voor de nodige kou de deur even wijd open te zetten, want schaatsen zonder kou is als een vliegtuig zonder vleugels.

Brieven voor later

Spreek met alle gezinsleden af om een brief te schrijven die jullie exact 1 jaar later weer openmaken en aan elkaar voorlezen. Spannend! Spreek af wat jullie in de brief schrijven. Omschrijf bijvoorbeeld hoe je denkt er over een jaar uit te zien, wat je allemaal gedaan hebt over een jaar, wat je geleerd hebt over een jaar… Je kunt ook je wensen voor komend jaar uitspreken in de brief. Berg de brieven goed op, op een plek die jullie over een jaar ook nog terug kunnen vinden. Benieuwd of jullie voorspellende gaves hebben en of jullie wensen zijn uitgekomen! Is je kind nog te jong om een brief te schrijven? Spreek af dat je kind vertelt en jij schrijft. Of laat je kind een tekening maken van zichzelf over 1 jaar.

Opruim-catwalk

Zijn jullie ‘fashion-addicts’ of is een van jullie gezinsleden gek op verkleedpartijtjes? Voor deze activiteit halen jullie letterlijk alles uit de (kleding)kast! Spreek af hoeveel rondes jullie modeshow heeft en bedenk samen voor elke ronde een thema (bijvoorbeeld ‘beest-achtig-goed’, ‘op chic’ of ‘knettergek’). Nog een praktisch voordeel; je hebt de kindergarderobes ook meteen weer opgefrist, want je ziet op die catwalk exact wat nog past en wat toch echt te klein is geworden. Houd de kleding-recycle-zak dus bij de hand. Opgeruimd staat netjes 😊

Zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens, toch? Veel winter-speelplezier samen!

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!