Groep 6: Sociale helden en heldinnen

Maike

Na een heerlijk, lange zomervakantie heeft je kind waarschijnlijk veel zin om weer naar school te gaan. En hij of zij komt in een nieuwe groep terecht; groep 6. Je kind behoort nu officieel tot de bovenbouw! De basis van de lesstof is gelegd in groep 5 en in groep 6 wordt hier dieper op ingegaan. Wat gaat je kind het komende schooljaar allemaal leren?

Sociaal- emotionele ontwikkeling in groep 6

Dit jaar gaat het sociaal- emotionele aspect een grotere rol spelen in het leven van je kind. Hij of zij leert steeds beter samenwerken en begrijpt nu dat een ander ook gevoelens heeft waarmee hij rekening moet houden. Je sociale held of heldin snapt nu hoe hij of zij conflicten (met succes!) op kan lossen. Een belangrijke tool voor later! De kans is ook groot dat je kind zijn of haar eerste boekbespreking of werkstuk heeft. Zoek vooral een leuk onderwerp of tof boek uit waar je kind het over kan hebben. Dat praat meteen een stuk makkelijker! Daarnaast heeft hij of zij jou hard nodig als steun en toeverlaat.

Jagers en boeren

In groep 5 kreeg je kind voor het eerst te maken met vakken binnen de gezamenlijke noemer ‘wereldoriëntatie’. In groep 6 gaat hij of zij hiermee verder. Zo leert je kind in groep 6 over jagers en boeren, Grieken en Romeinen en Monniken en ridders. Kennis waarmee kinderen zich lekker buiten uit kunnen leven door bijvoorbeeld het spelen van ‘riddertje’. Sommige scholen starten met het heden en duiken in groep 5, 6, 7 en 8 steeds verder het verleden en de geschiedenis in. Andere scholen doen het juist weer andersom.

Godsdienst

In groep 6 wordt er veel aandacht besteed aan verschillende religies. Zo leert je kind over de islam en haar gebruiken, maar ook over het christendom en het jodendom. De wereld van je kleine burger breidt zich steeds verder uit; hij of zij leert hoe de politie te werk gaat, over de verkiezingen in Nederland en hoe je omgaat met geld. Een schooljaar boordevol essentiële tools die je kind de rest van zijn of haar leven goed kan gebruiken!

Begrijpend lezen

Begrijpend lezen blijft in groep 6 superbelangrijk voor je kind. Leesstrategieën worden dit schooljaar nóg verder ontwikkeld. Je kind leert tekst steeds beter begrijpen en kijkt nu bijvoorbeeld naar titels en tussenkopjes. Hij of zij kan verschillende teksten van elkaar onderscheiden en ziet bewust signaalwoorden als eerst, bijvoorbeeld, daarna, vroeger en zoals. Ook gaan ze in groep 6 aan de slag met werkwoordsvormen die eindigen op -dt. En maak je borst maar nat want dat is lastige kost!  Nice to know: Sommige scholen geven in groep 6 al een lesje Engels.

Groep 6 – tips & tricks voor ouders:

  • Oefen de d’tjes en de t’tjes met je kind. Grote kans dat je er zelf ook nog wat van opsteekt!;
  • Voer af en toe een kort gesprekje in het Engels met je kind;
  • Oefen samen met staartdelingen op Squla. Je kind gaat nu echt met getallen vanaf 10.000 aan de slag;
  • Help je kind met het kiezen van onderwerpen voor een spreekbeurt of boekbespreking. En laat hem of haar op jou oefenen. Aan het einde een hard applaus uiteraard!;
  • Praat over de verschillende geloven en de gebruiken binnen een geloof;
  • Blijf lekker veel lezen met je kind.

Speels leren doe je natuurlijk met Squla! De games en quizzen verschillen van onderwerp en leerniveau. Het ligt er maar net aan waar jóuw kind op dat moment behoefte aan heeft. En jij kan ondertussen gewoon lekker meekijken en de voortgang van je kroost zien. Handig!

Log in op Squla om te zien welke lesstof je kind te wachten staat in groep 6. Nog geen lid van Squla? Doe een proefquiz en kom erachter hoe leuk Squla is.

Proefquiz

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!