5 take-away’s van de online ouderavond voor groep 5 en 6

Pim

Dinsdag 17 januari organiseerde Squla een online ouderavond voor groep 5 en 6. Vanaf 20.00 uur kregen ouders een uur lang tips om hun kind de tweede helft van dit schooljaar te motiveren en ondersteunen. Bovenbouw-leerkracht Willeke Netel, Cito-medewerker Marleen van Benthem en Squla-expert Tom van Beveren gaven ieder vanuit hun eigen vakgebied adviezen voor ouders van vijfde- of zesdegroepers.

Wil je meer tips en adviezen voor je kind in groep 5 en 6? Kijk dan de hele online ouderavond groep 5/6 terug.

 

 

Ouderavond terugkijken

 

Take-away 1: de toetsen van het Cito Volgsysteem zijn niet verplicht in groep 5 en 6.

De online ouderavond begon met een poll-vraag voor de kijkers: welke toetsen van Cito moeten scholen in groep 5 en 6 afnemen? 24 % van de kijkers dacht dat alle toetsen (taal, rekenen, studievaardigheden en Engels) worden afgenomen en 51% dacht dat alleen Taal en Rekenen verplichte onderdelen zijn. De overige 23% gaf het goede antwoord: geen enkele toets is verplicht; de keuze is aan de school. Alleen de Eindtoets in groep 8 is verplicht voor alle scholen. Veel scholen nemen de toets wel in eerdere groepen af zodat ze de groei van een leerling kunnen volgen.

Take-away 2: vanaf groep 6 worden de toets-scores belangrijker.

Zowel Cito-medewerker Marleen als leerkracht Willeke gaven aan dat de toetsen vanaf groep 6 langzamerhand gaan meetellen voor het middelbare schooladvies. Op dit moment kan de leerkracht een compleet beeld krijgen van het niveau van de leerling omdat vanaf groep 6 alle disciplines worden gemeten. Deze disciplines zijn: begrijpen, interpreteren, opzoeken en samenvatten gemeten. Dat klinkt spannend maar vergeet niet: de leerkracht ziet veel meer van een leerling en baseert een oordeel niet alleen op toetsscores.

Marleen van Cito B.V. legde verder uit hoe het precies met de scores op die toetsen. Moet je je bijvoorbeeld zorgen maken wanneer je kind onder het landelijk gemiddelde scoort? (het antwoord is overigens: nee) En hoe kun je een grafiek met de score van je kind interpreteren? Bekijk de ouderavond voor haar antwoorden.

Take-away 3: taal oefenen kan overal.

Leerkracht Willeke Netel legde niet alleen uit wat er in groep 5 en 6 aan bod komt voor begrijpend lezen en taal, maar gaf ook praktische tips voor ouders. Een greep uit haar ideeën:

  • Laat kinderen veel zelfstandig lezen. Vraag of ze jou of hun jongere broertje, nichtje of buurmeisje voorlezen.
  • De woordenschat vergroot je door verschillende woorden gebruiken als je met je kind praat. Gebruik bewust zowel supermarkt als winkel. Zeg soms stoep en soms trottoir. En gebruik soms ingang en dan weer entree. Je snapt het idee 😉 Door synoniemen te gebruiken leert je kind ongemerkt heel veel nieuwe woorden.
  • Een oefening om de spelling te verbeteren: laat kinderen het boodschappenlijstje maken voor jou maken. Jij roept, je kind schrijft!
  • Laat je kind een e-mail naar opa en oma sturen. Met goed gebruik van titels, alinea’s en kopjes uiteraard!

Take-away 4: koken, boodschappen doen en andere dagelijkse bezigheden zijn ideaal om rekenen te oefenen

Kinderen in groep 5 en 6 zijn bezig met schattend rekenen, komma-getallen, tijden, delen en vermenigvuldigen. En dat kun je heel goed in alledaagse bezigheden oefenen. Wat dacht je bijvoorbeeld van het samen afwegen van de boontjes in de supermarkt. Hoeveel gram groenten moeten er gekocht worden voor het avondeten? En hoeveel kilo is dat dan? Hetzelfde geldt voor betalen bij de kassa. Je kind vind het ontzettend interessant om zelf te mogen betalen en leert daarbij ook beter schatten en rekenen met komma-getallen.

Take-away 5: kijk uit voor de waterballonnen!

Als je lid bent van Squla zijn er ook tal van manieren om je kind te motiveren. Tom van Squla demonstreerde live een paar features in de ouderavond voor groep 5 en 6. De allerleukste is toch wel het Watergevecht. Log in op je ouderaccount om je kind uit te nodigen. Beantwoord vervolgens 5 vragen, en wacht tot je kind ook 5 vragen heeft beantwoord. De winnaar mag virtuele waterballonnen gooien naar de ander. Let op: het Watergevecht is alleen via de app (tablet en mobiel) te spelen, niet via de computer.

Wil je meer tips en adviezen voor je kind in groep 5 en 6? Kijk dan de hele online ouderavond voor groep 5 en 6 terug.
Op dinsdag 24 januari wordt de ouderavond voor groep 3/4 uitgezonden, en op dinsdag 31 januari komen groep 1 en 2 aanbod. Aanmelden is gratis. Tijdens de uitzending kun je live je vragen stellen via de chat.

 

 

Aanmelden ouderavonden

 

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!