Samen spelen op afstand: de 10 leukste activiteiten op een rij!

Suzanne Mooi

De meeste kinderen hunkeren inmiddels weer naar het samen spelen op het schoolplein, het buitenspelen met een hele groep buurtgenootjes of een potje Rummikub bij opa en oma. Het is moeilijk als ouder om je kind iets eenvoudigs als samen spelen telkens te moeten ontzeggen. Gelukkig is er altijd wel een alternatief te bedenken, wees creatief. Door de teleurstelling heen verschijnt er bij het doen van onderstaande activiteiten hopelijk ook af en toe een glimlach op het gezicht van je kind. Samen lol maken is juist nu ook heel belangrijk én fijn!

1. Creëer samen een ‘bestie’- foto-collage

Mist je kind zijn of haar beste vriend of vriendin ook zo? Laat ze samen een foto-collega maken op afstand. Jouw zoon of dochter maakt 10 leuke selfies van zichzelf op verschillende plekken in en om huis. Je kind kan bijvoorbeeld ook iets uitbeelden wat hij of zij graag samen doet met zijn vriend/vriendin (bijvoorbeeld voetballen, tekenen, nagels lakken etc.) De vriend of vriendin maakt ook 10 foto’s, deze foto’s sturen de kinderen naar elkaar door. Dan breekt het leukste onderdeel aan: allebei maken ze thuis hun mooiste collage van de 20 foto’s en zo ontstaan er 2 prachtige ‘bestie-collages’. Uitprinten, ophangen en genieten ♥

 TIP. Gebruik voor de digitale collage bijvoorbeeld deze app.

2. Tekenen via Google Hangouts

Maak een afspraak met de persoon die je kind graag wil ‘meeten’ in Google Hangouts (dit is gratis en je hebt hier alleen een gmail-account voor nodig). Zet tekenspullen klaar en de teken-date kan beginnen! Je kind kan zo fijn bijkletsen en ondertussen ook creatief bezig zijn. Een lang video- of telefoongesprek is vooral voor jongere kinderen en voor sommige introverte kinderen nog lastig, het kan daarom fijn zijn om terug te kunnen vallen op het tekenen. Zo is er altijd een gespreksonderwerp en hoeft je kind niet per se constant in de camera te kijken. Leuk voor na de video-chat: stuur de zojuist gemaakte tekening op naar de persoon waar je kind mee in gesprek is geweest.

3. Maak samen een vrolijke slinger

Voor de creatievelingen: maak samen met een heleboel mensen 1 slinger. Zo werkt het: jullie maken thuis samen het eerste vlaggetje van de slinger. Dit vlaggetje kan gemaakt worden van bijvoorbeeld karton, stof of plastic. Knip een vlaggetjesvorm uit en versier deze. Maak er bijvoorbeeld een tekening op of plak er glitters, letters/woorden of bloemetjes op: geef er je eigen ‘touch’ aan. Plak/schrijf je naam ergens aan/op het vlaggetje. Doe dit vlaggetje in een envelop met een briefje erbij. In dit briefje vraag je aan de andere persoon om het volgende vlaggetje te maken.

Stop de envelop nu in de brievenbus bij je oma, je buurmeisje, je beste vriend, je oom, je juf etc. Vraag aan hem of haar of ze de envelop weer bij jou terug in de bus willen doen als ze hun unieke vlaggetje gemaakt hebben, aan dat van jou gebonden hebben en alles weer terug in de envelop hebben gedaan. Je kunt de slinger zo lang laten worden als je zelf wilt, dit ligt er helemaal aan bij hoeveel mensen jij deze telkens weer in de bus doet. Hang de slinger op in je kamer, in een boom in jullie straat (als je deze samen met de buurkinderen gemaakt hebt) of stuur deze op naar een verzorgingstehuis om de mensen daar op te vrolijken.

4. Schrijf een gezamenlijk verhaal

Voor de talige kinderen, de boekenwurmen, de poëten en de fantasten: schrijf samen met een heleboel vrienden en familieleden een bizar spannend, gek, geestig, griezelig en bijzonder verhaal. Je kind begint met het schrijven van het verhaal, bijvoorbeeld de eerste alinea, of de eerste twee alinea’s. De toon is gezet….nu opsturen dat mooie verhaal in wording! Laat je kind een lijstje maken van vriendjes en/of familieleden waar hij het verhaal samen mee zou willen schrijven.

Stuur het verhaal door naar de eerste persoon op het lijstje en vraag of deze persoon de volgende alinea zou willen schrijven en het verhaal weer retour wil mailen. Je kunt nu besluiten om de volgende alinea weer zelf te schrijven óf om het verhaal meteen door te sturen naar de volgende persoon op het lijstje. Blijf het verhaal doorsturen totdat je alle personen hebt gehad en laat je kind het eind van het verhaal weer schrijven. Stuur het eindresultaat door naar iedereen die heeft meegewerkt. Iedereen zal vast en zeker super benieuwd zijn hoe jullie gezamenlijke verhaal uiteindelijk zal aflopen…..

5. Samen stoepkrijten

Hebben jullie stoepkrijt in huis? Versier jullie straat met een prachtig kunstwerk waar alle voorbijgangers vrolijk van worden! Spreek met de kinderen in de buurt af dat iedereen om de beurt verder werkt aan het stoepkrijt-kunstwerk. Ook opa’s of oma’s kunnen bijvoorbeeld op een rustig moment, wanneer er niemand op straat is, een stukje van hun creativiteit in de strijd gooien en nog even naar jullie zwaaien vanaf de straat 😊

6. Kijk samen jullie favoriete tv-programma

Keek je kind steevast ‘Lingo’ samen met zijn oma, of ‘De Beste-Vrienden-Quiz’ met zijn beste vriend? Vraag je kind eens of hij het leuk zou vinden om al bellend samen tv te kijken om zo het gevoel te hebben toch bij elkaar te kunnen zijn. Spreek van tevoren de tijd af en zet wat lekkere snacks klaar om er een gezellig moment van te maken. Hup in de luie stoel, dekentje erbij en kletsen maar!

7. Een speurtocht uitzetten

Laat je kind met een vriend of vriendin afspreken om een speurtocht uit te zetten voor elkaar. Bel, mail of app van tevoren over de spelregels en het gebied waarbinnen de speurtocht mag plaatsvinden. Maak een ouderwetse speurtocht met stoepkrijt of kies voor een speurtocht met je smartphone, bijvoorbeeld in de vorm van geo-caching (spreek samen af in welke gebieden jullie afzonderlijk gaan zoeken en houd elkaar op de hoogte van jullie resultaten). Het kan ook heel spannend zijn om zelf ergens een ‘schat’ te begraven en een bijbehorende schatkaart met routebeschrijving in de bus te doen bij je vriend of vriendin. Wat is de ‘schat’ die je aan je vriend of vriendin zou willen geven?

8. ‘Cupcake-cup’ in de straat

Houden jullie van zoetigheid en bakken? Organiseer in de buurt jullie eigen ‘cupcake-cup’! App je buurtgenoten, jong en oud, met de vraag of ze mee willen doen. Vraag iedereen om net zoveel cupcakes te bakken als het aantal deelnemers (5 deelnemers = 5 cupcakes bakken). Iedereen gaat bakken aan zijn meesterwerk met fruit, glazuur, parels of boter-crème.

Ondertussen zet iedereen een leeg dienblad of bord voor zijn voordeur waarop alle deelnemers een van hun meesterwerken neer kun zetten. Vergeet niet om alle deelnemers te vragen een vlaggetje met hun naam in hun eigen cupcake te laten zetten. Uiteindelijk heeft iedereen alle verschillende cupcakes op zijn dienblad staan en begint het leukste onderdeel: proeven en beoordelen! Maak bijvoorbeeld een groepsapp aan waarin je bespreekt hoe jullie gaan beoordelen, bijvoorbeeld met punten van 1 tot en met 10. Zet jullie beoordeling allemaal in de groepsapp……wie heeft hier de zoete overwinning te pakken?

9. Organiseer een beweeg-challenge

Er rest soms niet meer dan een groot deel van de dag te ‘chillen’ omdat de mogelijkheden zo beperkt zijn. Elke dag bewegen is wel essentieel, dus kom van die bank af en zet jezelf in beweging! Bepaal samen wat voor challenge je zou willen gaan doen; een wc-rol hooghouden, 500 meter hardlopen of zelfs een compleet parcours met diverse activiteiten…  Laat je kind een aantal vrienden, buurtkinderen en/of familieleden appen of bellen met de vraag of ze zin hebben in een actieve challenge. “On your marks, get set, ready go!”

10. Dansfeestje op afstand

Dansen maakt iedereen blij, dus ook jullie! Dansen kan ook samen op afstand, écht waar. Laat je kind een vriendje appen of bellen en organiseer een disco op afstand. Ga videobellen en zet om de beurt jullie favoriete nummer op, koptelefoons op en dans samen de sterrren van de hemel. Gekke bekken trekken, een modeshow op jouw favoriete track of een break-dance show: haal alles uit de kast!

TIP Je kunt ook samen luisteren naar een van de initiatieven voor thuis-disco’s, zoals bijvoorbeeld deze van Daan Boom, bekend van het Zapp-programma ‘Betreden op eigen risico’.

Succes met het brengen van wat lucht en vrolijkheid voor je kind in deze ingewikkelde tijd. De lach van je kind is net zo waardevol als het kaarsje dat jullie opsteken voor iedereen die het moeilijk heeft!

Squla (pages)

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!