Leuke, actieve en educatieve verjaardagscadeaus voor kinderen

Sommige ouders weten al precies wat zij hun kind voor zijn verjaardag willen geven, maar het kan ook een behoorlijke uitdaging zijn om een cadeau te bedenken. Zoek je nog een verjaardagscadeau voor je kind? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst heeft Squla namelijk een groot aantal leuke, actieve en educatieve verjaardagscadeaus voor kinderen op een rijtje gezet. Om het duidelijk en overzichtelijk te houden, hebben we de cadeaus opgesplitst in verschillende leeftijdscategorieën. Je vindt eerst cadeaus voor kinderen van 5, 6 en 7 jaar, gevolgd door cadeaus voor kinderen van 8, 9 en 10 jaar en cadeaus voor kinderen van 11 en 12 jaar.

11 verjaardagscadeaus voor jongens en meisjes van 5, 6, en 7 jaar

Wordt je kind 5, 6 of 7 jaar? Dan heeft hij ongetwijfeld zo zijn voorkeur voor wat betreft het krijgen van een cadeau. Zorg dat je dit weet, want zo voorkom je dat je een cadeau koopt dat je kind niet leuk vindt. Als je nog op zoek bent naar inspiratie, bieden de onderstaande 10 cadeaus misschien uitkomst. Hier doe je de meeste jongens en meisjes van 5, 6 en 7 jaar namelijk en plezier mee.

1. Kaartspellen

Kaartspellen zijn leuk om te spelen, maar je kind kan er ook nog eens veel van leren. Vandaar dat het een goed idee is om je kind een kaartspel cadeau te doen voor zijn verjaardag. Omdat er zoveel kaartspellen zijn, weet je misschien niet welke je moet kiezen. Als je kind 5, 6 of 7 jaar wordt, doe je hem vast en zeker een plezier met een van de volgende educatieve kaartspellen.

  • Dobble

Gezien de naam verwacht je misschien dat dit een dobbelspel is, maar het is toch echt een kaartspel. Bij Dobble is het de bedoeling dat je kind zo snel mogelijk overeenkomstige symbolen herkent op de kaarten die open op tafel liggen. Door dit spel leert je kind goed op te letten en verbetert hij zijn reflexen. Daarnaast kan Dobble ook helpen om visuele herkenningen en waarnemingen te ontwikkelen en draagt het bij aan een betere hand-oogcoördinatie.

  • L.A.M.A. kaartspel

De afkorting L.A.M.A staat bij dit kaartspel voor ‘Leg Alle Minpunten Af’. Je kind probeert elke beurt een of meerdere kaarten af te leggen. Lukt dit hem niet? Dan mag hij passen of een kaart trekken. Als het alsnog niet lukt om een kaart af te leggen, krijgt je kind minpunten. Deze kan hij wegspelen door in één beurt al zijn kaarten op te maken. Degene die aan het einde de minste minpunten heeft, wint het spel.

Als jij je kind een kaartspel cadeau wilt doen, kun je ook voor het Squla kaartspel kiezen. Er zijn kaartspellen voor taal, spelling, aardrijkskunde en rekenen. De kaartspellen zijn ontwikkeld door onderwijsspecialisten en game-experts, waardoor ze aansluiten bij de belevingswereld van je kind. Weet je niet goed voor welk spel je moet kiezen? Laat de leeftijd van je kind dan de doorslag geven.

2. Spelletjes om bij na te denken

Is je kind niet zo van de kaartspellen, maar vindt hij het wel leuk om zo nu en dan een spelletje te spelen? Overweeg hem dan een spelletje te geven waar hij bij na moet denken. Hiermee stimuleer je namelijk het brein van je kind. Hieronder vind je een aantal leuke spelletjes voor kinderen om bij na te denken. 

  • IQ Puzzler Pro

Als je het brein van je kind wil stimuleren, kun je hem IQ Puzzler Pro cadeau doen. Dit spel bestaat uit 120 opdrachten en bevat drie spelvarianten in zowel 2D als 3D. Door zijn compacte formaat kan je kind dit spel ook makkelijk meenemen op vakantie

  • Rush Hour

Dit denkspel kan de cognitieve vaardigheden van je kind verbeteren. Aan het begin van het spel pakt je kind een kaart en zet hij de voertuigen op het speelveld neer zoals op de kaart staat afgebeeld. Doel is om zo snel mogelijk met de rode auto uit het speelveld te ontsnappen. Doordat de opdrachten verschillende niveaus hebben, wordt je kind iedere keer weer uitgedaagd als hij deze breinbreker speelt. 

  • Domino

Bij domino denk je waarschijnlijk al snel aan de klassieke variant met steentjes waarop een aantal ogen staat. Ondanks dat dit spel al behoorlijk oud is, doe jij je kind er een plezier mee. Dit spel is namelijk niet alleen leuk om te spelen, maar ook nog eens bijzonder leerzaam. Je kind moet allereerst goed opletten en ook nog eens nadenken welke stenen op elkaar aansluiten.

Naast de klassieke variant kun je je kind ook domino cadeau doen waarbij het de bedoeling is dat hij de steentjes in een rij achter elkaar zet. Dit spel is vooral goed voor de hand-oogcoördinatie van je kind. Bovendien leert hij zijn geduld te bewaren en moet hij zich goed concentreren. Vallen de steentjes tussentijds om? Dan leert je kind bovendien om te gaan met een tegenslag.

  • Wie is het?

Wanneer jij je kind dit spel geeft, doe je hem hier ongetwijfeld een groot plezier mee. De meeste kinderen zijn namelijk dol op ‘Wie is het?’. Bij dit spel kiezen beide spelers een personage. Doel is om te achterhalen welk personage de andere speler gekozen heeft. Dit doet je kind door ja/nee-vragen te stellen. Je kind wordt hierdoor niet alleen gedwongen om goede vragen te bedenken, maar moet ook goed opletten welke personages hij wel en niet weg kan strepen. 

  • Ik Leer Vormen en Kleuren

Haalt je kind kleuren door elkaar of vindt hij het nog lastig om verschillende vormen te benoemen? Dan is het spel Ik Leer Vormen en Kleuren een leuk verjaardagscadeau. Hiermee leert je kind spelenderwijs kleuren te benoemen en vormen en silhouetten te herkennen. Dit is niet het enige, want je kind breidt zijn woordenschat uit dankzij en leert daarnaast verbanden te leggen.

3. Geomag

Kinderen van 5, 6 en 7 jaar vinden het vaak leuk om creatief bezig te zijn. Geldt dit ook voor jouw kind? Dan is Geomag een geschikt verjaardagscadeau. Als jij je kind dit speelgoed cadeau doet, help je hem namelijk om ruimtelijk inzicht te ontwikkelen. Met behulp van de magneten en staafjes kan je kind allerlei creaties maken. Doordat er verschillende sets van Geomag zijn, is dit voor ieder kind een geschikt cadeau. Het is bovendien mogelijk om meerdere sets met elkaar te combineren. Heeft je kind al een Geomag-set? Dan kun je deze uitbreiden met een andere set.

4. Inline skates

Wie denkt dat skeeleren iets van vroeger is, heeft het mis. Kinderen zijn hier vandaag de dag namelijk nog steeds dol op. Daarom is het leuk om je kind een paar inline skates als verjaardagscadeau te geven. Je stimuleert hem hiermee niet alleen om buiten te spelen en actief bezig te zijn, maar inline skates zijn ook nog eens goed voor de ontwikkeling van je kind. Doordat je kind zich met één been afzet om vooruit te komen, leert hij hoe hij zijn evenwicht bewaart. Inline skates zijn dan ook een goed cadeau als je de balans van je kind wilt verbeteren.

5. 1000 stukjes puzzel

Bij educatieve cadeaus denken veel mensen al snel aan een puzzel. Geef jij je kind een 1000 stukjes puzzel als verjaardagscadeau? Dan leert hij hier veel van. Om de puzzel op te kunnen lossen, moet je kind namelijk verbanden leggen tussen de losse stukjes. Als hij het verband niet ziet, slaagt hij er waarschijnlijk niet in om de puzzel op te lossen. Naast het leggen van verbanden leert je kind ook om zijn geduld te bewaren. Een puzzel van 1000 stukjes los je namelijk niet maar zo even op.

6. 3D-puzzel

Heeft je kind al behoorlijk wat puzzels van 1000 stukjes opgelost? Dan is zo’n ‘gewone’ puzzel voor hem misschien geen uitdaging meer. Denk in dat geval eens aan een 3D-puzzel. Je kind puzzelt nu niet met vlakke, maar met gebogen stukjes. Dit draagt bij aan de ontwikkeling van de cognitieve vaardigheden van je kind. Hij moet namelijk puzzelstukjes onthouden en daarnaast wordt er een beroep gedaan op zijn intelligentie en concentratie.

7. Experimenteerset

Jonge kinderen leren vaak spelenderwijs. Daarom is het leuk om je kind een cadeau te geven waarmee hij iets opsteekt. Een experimenteerset is in dat geval een goede keuze. De bedoeling van zo’n set is dat je kind zelf zijn handen uit de mouwen steekt. Een experimenteerset bevat eigenlijk altijd een instructie. Laat deze zelf lezen door je kind, zodat hij weet wat de bedoeling is. Komt hij er niet uit? Dan kun je hem een handje helpen. Experimenteersets zijn er overigens in allerlei soorten en maten. Vandaar dat dit zowel voor jongens als meiden van 5, 6 of 7 jaar een geschikt cadeau is. 

8. Boeken

Ben je op zoek naar een educatief verjaardagscadeau voor je kind? Dan is een boek een goede keuze. Je kind leert namelijk veel door een boek te lezen. Als je kind nog niet zelf kan lezen, denk je misschien dat een boek geen geschikt cadeau is. Dit is een misvatting, want je kunt ook een boek kopen om je kind uit voor te lezen. De woordenschat van je kind wordt namelijk steeds iets groter als je hem regelmatig voorleest. Hierdoor is hij na verloop van tijd misschien zelf wel in staat om kleine stukjes te lezen.

9. Magneetboek

Een magneetboek is een leuk cadeau voor kinderen tot 8 jaar. Wanneer jij dit je kind voor zijn verjaardag geeft, kan hij met magneten aan de slag om allerlei vormen te maken. Je kind kan een van de voorbeeldkaarten namaken, zodat hij steeds beter wordt in het herkennen van vormen. Daarnaast is het mogelijk om eigen creaties te maken met een magneetboek. Laat jij je kind zijn eigen gang gaan? Dan komt dit zijn creativiteit ten goede. Er zijn allerlei soorten magneetboeken, waardoor er voor ieder kind een geschikt exemplaar tussen zit. 

10. Telraam

Wanneer je kind 5, 6 of 7 jaar wordt, kan hij misschien nog niet foutloos rekenen. Weet hij nog niet precies wat de uitkomst is als hij twee getallen bij elkaar op moet tellen of van elkaar af moet trekken? Dan is een telraam een geschikt cadeau. Je kind kan de kralen namelijk gebruiken om de juiste uitkomst op een rekensom te vinden. Met een telraam kan je kind rekensommen visualiseren, waardoor het een stuk makkelijker wordt om ze op te lossen. Je kind wordt zo steeds beter in rekenen, waardoor hij het telraam na enige tijd waarschijnlijk niet meer nodig heeft. 

11. Rubiks Cube

Houd je kind van puzzelen? Dan kun je hem ook een Rubiks Cube geven voor zijn verjaardag. Het doel van deze klassieke puzzel is om dezelfde kleuren met elkaar te combineren. Doordat je kind goed na moet denken over de manier waarop hij de kubus draait, worden zijn hersenen gestimuleerd. Een Rubiks Cube is er overigens in allerlei soorten en maten. Je kunt voor de klassieke 3×3 kubus kiezen, maar er is ook een kubus van 4×4 om je kind nog meer uit te dagen.

15 verjaardagscadeaus voor jongens en meisjes van 8, 9 en 10 jaar

Blaast je zoon of dochter binnenkort 8, 9 of 10 kaarsjes uit? Dan laat je dit waarschijnlijk niet ongemerkt voorbijgaan. Op de dag zelf nodig je familie uit en daarnaast wil je kind vast en zeker ook een kinderfeestje geven. Als ouder maak je de dag van je kind compleet door hem een leuk cadeau te geven. Maar wat geef je een kind van 8, 9 of 10 jaar eigenlijk? Hieronder staan een aantal cadeaus voor deze leeftijdscategorie op een rijtje.

1. Spelletjes

Nagenoeg ieder kind van 8, 9 of 10 vindt het leuk om spelletjes te spelen. Is jouw kind hier ook dol op? Geef hem dan een spelletje voor zijn verjaardag. Omdat er tal van spelletjes zijn, weet je misschien niet welke je het beste kunt kiezen. Je maakt je kind ongetwijfeld blij met de volgende drie spelletjes. Deze zijn niet alleen leuk om te spelen, maar je kind leert er ook nog eens veel van.

  • Skip-Bo

Dit kaartspel is zowel leuk als leerzaam. Het doel van Skip-Bo is namelijk om stapels van 1 tot 12 te maken en dit kan alleen als je kind strategisch denkt. Degene die als eerste al zijn kaarten wegspeelt, is de winnaar. Heeft je kind dit spel een keer gespeeld en vond hij het hartstikke leuk? Dan heb je een leuk verjaardagscadeau gevonden. 

  • Keer op Keer

Geef jij je kind liever een dobbelspel dan een kaartspel? Dan is Keer op Keer een goede keuze. Ook voor dit spel geldt weer dat hij zowel leuk als educatief is. Het is namelijk de bedoeling om vakjes op het speelveld aan te kruisen en zo snel mogelijk kolommen en gebieden met dezelfde kleuren te vullen. Je kind wordt gedwongen om goed na te denken voordat hij een keuze maakt, waardoor zijn hersenen gestimuleerd worden als hij dit spel speelt. Bij dit spel moet je bovendien niet alleen oog hebben voor je eigen speelveld, maar ook voor dat van je tegenspeler(s).

  • RARA Wat ben ik

Als je op zoek bent naar een hilarisch spel waar je kind ook nog eens bij na moet denken, is ‘RARA Wat ben ik?’ een optie. Iedere speler krijgt een hoofdband om met daarin een kaart. Op deze kaart staat wat degene is. Door middel van ja/nee-vragen moet je kind raden wat er op zijn kaartje staat. Het geheugen van je kind wordt getraind door dit spel, want hij moet de antwoorden op zijn vragen onthouden om tot het juiste antwoord te komen. Bovendien moet hij goed nadenken over de vragen die hij stelt. Hoe beter de vragen zijn, des te sneller je kind kan raden wat hij is.

2. Een bal om mee te spelen

Je ziet een bal misschien niet direct als een educatief cadeau, maar toch kan spelen met een bal wel degelijk leerzaam zijn. Een ‘swingball’ is hier een goed voorbeeld van. De bal zit in dat geval vast aan een elastiek en deze is op zijn beurt vastgemaakt aan een paal. Wanneer je kind met het racket tegen de bal slaat, zet hij deze in beweging. Door het elastiek is het alleen onvoorspelbaar hoe de bal precies terugkomt. Je kind leert hierdoor beter te timen en bovendien verbetert zijn hand-oogcoördinatie dankzij dit verjaardagscadeau. 

3. Frisbee

Een frisbee is vooral een leuk cadeau voor kinderen van 8, 9 of 10 jaar die graag buitenspelen. Als je kind samen met een buurt- of klasgenootje met een frisbee speelt, is hij constant in beweging. Een frisbee vliegt namelijk vrijwel nooit recht, waardoor je kind moet bewegen om hem te kunnen vangen. Dit speelgoed is ook nog eens educatief, want het verbetert de hand-oogcoördinatie van je kind. Hij moet immers inschatten waar de frisbee terechtkomt om hem te kunnen vangen.

4. Knikkerbaan

Knikkeren is al ontzettend oud. De kans is groot dat je vroeger zelf geknikkerd hebt, maar je kind kan er ook dol op zijn. Als dit het geval is, kun je hem een knikkerbaan voor zijn verjaardag geven. Koop bij voorkeur een knikkerbaan waarbij de creativiteit en het ruimtelijk inzicht van je kind gestimuleerd worden. Doordat zo’n knikkerbaan uit verschillende losse onderdelen bestaat, kan je kind hem aanpassen wanneer hij wil. Hierdoor gaat een knikkerbaan nooit vervelen. 

5. Digitale spaarpot

Wil jij je kind laten zien dat het belangrijk is om geld te sparen voor later? Geef hem dan een digitale spaarpot als verjaardagscadeau. Wanneer je kind een muntje in zo’n spaarpot gooit, ziet hij op de teller hoeveel geld erin zit. Hierdoor weet je kind snel of hij genoeg geld heeft als hij iets wil kopen. Een digitale spaarpot helpt bovendien om je kind te leren omgaan met geld. Hij ervaart zo namelijk dat het niet altijd vanzelfsprekend is om iets te kopen, maar dat het soms eerst nodig is om te sparen. 

6. Kubb

Speelt je kind graag buiten? Dan is Kubb een leuk verjaardagscadeau. Met Kubb is je kind niet alleen actief bezig in de buitenlucht, maar verbetert hij ook zijn hand-oogcoördinatie en wordt hij steeds beter in mikken. Voor dit spel zijn minimaal twee personen nodig, maar het kan ook in teams van meer personen gespeeld worden. Doel van het spel is om de ridders van de tegenstander om te gooien met behulp van de werpstokken. Als alle ridders omgegooid zijn, moet alleen de koning nog omgegooid worden. Het team dat dit als eerste lukt, wint het spel. 

7. Wereldbol

Als jij je kind meer bij wilt brengen over de wereld, is het leuk om een wereldbol als verjaardagscadeau te geven. Met dit cadeau leert hij namelijk hoe de wereld in elkaar zit. Een wereldbol komt bovendien van pas als je kind al topografie krijgt op school. Door regelmatig naar de wereldbol te kijken, ontdekt hij steeds meer over de verschillende werelddelen en landen en ontdekt hij waar deze precies liggen. Je kunt de wereldbol bovendien gebruiken om samen met je kind een spelletje te spelen. Noem een land en vraag je kind om deze aan te wijzen op de wereldbol. 

8. Microscoop

Wie zijn kind meer wil laten ontdekken over de natuur, kan een microscoop geven als verjaardagscadeau. Met dit apparaat kan je kind allerlei experimenten uitvoeren. Laat hem eerst verschillende materialen verzamelen, zoals insecten, bladeren en ga zo maar door. Als hij dit vervolgens een voor een onder de microscoop legt, ziet hij vast en zeker een aantal fascinerende dingen. Je kunt je kind eventueel ook een microscoopset cadeau doen. Zo’n set bevat alles wat er nodig is om goed met een microscoop uit de voeten te kunnen. 

9. Hoverboard

Hebben veel vriendjes en vriendinnetjes van je kind een hoverboard? Dan vraagt hij er misschien ook wel eentje voor zijn verjaardag. Overweeg je kind er dan zeker eentje te geven, want met een hoverboard is hij veel buiten te vinden. Bovendien leert hij er ook nog veel van. Dit apparaat bevat twee wielen en wordt in beweging gezet door naar voren of naar achteren te leunen. Je kind kan zich alleen verplaatsen met een hoverboard als hij een goede balans heeft. Wanneer hij regelmatig met dit apparaat speelt, heeft dit een positief effect op zijn evenwicht in het algemeen.

10. Spelcomputer

Als jij je kind een groot plezier wilt doen, geef je hem een spelcomputer cadeau voor zijn achtste, negende of tiende verjaardag. Dit is in feite geen educatief cadeau, maar je kunt er wel een educatief tintje aan geven. Er zijn namelijk spellen waar je kind veel van kan leren. Big Brain Academy voor de Nintendo Switch is hier een voorbeeld van. Dit spel stelt het brein en reactievermogen van je kind op de proef. Je kind kan dit spel zowel alleen als tegen anderen spelen en er zijn verschillende categorieën, zoals visie, geheugen, rekenen, analyse en inzicht. Hierdoor is er voor je kind altijd voldoende uitdaging wanneer hij dit spel speelt.

11. Knikkers

Je verwacht het misschien niet direct, maar knikkers zijn ook een educatief cadeau voor je kind. Dit is zeker het geval als je kind het opneemt tegen kinderen uit zijn klas of uit de buurt. Bij een wedstrijdje knikkeren mag de winnaar de knikker van de ander vaak houden. Het is nooit leuk om te verliezen, maar het is een goede leerschool. Je kind leert namelijk omgaan met tegenslagen als hij verliest met knikkeren. Hier heeft hij niet alleen bij het knikkeren profijt van, maar ook tijdens het spelen van andere spelletjes of het beoefenen van een sport. 

12. Goocheldoos

Vindt je kind magie helemaal geweldig? Dan is een goocheldoos een geschikt verjaardagscadeau. Met behulp van de attributen in de doos kan hij allerlei nieuwe dingen leren. De ene truc heeft hij snel onder de knie, terwijl het goed uitvoeren van de andere truc hem meer tijd en moeite kost. Hierdoor biedt een goocheldoos altijd voldoende uitdaging voor kinderen van 8, 9 of 10 jaar. Let er wel goed op dat je een goocheldoos koopt die bij de leeftijd van je kind past. Er zijn namelijk ook dozen die bedoeld zijn voor jongere of oudere kinderen. 

13. Walkie talkie

De meeste kinderen vinden walkie talkies geweldig. Dit komt vooral doordat ze iets geheimzinnigs hebben en het stoer is om ermee over straat te lopen. Vandaar dat ze regelmatig als cadeau worden gegeven aan kinderen die 8, 9 of 10 jaar worden. Dit is overigens niet alleen een leuk cadeau, want je kind kan er ook veel van leren. Wanneer hij samen met een vriendje of vriendinnetje met een walkie talkie speelt, leert hij namelijk om iemand de weg te wijzen of zelf aanwijzingen op te volgen. Bovendien moet je kind helder en duidelijk communiceren om zichzelf goed verstaanbaar te maken via een walkie talkie. 

14. Dartbord

Darten wordt vaak gezien als een sport voor jongens, maar de laatste jaren zijn er steeds meer meiden die darten. Vandaar dat dit cadeau zowel geschikt is voor jongens als meiden. Vind je jouw kind nog te jong om met echte pijltjes te gooien? Geen probleem, want je kunt ook een magnetisch dartbord kopen. De voorkant van de pijltjes bevat dan een magneetje, waardoor je kind geen gevaar loopt. Een dartbord is overigens niet alleen een leuk, maar ook een leerzaam cadeau. Het kan je kind namelijk helpen om te oefenen met rekenen. Hij moet het totaal van de drie pijlen namelijk bij elkaar optellen en dit vervolgens van zijn score aftrekken. 

15. Skateboard

Houdt je kind van skaten? Overweeg hem dan een skateboard cadeau te geven. Je spoort je kind dan niet alleen aan om veel te bewegen in de buitenlucht, maar hij kan er ook nog eens heel veel van leren. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om je balans te bewaren als je op een skateboard staat. Wanneer dit niet lukt, kan je kind van een skateboard vallen. De eerste paar keer is dit ongetwijfeld bijzonder pijnlijk, maar vaak doet een valpartij steeds minder pijn. Je kind leert namelijk hoe hij zichzelf op moet vangen als hij van een skateboard valt en daardoor verkleint hij de kans op verwondingen en blessures.

10 verjaardagscadeaus voor kinderen van 11 en 12 jaar

Zit je kind in groep 7 of 8 van de basisschool? Grote kans dat hij dit jaar zijn elfde of twaalfde verjaardag viert. Als je kind bijna jarig is, kan de stress bij jou als ouder toeslaan. Je moet namelijk een leuk cadeau bedenken voor je kind. Weet je niet goed wat je moet kopen? Kijk dan eens naar dit lijstje met verjaardagscadeaus. Deze cadeaus zijn niet alleen leuk voor kinderen van 11 en 12 jaar, maar ook nog eens educatief.

1. Buitenspeelgoed

Vroeger speelden kinderen massaal buiten, maar tegenwoordig kruipen ze vaak liever achter de televisie, spelcomputer of tablet. Geldt dit ook voor jouw kind? Overweeg dan om hem buitenspeelgoed te geven voor zijn verjaardag. Dit is een stuk gezonder voor je kind. Hij speelt niet alleen in de buitenlucht, maar is ook actief bezig. Daarbij komt dat er buitenspeelgoed is waar je kind veel van kan leren. Geef jij je kind een springtouw cadeau? Dan ontwikkelt hij zijn hand-oogcoördinatie als hij hier veel gebruik van maakt. Daarnaast is er buitenspeelgoed te koop waarbij je kind beter leert mikken.

2. Aerobie frisbee

Ben je op zoek naar uitdagend buitenspeelgoed voor je kind? Kijk dan eens naar een Aerobie frisbee. Dit is geen standaard frisbee, want hiermee kunnen je kind en zijn vriendje of vriendinnetje tot wel 90 meter uit elkaar staan. Als het je kind lukt om de frisbee over zo’n grote afstand te gooien en te vangen, bezorgt dit hem ongetwijfeld een gevoel van trots. Hierdoor wordt zijn zelfvertrouwen positief beïnvloed. Wanneer je kind regelmatig met een Aerobie frisbee speelt, wordt zijn inschattingsvermogen bovendien steeds een stukje beter. Daarnaast heeft het gooien met zo’n frisbee een positief effect op de hand-oogcoördinatie van je kind.

3. Spikeball

Wie zijn kind graag buitenspeelgoed als verjaardagscadeau wil geven, kan ook voor spikeball kiezen. Dit spel speel je met een soort mini-trampoline en een bal. Je kind gaat samen met zijn vriendjes en/of vriendinnetjes rondom de mini-trampoline staan. Eén iemand gooit de bal op het net van de mini-trampoline en vervolgens is het aan de volgende speler om hetzelfde te doen. Zo komt iedereen één voor één aan de beurt. Je kind wordt niet alleen behendig als hij dit spel speelt, maar bouwt ook conditie op. Daarnaast bevordert het zijn inschattingsvermogen en is het goed voor de ontwikkeling van de hand-oogcoördinatie.

4. Heel Wheels

Als jij je kind een educatief cadeau wilt geven waar hij in het dagelijks leven gebruik van kan maken, zijn Heel Wheels een goede keuze. In principe zijn dit niets meer dan wieltjes die je kind onder zijn schoenen klikt. Om de wieltjes te gebruiken neemt je kind een aanloop en balanceert hij op zijn hielen. Hij leert op deze manier zijn balans te houden. Hoe vaker hij de wieltjes gebruikt, des te beter zijn evenwicht wordt. Heeft je kind de wieltjes onder zijn schoenen bevestigd? Dan kan hij ook gewoon blijven lopen als hij dat wil. 

5. Telescoop

Is je kind gefascineerd door sterren en planeten? Dan is het leuk om hem een telescoop als verjaardagscadeau te geven. Met behulp van dit apparaat kan je kind de verschillende hemellichamen namelijk van dichtbij bekijken. Hierdoor wordt het een stuk makkelijker om ze te herkennen en leert je kind er nog veel meer over. Er zijn tegenwoordig telescopen te koop waarop je kind zijn smartphone aan kan sluiten. Dit maakt het niet alleen makkelijker om hemellichamen te vinden, maar het stelt je kind ook in staat om foto’s te maken van al het moois dat hij aan de hemel ziet. 

6. Metaaldetector

Als je kind graag op ontdekkingstocht gaat, geef je hem een metaaldetector voor zijn verjaardag. Met dit apparaat kan je kind op zoek gaan naar waardevolle voorwerpen die zich in de bodem bevinden, zoals goud, zilver, brons, oude munten, juwelen en sieraden. Speuren met een metaaldetector is niet alleen leuk en spannend, maar ook bijzonder leerzaam. Je kind verbetert zijn concentratievermogen en kan bovendien meer leren over de verschillende soorten bodemsoorten in Nederland, zoals een veenbodem en een zandbodem. 

7. Gitaar

Speelt je kind geen gitaar? Dan denk je er misschien niet over na om hem dit voor zijn verjaardag te geven. Zonde, want het is een perfect cadeau voor kinderen van 11 en 12 jaar. Veel kinderen van deze leeftijd vinden het namelijk leuk om zelf muziek te maken. Als jij je kind een gitaar cadeau doet, stimuleer je hem bovendien om te leren. Om het muziekinstrument goed onder de knie te krijgen, moet je kind namelijk veel oefenen. Hierdoor draag je bij aan de mentale ontwikkeling van je kind en stimuleer je hem om een groeimindset te ontwikkelen.

8. 30 Seconds

Als je jouw kind een spel cadeau wilt doen voor zijn elfde of twaalfde verjaardag, is 30 Seconds een goede keuze. Dit is weliswaar geen spel dat je kind alleen kan spelen, want het wordt in teamverband gespeeld. 30 Seconds is niet alleen leuk, maar je kind steekt er ook nog eens veel van op. Doel van dit spel is namelijk om binnen 30 seconden zoveel mogelijk woorden op het kaartje te omschrijven zonder dat je kind (een deel van) het woord noemt. Door dit spel leert hij zich goed uit te drukken en daarnaast moet je kind samenwerken met zijn teamgenoten om het spel te winnen. Daarnaast zijn er verschillende varianten van dit spel te koop, zoals Everyday Life of Junior.

9. Doeboek

Is je kind creatief? Spoor hem dan aan om hier gebruik van te maken. Dit kun je onder meer doen door hem een doeboek cadeau te geven voor zijn verjaardag. Een doeboek is een creatief boek waarin allerlei verschillende opdrachten staan die je kind uit kan voeren. De ene keer gaat je kind aan de slag met kleuren, terwijl hij de andere keer juist gaat knutselen. Hierdoor wordt het creatieve brein van je kind gestimuleerd. Doordat er allerlei soorten doeboeken zijn, is er vast en zeker ook zo’n boek voor jouw kind te vinden.

10. Speelgoedrobot

Omdat er de laatste jaren steeds meer aandacht is voor robots, heeft je kind hier misschien een interesse voor ontwikkeld. Als dit het geval is, is het leuk om een speelgoedrobot als verjaardagscadeau te geven. Je verwacht het misschien niet, maar je kind kan hier veel van leren. Bij veel robots is het namelijk de bedoeling dat je kind hem zelf programmeert. Hierdoor komt hij met de basis van programmeren in aanraking en daar heeft hij in zijn verdere leven ongetwijfeld profijt van. Er zijn zelfs robots te koop die je kind volledig zelf in elkaar moet zetten. Geef je kind alleen zo’n robot cadeau als hij hier ervaring mee heeft.