Ideeën en tips voor het organiseren van een kinderfeestje

Is je kind binnenkort jarig? Grote kans dat hij een kinderfeestje geeft voor vriendjes en/of vriendinnetjes. Omdat je kind (waarschijnlijk) nog niet in staat is om zelf de volledige organisatie voor zijn rekening te nemen, mag je hier als ouder mee helpen. Hartstikke leuk, maar het kan ook een behoorlijke uitdaging zijn. Om je een handje te helpen, heeft Squla op deze pagina een aantal ideeën voor kinderfeestjes en 21 tips op een rijtje gezet. Hiermee lukt het je vast en zeker om alle kinderen een leuke dag te bezorgen.

Op deze pagina:

Waar ga je het kinderfeestje vieren?

Voordat je met de organisatie kunt beginnen, moet je eerst bepalen waar het kinderfeestje plaatsvindt. Grofweg heb je twee opties: thuis of buiten de deur. Kies je voor de eerste optie? Dan moet je zelf een aantal leuke activiteiten bedenken voor de gasten. Wanneer je de verjaardag van je kind buiten de deur viert, wordt het kinderfeestje vaak volledig voor je georganiseerd. Overleg in ieder geval met je kind voordat je de knoop doorhakt, maar kijk ook naar de kosten. Een kinderfeestje buiten de deur is over het algemeen namelijk duurder dan een kinderfeestje thuis.

15 ideeën voor een kinderfeestje om thuis te vieren

Heb je in overleg met je kind besloten dat zijn kinderfeestje dit jaar thuis plaatsvindt? Dan wordt het tijd om samen na te denken over de invulling van het feest. Als je het programma nog niet helemaal rond hebt, vind je op de onderstaande pagina een aantal leuke ideeën voor een kinderfeestje thuis. 

32 ideeën voor een kinderfeestje buiten de deur

Een kinderfeestje buiten de deur kost vaak meer dan een kinderfeestje thuis, maar het hoeft je zeker niet de hoofdprijs te kosten. Er zijn namelijk genoeg activiteiten die weinig geld kosten. Het is zelfs mogelijk om een gratis kinderfeestje buiten de deur te organiseren. Weet je nog niet precies waar je de verjaardag van je kind dit jaar wilt vieren? Dan kom je op deze pagina ongetwijfeld een aantal leuke ideeën tegen. 

27 thema’s voor een kinderfeestje

Wil je de verjaardag van je kind op een bijzondere manier vieren? Koppel dan een thema aan zijn kinderfeestje. Je kunt kinderen vragen om verkleed te komen, maar ook activiteiten bedenken die bij het thema passen of lekkernijen kopen die hier een link mee hebben. Squla heeft een aantal leuke thema’s voor een kinderfeestje op een rijtje gezet om je wat inspiratie te geven.

18 spelletjes tijdens een kinderfeestje

Spelletjes en kinderfeestjes zijn al sinds jaar en dag een gouden combinatie. Veel kinderen vinden het namelijk geweldig om spelletjes te spelen. Weet je niet precies van welke spelletjes de vriendjes en vriendinnetjes van je kind houden? Neem dan zeker een kijkje op deze pagina. Hier vind je namelijk de nodige spelletjes voor kinderfeestjes. 

21 tips voor een kinderfeestje

Is je kind binnenkort jarig? Grote kans dat hij een kinderfeestje wil geven voor vriendjes en/of vriendinnetjes. Omdat je kind zelf nog niet oud genoeg is om de organisatie voor zijn rekening te nemen, is dit een taak die je als ouder op je mag nemen. Uiteraard wil je dat zo’n feestje tot in de puntjes geregeld is. De onderstaande 21 tips voor een kinderfeestje komen in dat geval ongetwijfeld van pas. 

1. Start op tijd met de voorbereidingen

Een veelgemaakte fout bij een kinderfeestje organiseren is dat ouders vaak (te) laat beginnen met de voorbereidingen. Wil je een kinderfeestje buiten de deur vieren en wacht je op het laatste moment met reserveren? Dan kan het zijn dat de locatie al volgeboekt is op de datum van het feest. Hierdoor kan de stress behoorlijk toeslaan. Reden genoeg om op tijd te beginnen met de voorbereidingen van een kinderfeestje.

Wil jij jezelf en je kind stress besparen? Maak dan een draaiboek voor een kinderfeestje. Noteer wat je allemaal moet regelen en vermeld hierbij een uiterlijke datum waarop je dit gedaan wilt hebben. Op deze manier voorkom je dat je dingen over het hoofd ziet of te laat regelt. Je kunt overigens een extra draaiboek maken voor het kinderfeestje zelf. Dit is vooral aan te raden als je een vol programma hebt.

2. Doe inspiratie op

Op het gebied van kinderfeestjes zijn de mogelijkheden nagenoeg eindeloos. Je kunt thuis spelletjes als voorhoofdsbal, slapende leeuwen of moordenaartje spelen, maar ook ergens naartoe gaan voor een activiteit. Als je kind een leuk idee heeft, kun je kijken naar de haalbaarheid hiervan. Is het idee niet haalbaar? Of ben je nog op zoek naar een activiteit of thema? Doe dan online inspiratie op. Op het internet kom je allerlei leuke ideeën voor kinderfeestjes tegen, van themafeestjes tot spelletjes en van feestjes thuis tot feestjes buiten de deur. Dit helpt je vast en zeker om iets leuks voor het feestje van je kind te bedenken.

3. Maak een uitnodiging

Je kind kan vriendjes en/of vriendinnetjes vragen of zij op zijn kinderfeestje komen, maar het is leuker om een uitnodiging te maken. Deze kun je samen met je kind maken, maar ook van het internet plukken. Zorg er in ieder geval voor dat er in de uitnodiging staat wie er jarig is, op welke datum het feestje plaatsvindt, hoe laat en waar de kinderen verwacht worden en tot hoe laat het duurt. Moeten kinderen iets speciaals meenemen? Vermeld dit dan ook op de uitnodiging. Verstuur de uitnodiging ruim voor de datum van het feestje, want dan is de kans groter dat alle kinderen kunnen. Je kunt je kind de uitnodiging ook zelf uit laten delen op school.

4. Houd bij wie er allemaal kunnen

Om een kinderfeestje zo goed mogelijk voor te bereiden, is het fijn om te weten hoeveel kinderen je kunt verwachten. Dit is vooral handig als je met de kinderen ergens naartoe gaat, want je moet dan vaak doorgeven met hoeveel personen je komt. Toch is het ook voor een kinderfeestje thuis prettig om te weten hoeveel gasten je kunt verwachten. Je kunt hier dan rekening mee houden met de inkopen of bij het bedenken van spelletjes voor een kinderfeestje.

Wil je precies weten hoeveel kinderen er komen? Geef dan in de uitnodiging aan dat je graag hoort wie er aanwezig zijn. Vermeld je telefoonnummer erbij en vraag de ouders van vriendjes en/of vriendinnetjes om voor een bepaalde datum door te geven of hun kind aanwezig is. Als je voor jezelf noteert wie er wel en niet aanwezig zijn, weet je precies hoeveel kinderen er op het verjaardagsfeestje van je zoon of dochter komen.

5. Informeer naar bijzonderheden 

Omdat je kind vriendjes en/of vriendinnetjes uitnodigt voor een kinderfeestje, is de kans groot dat je deze kinderen al kent. In dat geval weet je misschien al of bepaalde kinderen bijvoorbeeld ergens allergisch voor zijn. Toch kan het geen kwaad om hier even naar te informeren, zodat je zeker weet dat er tijdens het feestje niet iets misgaat. Vraag de ouders daarom eventuele bijzonderheden zo snel mogelijk aan jou door te geven.

6. Stel een budget vast

Het organiseren van een kinderfeestje kost geld. Hoeveel je hier precies aan kwijt bent, heb je helemaal zelf in de hand. Zo is een kinderfeestje buiten de deur vaak duurder dan een kinderfeestje thuis. Om te voorkomen dat het verjaardagsfeestje van je kind te veel kost, stel je van tevoren een budget vast. Aan de hand hiervan kun je kijken naar de invulling van het feest. Houd bij het vaststellen van een budget niet alleen rekening met de activiteit(en), maar denk ook aan zaken als eten, drinken en aankleding van de feestlocatie.

7. Overleg met je kind over de invulling

Kinderen zijn zelf vaak niet in staat om een kinderfeestje van A tot Z te organiseren. Toch is het wel verstandig om je kind bij de organisatie te betrekken. Je wilt hem immers een onvergetelijke dag bezorgen. Vraag hem daarom wat hij graag zou willen doen. Omdat de kans aanwezig is dat je kind dure activiteiten noemt, kun je hem een lijstje met activiteiten voorschotelen. Laat hem hier vervolgens iets uit kiezen. Op deze manier stel jij je kind niet teleur en voorkom je dat de kosten de pan uitrijzen.

8. Zorg dat je de telefoonnummers van alle ouders hebt

Je houdt er misschien geen rekening mee, maar tijdens een kinderfeestje kan er iets met een kind gebeuren. Zo kan iemand tijdens een spelletje bijvoorbeeld lelijk ten val komen en gewond raken. In dat geval is het handig als je zijn ouders hiervan op de hoogte kunt stellen. Zorg er daarom voor dat je het telefoonnummer van de ouders van alle kinderen hebt. Je kunt ze dan direct inlichten wanneer er iets met hun zoon of dochter aan de hand is.

9. Kies voor gezonde snacks

Wat is een kinderfeestje zonder iets lekkers? Als ouder denk je waarschijnlijk al snel aan ongezonde dingen, zoals snoep, frisdrank, chips en patat. Kinderen vinden dit heerlijk, maar gezond is het niet. Overweeg daarom voor gezonde snacks te kiezen. Maak bijvoorbeeld fruitspiesjes, laat de kinderen smoothies drinken of schotel ze een lekkere eierkoek voor. Uiteraard ben je niet verplicht om voor gezonde snacks te kiezen, maar besef je wel dat het een stuk beter is voor de kinderen. 

10. Laat ieder kind meedoen

Ondanks dat je kind zijn vriendjes en/of vriendinnetjes uitnodigt op een kinderfeestje, kan het voorkomen dat er gepest wordt. Aan jou als ouder de taak om ervoor te zorgen dat iedereen mee kan doen en er niemand buitengesloten wordt. Houd daarom altijd een oogje in het zeil als je met de kinderen ergens naartoe gaat. Zie je dat er gepest wordt? Grijp dan direct in. Doe dit ook als een van de kinderen in zijn eentje speelt, terwijl de rest gezellig samen aan het spelen is. Probeer het iedereen naar zijn zin te maken, zodat alle kinderen een leuke middag beleven.

11. Plan voldoende rustmomenten in

Ondanks dat kinderen veel energie hebben, is het belangrijk dat ze zo nu en dan uitrusten. Helaas wordt dit tijdens een kinderfeestje vaak vergeten. Kinderen kunnen dan overprikkeld raken, waardoor ze nog (veel) drukker worden. Huilbuien en ruzies kunnen hier het gevolg van zijn. Hier zit je uiteraard niet op te wachten tijdens een kinderfeestje. Reden genoeg om voldoende rustmomenten in te plannen. Zijn de kids de hele middag al druk in de weer? Roep ze dan bij elkaar. Dit is een mooie gelegenheid om even wat te eten en te drinken. Als de kinderen moeite hebben om stil te zitten, kun je al zittend een spelletje spelen.

12. Kleed de locatie feestelijk aan 

Als je kind een verjaardagsfeestje geeft, is het leuk om de locatie feestelijk aan te kleden. Vindt het kinderfeestje thuis plaats? Koop dan slingers en ballonnen en hang deze op. Zelf slingers maken behoort ook tot de mogelijkheden. Als het kinderfeestje op een andere locatie plaatsvindt, kun je eventueel vragen of ze ter plekke voor versieringen kunnen zorgen. Je kunt zelf eventueel ook wat slingers en ballonnen meenemen om er een feestelijke locatie van te maken. Verbind je een thema aan een kinderfeestje? Kleed de boel dan aan met decoratie die bij dit thema past. Zo mogen roze versieringen bijvoorbeeld niet ontbreken bij een prinsessenfeestje. 

13. Geef de kinderen iets mee naar huis

Aan het einde van het kinderfeestje is het leuk om alle kinderen iets mee te geven naar huis. Je kunt bijvoorbeeld een zakje snoep uitdelen aan ieder kind. Sta je hier niet achter? Geen probleem, want je kunt de kinderen ook een gezonde snack meegeven. Een klein verjaardagscadeautje kopen en deze aan iedere gast meegeven behoort ook tot de mogelijkheden. Dit hoeft je niet veel geld te kosten, want er zijn talloze leuke attenties te koop voor weinig. Zo doe je kinderen bijvoorbeeld een plezier met een stuiterbal, bellenblaas of een leuke foto van het kinderfeestje.

14. Luister naar de kinderen

Heb je een draaiboek opgesteld voor het verjaardagsfeestje van je kind? Dan wil jij je hier ongetwijfeld aan houden. Helaas werken de kinderen hier niet altijd aan mee. Als zij zich vermaken met verstoppertje, tikkertje of voetballen, zitten zij er misschien niet op te wachten om een ander spel te spelen. Laat de kinderen in dat geval lekker hun gang gaan en houd vooral niet te veel vast aan het draaiboek. De kinderen vermaken zich namelijk en dat is het hoofddoel van een kinderfeestje. Dit maakt het voor jou ook een stuk makkelijker, want je kunt lekker achterover leunen en toekijken.

15. Bedenk extra activiteiten

Een activiteit duurt niet altijd zo lang als je verwacht. Hierdoor kan er een gat in het programma ontstaan. Als de kinderen vervolgens zelf een spelletje gaan spelen, is er niets aan de hand. Toch kan het ook voorkomen dat de gasten je ineens vragend aankijken omdat ze niet weten wat ze moeten doen. Bedenk daarom altijd extra activiteiten. In dat geval heb je iets achter de hand als een activiteit minder lang duurt dan je verwacht had. Bedenk bijvoorbeeld een extra spelletje of laat de kinderen een filmpje kijken. Op deze manier hoef je de kinderen niet eerder naar huis te sturen dan de tijd die op de uitnodiging stond.

16. Denk na over het vervoer

Vier je een kinderfeestje niet thuis, maar op een andere locatie? Denk dan na over het vervoer. Je hebt namelijk voldoende auto’s nodig om alle kinderen van A naar B te brengen. Als dit niet het geval is, kun je misschien een auto van een familielid, vrienden of de buren lenen. Let op: veiligheid gaat boven alles. Laat daarom nooit meer kinderen in een auto zitten dan er zitplaatsen zijn en zorg dat iedereen een gordel draagt tijdens de rit.

Als het je niet lukt om extra auto’s te regelen, kun je misschien de hulp van ouders van kinderen die op het feestje komen inschakelen. Vraag hen bijvoorbeeld of ze bereid zijn om een keer mee te rijden, zodat alle kinderen gelijktijdig op de plaats van bestemming arriveren. Een andere optie is alle kinderen bij de locatie af laten zetten en ze hier weer op laten halen door hun ouders. Het grote voordeel hiervan is dat je zelf niet hoeft na te denken over het vervoer.

17. Maak foto’s van het feestje en deel deze na afloop 

Het is leuk om tijdens een kinderfeestje foto’s te maken. Op deze manier heb je zelf een blijvende herinnering aan het feestje. Wil je de ouders ook laten zien wat hun kind voor leuke dingen gedaan heeft? Deel de foto’s dan met hen. Als je de nummers van alle ouders hebt, kun je een WhatsApp-groep maken en ze hierin delen. Je hoeft alle foto’s dan maar één keer te versturen. Heb je geen foto’s maar wel e-mailadressen? Stuur de foto’s dan via de mail. Deel de foto’s overigens nooit via social media, want lang niet alle ouders willen dat foto’s van hun kinderen op het internet komen te staan.

18. Houd rekening met het weer

Je kunt een kinderfeestje nog zo goed voorbereiden, maar het weer heb je niet in de hand. Regent het op de dag van het feestje en zijn alle activiteiten buiten? Dan valt het feestje misschien in het water. Voor de kinderen hartstikke jammer, maar voor jou net zo goed. Je hebt immers veel tijd in de voorbereiding gestoken. Om te voorkomen dat het feest helemaal niet door kan gaan, is het verstandig om rekening te houden met het weer. Staat er een buitenactiviteit op het programma? Zorg er dan voor dat je een ‘droog’ alternatief hebt. Het kinderfeestje kan dan ook bij slecht weer gewoon doorgaan. 

19. Spreek duidelijke tijden af

Wanneer je een verjaardagsfeestje voor je kind organiseert, is het belangrijk om duidelijke tijden af te spreken met de ouders van de vriendjes en vriendinnetjes die mogen komen. Het is namelijk niet leuk als een kind veel te vroeg of te laat gebracht of opgehaald wordt. Om misverstanden te voorkomen, vermeld je duidelijk op de uitnodiging voor een kinderfeestje hoe laat het begint en hoe laat het is afgelopen. Zet er ook op waar ze verwacht worden en geef aan of je de kinderen na afloop thuis afzet of dat het de bedoeling is dat ouders ze zelf weer ophalen.

20. Schakel hulp in

Als je kind relatief veel gasten heeft uitgenodigd voor zijn feestje, heb je hier als ouder je handen vol aan. Om te voorkomen dat je kinderen uit het oog verliest of niet aan iedereen evenveel aandacht kan besteden, schakel je hulp in. Vraag bijvoorbeeld je (schoon)ouders, een broer of zus of een ander familielid of zij mee kunnen en willen. Je beschikt niet alleen over extra ogen en oren om de kinderen in de gaten te houden, maar ook over extra handjes om alles klaar te zetten. De kinderen kunnen dan door van de ene naar de andere activiteit, waardoor je voorkomt dat zij zich gaan vervelen.

21. Besteed de organisatie uit

Heb je zelf geen tijd om een kinderfeestje te organiseren? Of lukt het je gewoonweg niet om een leuk programma samen te stellen? Besteed de organisatie van het feest dan uit. Ga bijvoorbeeld met je kinderen naar het klimbos, een trampolinepark, het zwembad of de bioscoop. Hier vind je meestal speciale arrangementen voor een kinderfeestje. Bij de prijs is dan vaak wat te eten en te drinken inbegrepen, zodat je dit niet zelf hoeft te regelen. 

Je kunt er overigens ook voor kiezen om de organisatie van een kinderfeestje gedeeltelijk uit te besteden. Huur bijvoorbeeld een goochelaar, clown, make-up artist of ballonkunstenaar in en laat deze bij je thuis komen. Voor de activiteit hoef je dan niets te regelen, waardoor jij je volledig op de randzaken kunt richten.