27 thema’s voor een kinderfeestje

Bij het organiseren van een kinderfeestje besteden veel ouders vooral tijd aan het vinden van een geschikte activiteit. Toch is het ook leuk om over verdere invulling en aankleding van het verjaardagsfeestje van je kind na te denken. Overweeg bijvoorbeeld eens een themafeest te organiseren. Lijkt dit je leuk, maar weet je niet waar je moet beginnen? Dan heb je vast en zeker baat bij de onderstaande thema’s voor een kinderfeestje.

1. Piratenfeestje

Wie een stoer kinderfeestje wil organiseren, kiest voor een piratenfeest. Vraag ieder kind bijvoorbeeld om verkleed te komen als piraat, maak van tevoren een schatkaart en laat de piraten samen op zoek gaan naar de verborgen schat.

2. Wintersportfeestje

Is je zoon of dochter helemaal weg van wintersport? Dan is het leuk om dit thema aan zijn of haar verjaardagsfeest te koppelen. Als activiteit kunnen jullie naar een skihal gaan. Hier kunnen de kinderen – al dan niet onder begeleiding – skiën. 

3. Voetbalfeestje

Als je kind helemaal weg is van voetbal, is het leuk om een voetbalfeestje te geven. Verdeel de kinderen in gelijke teams en laat ze wedstrijdjes tegen elkaar spelen. Voor de winnaar van het toernooi kun je een leuke prijs kopen. Aansluitend kun je eventueel ook nog een leuke voetbalquiz houden.

4. Pokémonfeestje

Omdat de meeste kinderen fan zijn van Pokémon, is dit een uitstekend thema voor een kinderfeestje. Bedenk leuke spelletjes waarbij Pokémon centraal staat of laat de kinderen een Pokémon-speurtocht volgen die jij van tevoren hebt uitgezet. Kleed de locatie leuk aan en maak een gezonde traktatie die bij het thema past. 

5. Klimfeestje

Verkleden is bij dit thema misschien wat lastig, maar toch betekent dit niet dat een klimfeestje per definitie saai is. Sterker nog, een klimfeest is zelfs hartstikke leuk. Je kunt de kinderen namelijk meenemen naar een klimbos of klimhal. Doordat klimmen voor veel kids een uitdaging is, vinden zij het kinderfeestje ongetwijfeld geweldig.

6. Museumfeestje

Houd je kind van kunst? Geef dan een museumfeestje. Je kunt met alle kinderen een museum bezoeken, maar het is ook een optie om ieder kind zijn eigen kunstwerk te laten maken. Als iedereen zijn kunstwerk klaar heeft, kun je ze samenvoegen tot een tentoonstelling. Aan het einde van het feestje mag ieder kind zijn eigen kunstwerk uiteraard mee naar huis nemen. Hierdoor blijft er altijd een herinnering over aan het museumfeestje.

7. Discofeestje

Is je kind nog niet oud genoeg voor de echte disco? Tover de woonkamer dan om tot een discotheek en vier hier een kinderfeestje. Hang gave lampen en een discobal op en zorg dat het geluid goed voor elkaar is. Zet op de avond van het feest een playlist aan op een laptop of tablet. Laat de kinderen vooral ook zelf hun lievelingsnummers toevoegen. Dansen maar!

8. Kook- en bakfeestje (bakkersfeest)

Veel kinderen vinden het leuk om hun ouders te helpen met koken en bakken. Vandaar dat het een goed idee is om een kook- en bakfeestje te geven. Verdeel de kinderen in groepjes en laat iedereen iets anders maken. Wanneer alles klaar is, neemt iedereen plaats aan tafel om van elkaars gerechten te proeven.

9. Knutselfeestje

Als je kind het leuk vindt om te knutselen, kun je dit als thema voor een kinderfeestje gebruiken. Zorg dat je verschillende knutselspullen in huis hebt, zodat ieder kind zijn creativiteit de vrije loop kan laten. Vergeet bovendien niet om iets lekkers voor tijdens het knutselen te kopen.

10. Eenhoornfeestje

Een eenhoornfeestje is ideaal als je kind dol is op unicorns. Kleed de locatie sfeervol en kleurrijk aan en koop eventueel een unicorn hoorntje voor ieder kind. Je kunt ze ook zelf zo’n hoorntje (of een eenhoorn) laten knutselen. Unicorn lekkernijen mogen uiteraard niet ontbreken op een eenhoornfeestje. 

11. Paardenfeestje

Staat je kind op met paarden en gaat hij ermee naar bed? Dan is een paardenfeestje echt iets voor hem. Ga met de kinderen naar de plaatselijke manege en laat ze hier een ritje maken. Je kunt eventueel ook een paar stokpaarden kopen en de kinderen hiermee een parcours met hindernissen af laten leggen. 

12. High tea-feestje

Voor je kind en zijn vrienden of vriendinnen kun je een high tea-feestje organiseren. Voor de thee zorg je zelf, maar de lekkernijen laat je de kinderen zelf maken. Duik samen met ze de keuken in om bijvoorbeeld scones, cupcakes en mini-sandwiches te maken. Wanneer alles klaar is, kunnen jullie het lekkers samen opeten. Blijft er veel over? Geef ieder kind dan een pakketje mee naar huis.  

13. Circusfeestje

Het circus is iets waar veel kinderen graag naartoe gaan. In de circustent blijft het vaak beperkt tot kijken, maar tijdens een kinderfeestje kun je de kinderen zelf laten ervaren hoe het is om een circusartiest te zijn. Oefen met jongleren en andere trucjes en huur eventueel een clown in om de kinderen over dit ‘vak’ te leren. 

14. Vlogfeestje

Kijkt je kind in zijn vrije tijd vaak naar vlogs van Enzo Knol of Nikkie Tutorials? Organiseer dan een kinderfeestje rondom vloggen. Laat de kinderen niet lukraak filmpjes maken, maar bedenk een aantal challenges of opdrachten die ze op beeld uit moeten voeren. Verdeel je de kinderen in groepjes? Dan is het leuk om aan het einde van het feestje samen alle vlogs te kijken. 

15. Quizfeestje

Wat is de hoofdstad van de provincie Noord-Holland? En in welk land is de koningin van Nederland geboren? Dit zijn twee voorbeelden van vragen die je tijdens een quizfeestje kunt stellen. Verdeel de kinderen in twee of meer teams en laat ze het tegen elkaar opnemen. Het is leuk om een prijsje te kopen voor het winnende team. 

16. Speurtochtfeestje

Kinderen zijn hartstikke nieuwsgierig en gaan maar wat graag op ontdekkingstocht. Organiseer je een speurtochtfeestje? Dan vinden de kinderen dit ongetwijfeld geweldig. Zet een speurtocht uit en laat kinderen onderweg puzzels, raadsels en mysteries oplossen om de juiste route te vinden of aanwijzingen te verzamelen. 

17. Jungle kinderfeestje

Aangezien Nederland geen jungles heeft, zijn de meeste kinderen hier nog nooit geweest. Hoe leuk is het dan als je ze toch kunt laten ervaren hoe het in de jungle is? Dit kan met een jungle kinderfeestje. Tover je huis om tot jungle door bijvoorbeeld takken en lianen op te hangen. Je kunt eventueel iemand inhuren die langskomt met dieren die in de jungle leven. Hij kan hierover vertellen en de kids mogen de dieren aaien en met ze op de foto.

18. Prinsessenfeest

Loopt je dochter het liefst de hele dag in een prinsessenjurk? Dan is het leuk om voor haar verjaardag een prinsessenfeest te organiseren. Vraag vriendinnetjes om als prinses verkleed te komen, versier de locatie met roze slingers en ballonnen en bak of koop een prinsessentaart. Als activiteit kun je bijvoorbeeld iedereen een eigen kroontje laten maken.

19. Ridderfeest

Veel jongens vinden een prinsessenfeest niets, maar een ridderfeest vast en zeker wel. Je kunt de kinderen vragen om als ridder verkleed te komen, maar zelf eventueel ook voor iedere kind een simpele cape maken. Tijdens het kinderfeestje kun je de kids zelf een zwaard (en eventueel schild) van karton laten knutselen.

20. Dinofeest

Ondanks dat dinosauriërs al ontzettend lang zijn uitgestorven, vinden veel kinderen deze dieren fascinerend. Geldt dit ook voor jouw kind? Organiseer dan een dinofeest als hij jarig is. Je kunt bijvoorbeeld een dinospeurtocht uitzetten of de kinderen een eigen dinosaurus laten knutselen. Verstop eventueel ook wat botten in de zandbak en laat deze opgraven door de kinderen.  

21. Glitter en glamour feestje 

Zoek je nog een leuk thema voor het kinderfeestje van je kind die weg is van glitters? Organiseer dan een glitter en glamour feestje. Hang glitterende slingers op en koop eventueel bordjes en bekertjes met glitters. Nodig eventueel een make-up artist uit om de kinderen op te maken of houd een modeshow met de kinderen. 

22. Griezelfeest

Als je kind niet bepaald bang is aangelegd, is het leuk om een griezelfeestje te organiseren. Laat dit feestje bij voorkeur beginnen wanneer het buiten donker wordt. Dit draagt namelijk bij aan de sfeer. Hang kleine spookjes op en laat de kinderen griezelverhalen vertellen. Het is ook leuk om buiten een spooktocht uit te zetten. 

23. Zeemeerminnenfeest

Doordat zeemeerminnen populair zijn onder meisjes, sla je de spijker op zijn kop door dit thema voor het kinderfeestje van je dochter te kiezen. Aangezien zeemeerminnen in het water leven, is het toepasselijk om met de kinderen naar het zwembad te gaan. Toch hoeft dit niet, want je kunt ook thuis activiteiten rondom dit thema organiseren. Bak bijvoorbeeld cupcakes of laat de kinderen zich verkleden als zeemeermin.

24. Heksenfeest

Tovenarij is voor veel kinderen een wondere wereld. Daarom is het leuk om een heksenfeest te organiseren als je kind jarig is. Koop een hoed voor ieder kind of laat ze er zelf eentje maken en versieren. Omdat veel kinderen heksen associëren met toverdrank, is het leuk om de kinderen zelf een eigen toverdrank te laten maken. Is er nog tijd over? Dan kunnen jullie eventueel ook nog een heksenfilm kijken.

25. Verkleedfeestje

Veel kinderen vinden het leuk om zich te verkleden. Je scoort dan ook punten door een verkleedfeestje te organiseren. Verzamel een aantal verkleedspullen en laat de kinderen hier zelf een outfit van samenstellen. Je kunt eventueel ook verkleedspullen van iemand lenen of ze ergens huren. Wanneer ieder kind verkleed is, laat je ze een modeshow lopen. 

26. Een survivalfeest

Wanneer je een survivalfeest organiseert, vinden de activiteiten waarschijnlijk vooral in de buitenlucht plaats. Laat de kinderen bijvoorbeeld met een katapult schieten, marshmallows roosteren boven het vuur of een GPS-tocht lopen. Als er een survivalbaan in de buurt zit, kun je de kids hier mee naartoe nemen. 

27. Brandweerfeestje

Wil je kind later bij de brandweer? Organiseer dan een brandweerfeestje. Laat de kinderen zelf een brandje blussen of bedenk spelletjes waarbij ze samen moeten werken. Als je een brandweerman kent, is het leuk om hem uit te nodigen voor het feestje. Hij kan de kinderen dan alles over dit beroep vertellen. Vraag hem vooral ook om wat leuke spullen mee te nemen die met de brandweer te maken hebben.