Eropuit in de herfstvakantie

Sarah

De herfstvakantie staat weer voor deur! Bij herfst denk ik altijd aan mooie bladeren en de laatste warme (ok, lauwe) zonnestralen. Maar ook aan wind, regen en kou. Met al dat onvoorspelbare weer is het lastig om uitjes te bedenken, en dat terwijl er genoeg leuke uitjes zijn! Om je een handje te helpen zetten we een aantal tips voor buiten de deur én vanuit huis op een rij.

Eropuit tijdens de herfst

 1. Cinekid festival
  Spring in de wereld van Cinekid! Het grootste film- en mediafestival voor kinderen tussen de 3 en 14 jaar. Met meer dan 40 festivallocaties door het hele land is Cinekid de hele herfstvakantie bij jou in de buurt! Beleef de beste films, series, workshops en games en ontdek het MediaLab. Voor supernieuwsgierige kinderen én ouders is er ook elke dag een premièrefilm met een speciaal programma.

  Wist je dat je op Squla een heleboel Cinekid-workshops kan doen?! In samenwerking met Cinekid volgt je kind de coolste film- en animatieworkshops. Lisanne, bekend van TikTok, neemt je kind mee langs verschillende technieken. Van een flipboekje en een stop-motion tot het maken van een thaumatroop! Het enige dat je nodig hebt is een telefoon, pen én papier!
 2. Binnenspeeltuin DinoDome – GaiaZOO
  Tikt de regen tegen de ramen en stuiteren de kinderen door de kamer? Tijd voor de binnenspeeltuin! En dan bedoelen we niet zo’n muf ruikend, plastic horrorgebeuren waar je kinderen volledig doorgedraaid uitkomen. Nee, we hebben het hier over Europa’s grootste indoor dino speelpark: de DinoDome in GaiaZOO. Op 2500m2 aan speelplezier leven je kids zich uit in een jungle aan klimnetten, spannende touwbruggen, hoge klimtorens, speeltoestellen en klimrekken. En vergeet de levensgrote nagemaakte dino’s niet! Dat alles in een echte jungleomgeving, waar ouders ook even kunnen bijtanken in de horeca. GaiaZOO zelf is ook echt een bezoekje waard. Het is niet voor niets meerdere malen bekroond tot ‘Mooiste dierentuin van de Benelux’ en ‘Leukste uitje van Nederland’.
 3. Kasteel de Haar
  Is je prins of prinses wel toe aan een wat royaler uitje? Dan zullen ze helemaal aan hun trekken komen bij Kasteel de Haar. Het staat ook wel bekend als het sprookjeskasteel, zo mooi is het. In het grootste kasteel van Nederland zijn allerlei activiteiten voor kinderen, zoals een speciale herfstvakantie speurtocht, een doolhof en hertjes. Als dat niet sprookjesachtig is…  
 4. Halloween in Toverland
  Oktober betekent natuurlijk ook Halloween! Willen jullie lekker griezelen met het hele gezin? Ik ben zelf een megamietje, maar mijn kids zijn redelijk dapper. Het moet alleen niet te eng worden. Gelukkig (voor mij) heeft Toverland in Sevenum de familievriendelijke Halloweendays. Naast heksen en tovenaars, kun je je vergapen aan duizenden pompoenen in de meest fantasierijke creaties en zijn er spannende, ‘grie-zellige’ shows.

  Let op! Dit gaat dus over de Halloweendays. NIET de Fright Nights, die zijn van een heel ander niveau griezelig en niet geschikt voor jonge kinderen! (Denk aan kettingzagen en bloederige types.)
 5. Escape room
  Ontsnap aan de herfst in een escape room! Ze zijn er in alle soorten en maten door heel Nederland. In Amersfoort kun je je magische hart (om even in de sfeer te blijven) helemaal ophalen in de Wizard School Escape Room. Je betreedt de magische gangen en kamers van Zweinstein en ontsnapt er puzzel voor puzzel uit. Het niveau wordt aangepast aan de leeftijd van de speler, dat is wel zo fijn. Maar – tenzij je Hermelien heet – ben je als het goed is wel een tijdje onder de pannen. Oh ja, nog een huishoudelijke mededeling: ‘Alohomora’ werkt daar niet dus leg die toverstaf maar weer neer.

Thuis best

Regen, grijs weer of gewoon geen zin? Ook thuis kun je je prima vermaken!

Bouwen, dansen…

 • Hier wordt het regelmatig gedaan: een hut bouwen. Mijn kids turnen de bank altijd om tot een hut, maar een hut onder de tafel of een hoogslaper kan natuurlijk ook! Serveer een lekkere lunch in de hut, geef wat boeken en knuffels erbij en ze zijn urenlang zoet. 
 • Weer iets wat wij regelmatig doen: de ‘HKD’ (HuisKamerDisco). Favoriete muziek op, lampen dimmen, discobol aan en dansen maar! 
 • Een bordspel is ook altijd leuk (als iedereen tegen zijn verlies kan) of versla elkaar tijdens een potje Mario Kart, Fifa of Just Dance. 
 • Of doe mee met de dagelijkse LEGO bouwchallenges. 
 • En laten we het knutselen met kastanjes niet vergeten (waarvoor jullie tóch eerst even naar buiten moeten, sorry).

Open die voordeur!

Naar buiten gaan is altijd een goed plan, ook als de bladeren horizontaal langs je raam vliegen. Want wind, kan juist dikke pret zijn! Of zoals Johan Cruijff zei: “Elk nadeel heb z’n voordeel.” 

Uitwaaien maar

 • Windjassen aan en op naar het strand! Verzamel (kilo’s) schelpen en vergeet de vlieger niet! 
 • Waait het hard genoeg? Hang dan eens tegen de wind! Wie kan er het verste voorover hangen? Of het snelste rennen tegen de wind in of met de wind in de rug? Houd wel de weersvoorspellingen in de gaten! Jullie gaan uitwaaien, niet opwaaien.

Alle kastanjes verzamelen!

Prachtige herfstdag? Hup! Laarzen aan en het bos in. Speur naar paddenstoelen, raap kastanjes en mooie herfstbladeren en maak er thuis een mooi herfstig knutselwerkje van. Wat denk je van spinnen van kastanjes, vissen van bladeren of een herfstkrans van eikeltjes! 

Door weer en wind een blij kind

Zo zie je maar, het weer hoeft geen invloed te hebben op uitjes in de herfstvakantie. Lekker thuis of eropuit, aan jullie de keuze. Met onze tips heb je altijd door weer en wind een blij kind! (Maar eerlijk is eerlijk, een beetje zonneschijn is altijd fijn). 

Tip: Houd Social Deal, Vakantieveilingen en Groupon in de gaten voor goede aanbiedingen. Lid van de ANWB? Ook daar krijg je vaak korting op uitjes.

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!