Wat zijn priemgetallen

Sarah

Oef. Priemgetallen. Wat is dat ook alweer? Je komt het niet in je dagelijks leven tegen. Maar kinderen in groep 6 en 7 gaan er toch mee aan de slag. Het is handig als ze er al een beetje kennis van hebben, voordat ze naar de middelbare school gaan. Om jouw kind goed te helpen als hij met vragen thuiskomt, is het belangrijk dat je weet wat het precies is. Dus pak een kop koffie (of je andere favoriete drankje) en laat je kennis even oppoetsen.

Wat is een priemgetal?

Een priemgetal is een getal groter dan 1 dat je alleen kunt delen door het cijfer 1 en zichzelf. Bijvoorbeeld:

  • 2 is een priemgetal, want het is alleen deelbaar door 1 en 2.
  • 3 is een priemgetal, want het is alleen deelbaar door 1 en 3.
  • 4 is geen priemgetal, want het is deelbaar door 1, 2 en 4.

De afspraak is dat 1 geen priemgetal is en dat 2 het enige even priemgetal is.

Alle priemgetallen

De Griekse wiskundige Euclides liet duizenden jaren geleden zien dat er oneindig veel priemgetallen zijn. Hij had hier een slim bewijs voor: als je alle bekende priemgetallen met elkaar vermenigvuldigt en daar 1 bij optelt, krijg je óf een nieuw priemgetal, óf een getal dat deelbaar is door een priemgetal dat je nog niet kende. Zo kun je dus altijd doorgaan!

Het grootste bekende priemgetal (vanaf 2024) heeft meer dan 24 miljoen cijfers.

Wat is het nut van priemgetallen
Je zult ze niet nodig hebben bij het uitrekenen van de prijs van je boodschappen. Maar ze zijn wel heel belangrijk bij het betalen! Priemgetallen zijn namelijk heel handig om gegevens mee te beveiligen. Internetbankieren, gecodeerde e-mails, beveiligde websites… Het kan allemaal dankzij priemgetallen! Ze zijn dus heel belangrijk voor technologie en moderne wiskunde.

Priemgetallen herkennen

Hoe herken je nou een priemgetal? Daar zijn een aantal manieren voor:

  • Check of het getal groter is dan 1. Let op: 1 is geen priemgetal.
  • Het mag alleen deelbaar zijn door 1 en zichzelf.
  • Is het deelbaar door 2, 3 of 5 (en is het niet 2, 3 of 5 zelf)? Dan is het géén priemgetal.
  • Gebruik de zeef van Eratosthenes. Dat is een wiskundige methode waarmee je priemgetallen vindt. De Griekse wiskundige – je raadt het al – Eratosthenes bedacht deze techniek. Je maakt een lijst van getallen en streept alle veelvouden van elk priemgetal door. Wat overblijft zijn de priemgetallen.

Oefen met Squla
Vliegen de priemgetallen al over jullie eettafel? Tijd om te oefenen. Probeer Squla en test je kennis met leuke quizzen en spelletjes!