De zin van zakgeld: leer je kind over de waarde van geld!

Suzanne Mooi

“Die pinautomaat in het dorp is zo’n magische machine, want papa en mama kunnen er naartoe wanneer ze maar willen en er komt altijd geld uit!“ Het begrip geld is voor kinderen nog erg abstract. Geld lijkt gewoon uit een apparaat te komen wanneer je op de knop drukt. Jij weet wel beter… er moet hard voor gewerkt worden! Leg je kind al jong uit wat de waarde is van geld binnen jullie gezin. De perfecte gelegenheid om ook langzaam te starten met zakgeld: YAY!

Het eerste zakgeld

Volgens het NIBUD is de leeftijd van 6 jaar een goed moment om het eerste zakgeld te introduceren bij je kind. De meeste kinderen herkennen vanaf die leeftijd de verschillende munten. Ook groeit het besef van hun omgeving en hun interesse om te ontdekken hoe alles op de wereld in elkaar steekt. Het is fijn voor je kind om langzaam en spelenderwijs in de wereld van (zak)geld te rollen, zodat hij goed voorbereidt zijn eerste zakgeld in ontvangst kan nemen.

Wat betekent (zak)geld voor jou?

Als ouder breng je graag je eigen normen en waarden over op je eigen kind, zo geldt dat vast ook voor je eigen opvattingen met betrekking tot geld. Wat betekent geld voor jou? Hoe ga je ermee om? Ben je van jongs af aan al spaarzaam of heb je (ook al vertel je dat misschien niet graag aan je kind) toch wel een beetje een gat in je hand? Je hebt vast en zeker in de loop van je leven dingen bijgeleerd over geld en hoe je er mee om zou willen gaan. Vertel je kind eens wat jij vroeger met je zakgeld deed en hoe je eventuele broers of zussen weer op een hele andere manier hun zakgeld uitgaven. Het is ook leuk om te horen voor je kind waar jij nu jouw eigen ‘zak’geld aan uitgeeft. Meteen een mooie gelegenheid om ook eens uit te leggen wat er eerst allemaal betaald moet worden voordat het echte feest kan beginnen 😉

TIP Filosofeer samen over het begrip ‘geld’. Formuleer een stelling, bijvoorbeeld ‘Geld maakt gelukkig’. Breng argumenten aan voor en tegen de stelling, verzamel informatie over dit onderwerp, zodat je samen meer kennis krijgt over de stelling. Geef ook allebei je persoonlijke kijk op de stelling. Denken jullie er hetzelfde over? Het is leuk om te horen hoe je kind op jonge leeftijd denkt over geld. Het zegt veel over zijn kijk op de toekomst. Schrijf leuke uitspraken van je kind op een briefje en bewaar dit voor later. Heb je meteen een mooi middel om je twintiger later die lening voor die auto niet te verstrekken, want er staat immers al jaren zwart op wit dat de 8- jarige versie van deze twintiger ‘sparen voor later’ super belangrijk vindt 😉.

Zakgeld overmaken versus contant geven

Voor veel volwassenen is het heel normaal om bijna alle uitgaven te betalen met de pinpas. De gevulde portemonnee met briefjes en munten is passé. Erg handig en overzichtelijk natuurlijk, dat digitale betalen, maar toch kan het voor jonge kinderen juist wél heel leerzaam zijn om te starten met contant geld. Ze leren zo de munten en briefjes goed kennen en leren ze hoe ze kunnen rekenen met geld. De ‘abstracte’ pinpas komt daarna vanzelf aan bod, tegen de tijd dat je kind al eens zelf een boodschapje gaat doen op de fiets bijvoorbeeld. Elke (kinder)pinpas geeft ook een link naar een digitaal rekeningoverzicht: je kind kan zo op zijn tablet of telefoon bij leren houden wat hij nog kan uitgeven. Tegen die tijd heeft je kind inmiddels ook door dat die pinautomaat niet eindeloos geld blijft geven…

TIP Is je kind toe aan een eigen pinpas? Maak er een speciaal moment van! Bij de meeste banken kun je digitaal een rekening openen, maar het is nu juist zo leuk om eens bij een bank binnen te lopen. Je zult merken dat een bezoek aan een bank direct weer allerlei vragen oproept bij je kind. Probeer deze ook allemaal te beantwoorden of vraag een bankmedewerker naar meer informatie.  En na het aanvragen van die pinpas kan je kind je dan eindelijk voor de eerste keer trakteren op een heerlijk gebakje 😊

Spaarvarken of big spender?

Het besef van de waarde van geld groeit met de jaren. Jonge kinderen zullen langzaam ontdekken of ze gedegen spaarders zijn of dat ze elke euro in hun broekzak voelen branden. Maak bij het geven van het zakgeld samen afspraken over waar je kind het geld aan uit mag geven. Leer je kind gaandeweg het belang van sparen, maar probeer het niet teveel op te leggen. Het is vele malen leerzamer als je kind zelf ‘door schade en schande’ wijs wordt. De wijsheid komt met de jaren, toch?

TIP Heeft je kind moeite met sparen? Maak samen een lijstje van wensen en kies daarvan 1 ding, iets dat voor je kind echt de moeite van het sparen waard is. Maak vervolgens samen een spaarplan. Voor wat oudere kinderen kan het leuk zijn om het begrip ‘spaarrente’ uit te leggen. Motiveer je kind om te sparen door hem ook een spaarrente te verstrekken. Bijvoorbeeld: spaart je kind elke maand 10% van zijn zakgeld, dan krijgt hij er aan het einde van het jaar bijvoorbeeld nog 5% extra over het totale bedrag bij van jou als beloning. Eens kijken of het geld nog steeds zo uit dat portemonneetje rolt…

Veel succes met het dichten van die gaten in die kleine handjes of juist met het afstoffen van die spaarvarkens. En onthoud: je kind op laten groeien tot een verstandige volwassene kost een hoop, maar betekent uiteindelijk échte rijkdom voor een ouder!

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!