Hoeveel zakgeld geef je je kind bij welke leeftijd?

Veel ouders geven hun kinderen zakgeld. Wil je hier ook mee beginnen? Dan vind je het misschien lastig om te bepalen hoeveel zakgeld je je kind geeft. Omdat veel ouders hiermee worstelen, schiet Squla te hulp. Op deze pagina vind je namelijk een overzicht met de minimale en maximale bedragen die Nederlandse kinderen per leeftijd iedere week/maand krijgen. Daarnaast lees je waarom zakgeld goed is voor een kind en komen regels, tips en afspraken om na te leven met betrekking tot zakgeld aan bod.

Waarom zakgeld goed is voor een kind

Omdat je kind in zijn latere leven vrijwel dagelijks te maken krijgt met geld, is het belangrijk dat hij weet hoe hij ermee om moet gaan. Daarom geven veel ouders hun kinderen zakgeld. Je kind krijgt zelf de verantwoordelijkheid over dit geld, waardoor hij bepaalt wat hij ermee doet. Als je kind nog jong is, maakt hij zijn zakgeld misschien direct op. Wil hij iets duurs kopen, maar heeft hij hier niet (meer) genoeg geld voor? Dan moet je kind sparen om het bedrag bij elkaar te krijgen. Hierdoor leert hij dat het niet vanzelfsprekend is dat hij maar zo alles kan kopen wat hij wil.

Regels, tips en afspraken om na te leven

Overweeg je om je kind zakgeld te geven? Bespreek dit dan met hem en stel duidelijke regels op over het bedrag en het moment waarop hij zijn zakgeld krijgt. Omdat niet alle ouders weten hoe ze dit aanpakken, staan hieronder een aantal regels, tips en afspraken om na te leven rondom zakgeld op een rijtje. Op deze manier voorkom je dat je tegen problemen aanloopt als jij je kind zakgeld geeft. 

Zakgeldcontract

Het lijkt misschien wat overdreven om een contract voor zakgeld op te stellen, maar toch is het handig voor zowel kind als ouder(s). In zo’n contract kun je bijvoorbeeld opnemen vanaf welke datum het zakgeld ingaat, of je kind wekelijks of maandelijks zakgeld krijgt en hoeveel geld hij ontvangt. Je kunt eventueel ook nog andere afspraken in het zakgeldcontract opnemen, zoals zaken die wel en niet van het zakgeld betaald (mogen) worden. Heb je het hele contract opgesteld? Laat je kind deze dan ondertekenen en zet je eigen handtekening er ook onder.

Kinderen leren omgaan met geld

Eerder op deze pagina las je al dat het belangrijk is om je kind op jonge leeftijd om te leren gaan met geld. Vandaar dat veel ouders hun kind(eren) zakgeld geven. Toch zijn er ook nog andere manieren om je kind te leren omgaan met geld. Speel bijvoorbeeld samen een spel waarin geld een rol speelt of laat je kind een keer afrekenen in de supermarkt.

Door fysiek geld te gebruiken, leert je kind ook omgaan met geld en geldrekenen. Betaal daarom niet altijd met je pinpas, smartphone of smartwatch als je kind meegaat naar de winkel, maar reken juist met contant geld af. Doordat je kind het geld zo met eigen ogen ziet, leert hij de verschillende munten en briefjes herkennen. Neem je geld op uit een geldautomaat of betaal je met digitaal? Leg je kind dan vooral ook uit hoe dit in zijn werk gaat.

Rekenen en sparen met zakgeld

Heeft je kind iets gezien dat hij graag wil  hebben? Laat hem dit dan van zijn zakgeld betalen. Als hij het geld er niet voor heeft, zal hij in eerste instantie denken dat hij dit niet kan kopen. Leer hem in dat geval dat hij ervoor kan sparen. Omdat kinderen dit niet direct snappen, kun je een ‘spaarboom’ gebruiken. Met dit hulpmiddel ziet je kind in een oogopslag hoeveel hij al gespaard heeft en hoeveel hij nog moet sparen om zijn doel te bereiken.

Als je kind iets wil kopen wat vrij duur is, kan het weken of zelfs maanden duren voordat hij het geld bij elkaar heeft. Laat hem dan zien dat er manieren zijn om het benodigde bedrag sneller bij elkaar te krijgen. Hij kan bijvoorbeeld langs de deuren gaan om lege flessen en blikjes in te zamelen, klusjes doen of zijn verjaardagsgeld gebruiken.

Fouten maken

Het kan voorkomen dat je kind iets wil kopen waar jij eigenlijk niet achter staat. Dwarsboom zijn plannen niet direct, maar probeer hem alleen subtiel bij te sturen of een klein beetje te helpen. Als jij bepaalt wat je kind wel en niet met zijn zakgeld mag doen, leert hij namelijk niet met geld omgaan. Besluit je kind toch om de aankoop te doen en krijgt hij hier achteraf spijt van? Dan is dit een goede les voor hem. Hij denkt de volgende keer waarschijnlijk wel twee keer na voordat hij weer een aankoop doet. Geef je kind daarom de ruimte om fouten te maken, want dit draagt bij aan zijn ontwikkeling.

Wanneer begin je met zakgeld en hoeveel geef je?

Sommige kinderen krijgen al zakgeld als ze vijf jaar oud zijn, maar toch zien we vaak dat ouders er vanaf het zesde levensjaar mee beginnen. Dit is op zich niet gek, want op deze leeftijd zit je kind waarschijnlijk in groep 3. In deze groep komen kinderen voor het eerst in aanraking met rekenen en leren ze eenvoudige sommen maken. Bovendien herkent een kind van zes jaar vaak de verschillende munten. Vandaar dat dit een goede leeftijd is om te beginnen met zakgeld.

Zakgeld per leeftijd

Heb je nog niet eerder zakgeld gegeven aan een kind? Dan vraag jij je ongetwijfeld af hoeveel je je kind moet geven. Dit bepaal je uiteraard helemaal zelf, maar veel ouders willen niet dat hun kind onderdoet voor andere kinderen uit zijn klas. Daarnaast is het niet leuk als je kind veel meer zakgeld krijgt dan zijn klasgenootjes. Werp daarom eens een blik op de onderstaande tabel. Hierin zie je wat het minimale en maximale bedrag is dat Nederlandse kinderen van verschillende leeftijden iedere week/maand aan zakgeld krijgen.

LeeftijdMinimaal per weekMaximaal per weekMinimaal per maandMaximaal per maand
5 jaar€ 1,10€ 2,53€ 4,87€ 11,20
6 jaar€ 1,32€ 2,53€ 5,85€ 11,20
7 jaar€ 1,54€ 2,53€ 6,82€ 11,20
8 jaar€ 2,09€ 3,08€ 9,26€ 13,64
9 jaar€ 2,53€ 3,19€ 11,20€ 14,13
10 jaar€ 2,53€ 3,19€ 11,20€ 14,13
11 jaar€ 2,53€ 3,85€ 11,20€ 17,05
12 jaar€ 2,86€ 5,17€ 12,67€ 22,90
13 jaar€ 6,08€ 6,75€ 27,00€ 29,70
14 jaar€ 6,75€ 7,70€ 29,70€ 33,75
15 jaar€ 6,75€ 7,83€ 29,70€ 35,10
16 jaar€ 6,75€ 7,83€ 29,70€ 35,10
17 jaar€ 6,75€ 7,97€ 29,70€ 40,50
18 jaar€ 6,75€ 7,97€ 29,70€ 40,50

Krijgt iemand anders meer zakgeld?

Veel ouders nemen de gemiddelde bedragen uit de bovenstaande tabel als uitgangspunt om te bepalen hoeveel zakgeld zij hun kind geven. Vandaar dat de klasgenootjes van je kind waarschijnlijk ongeveer hetzelfde bedrag aan zakgeld krijgen. Toch kan het voorkomen dat er kinderen zijn die (veel) meer zakgeld krijgen.

Hoort je kind dat iemand anders meer zakgeld krijgt? Dan vraagt je kind jou misschien of zijn zakgeld verhoogd kan worden. Je bepaalt uiteraard zelf wat je hiermee doet, maar vaak is het beter om je aan de bedragen uit bovenstaande tabel te houden. De kans is namelijk groot dat het merendeel van de klasgenootjes van je kind ongeveer hetzelfde bedrag krijgt. Als blijkt dat iedereen meer zakgeld krijgt, kun je eventueel overwegen om zijn zakgeld te verhogen.

Als je niet meegaat in het voorstel van je kind, is hij vast en zeker teleurgesteld. Probeer hem in dat geval uit te leggen hoe het kan dat iemand anders meer zakgeld krijgt dan hij. Dit kan door de leeftijd komen, maar ook door de financiële situatie. Neem je de tijd om je kind dit uit te leggen? Dan begrijpt hij waarschijnlijk een stuk beter waarom zijn zakgeld voorlopig nog hetzelfde blijft.

Geef ik het zakgeld contant of maak ik het over op een bankrekening?

Tegenwoordig wordt er steeds meer digitaal betaald. Daarom twijfel je misschien of je het zakgeld van je kind contant betaalt of overmaakt op zijn bankrekening. Voor welke optie je het beste kunt kiezen, hangt af van de leeftijd van je kind. Begin je net met zakgeld? Betaal het zakgeld dan contant. Je kind leert de waarde van geld zo namelijk sneller herkennen dan wanneer je het zakgeld overmaakt op een bankrekening. Je kunt hem in dat geval uitleggen dat er twee muntjes van 50 cent samen een euro zijn, net als vijf muntjes van 20 cent en tien muntjes van 10 cent.

Geef je het zakgeld van je kind nog contant vanwege zijn jonge leeftijd? Leg hem dan wel vast uit wat een bankrekening is en hoe deze werkt. Als hij ouder is, krijgt hij hier namelijk ook mee te maken. Neem je kind bijvoorbeeld eens mee naar een geldautomaat om te pinnen. Je kind is waarschijnlijk verbaasd dat je geld uit de muur haalt en denkt misschien dat iedereen dit maar zo kan doen. Maak hem duidelijk dat dit niet het geval is. Dit kun je het beste doen door hem je rekeningoverzicht te laten zien. Zo leer jij je kind al op jonge leeftijd dat er niet onbeperkt geld opgenomen kan worden bij een geldautomaat.

Als je kind inmiddels al wat ouder is en weet hoe geld werkt, kun je een bankrekening voor hem openen en hier zijn zakgeld op storten. Hij hoeft zo geen geld meer mee te nemen als hij iets wil kopen en je hoeft bovendien niet bang te zijn dat je kind zijn geld kwijt raakt. Heeft je kind net zijn eerste pinpas? Laat hem dan zien hoe hij deze gebruikt. Vergeet bovendien niet om een limiet in te stellen en bij de bank toezicht aan te vragen voor de bankrekening van je kind. Je voorkomt zo dat je kind grote bedragen op kan nemen en bovendien kun je nog een oogje in het zeil houden.