Naar het einde van het schooljaar: zo houd je het thuis leuk!

Pim

Plus de leukste cadeautip voor de juf of meester!

Je kind is er misschien al een beetje klaar mee, of daarover nog flink in ontkenning. Het einde van het schooljaar is in zicht en de lontjes worden korter. Terwijl de activiteiten alleen maar toenemen. En jij? Ook druk-druk-druk? Wij geven een paar tips om het thuis leuk te houden.

Vermoeidheid

Je herkent het vast: een moe kind, aan het einde van het schooljaar. Bijna elk kind heeft er wel last van. Toch is het op veel scholen ook een van de drukste periodes: toetsen, schoolreisjes, de avondvierdaagse, feestjes: allemaal lijken ze wel in de laatste weken te moeten. Terwijl jij als ouder vast ook wel aan vakantie toe bent.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Probeer thuis daarom zo veel mogelijk rust te creëren. Niet elke dag weer een andere activiteit of spelen met een speelmaatje, maar ook gewoon tijd alleen thuis of in de tuin, samen met jou. En breng je kind op tijd naar bed. Slapen is het beste medicijn tegen korte lontjes.

Gezond eten, die suikerpiek tegengaan

In de laatste weken van het jaar krijgt je kind genoeg suiker binnen. Ga maar na: de avondvierdaagse en al die feestjes gaan altijd gepaard met snoep, of je het nou wilt of niet. Die suikerpiek wordt hoe dan ook gevolgd door een suikerdip: vermoeidheid en lamlendigheid. Zorg dus thuis voor gezond eten. En geef suikers in de vorm van fruit. Bessen, frambozen en bananen vinden de meeste kinderen lekker en zijn toch gezond. Laat je kind genoeg water drinken. En zorg voor een frisse start van de dag met een goed ontbijt.

Naar een nieuwe groep?

Gaat je kind na de zomervakantie naar een nieuwe groep, een nieuw lokaal, een nieuwe leerkracht? Vraag aan de juf of meester of je kind die klas alvast mag zien, eventueel met jou erbij. Dat neemt een hele hoop spanning weg, en voor je kind is het de hele vakantie duidelijk waar hij of zij naar toe leeft.

Naar de middelbare school?

Het laatste jaar voor de middelbare school zit traditioneel bomvol met activiteiten. Een musical, een afscheidslied, de afscheidsfeestjes, de laatste schoolreis – je ontkomt er niet aan. Het is een heel belangrijke periode voor een kind, dus zorg thuis voor extra rust en support. Er zijn al genoeg hoogtepunten op school, dus geef je kind wat extra ruimte.

Vergeet vooral jezelf niet

slaaptips voor kinderen

Niet alleen je kind, maar ook jij als ouder kan de laatste loodjes flink voelen. Misschien heb je nog veel op je werk af te ronden, of ben je druk met het voorbereiden van de vakantie. En precies dan word je gevraagd als hulpouder op school. In deze periode wordt er vast vaak een beroep op je gedaan! Probeer, hoe lastig ook, want je wilt er ook zijn voor de school en je kind, niet al te veel hooi op je vork te nemen. Maak duidelijke keuzes in welke dingen je wel oppakt en niet oppakt. Probeer op de dingen waar of zelf energie van krijgt ja te zeggen en tegen de rest nee. Nee. Nee. Nee. Oefenen maar. 😉

Samen evalueren

Om het schooljaar goed af te ronden, kun je samen met je kind evalueren. Wat was er leuk? Wat kan volgend jaar beter? Dit soort momenten lenen zich er goed voor om eens verder te vragen, zonder de waan van de dag. Misschien zegt je kind wel iets heel verrassends, waardoor je volgend jaar de dingen net iets anders doet. Je kunt dit ook doen door een lijstje te maken met leuke dingen en minder leuke dingen.

En hier is dan het leukste cadeautje voor de meester of de juf!

Veel ouders willen aan het eind van het school iets leuks geven aan de meester of de juf. Een goed idee natuurlijk. Maar wat is gepast? Hoeveel moet je eraan uitgeven? En wat vindt de leerkracht zelf het allerleukst om te krijgen? Wij hebben speciaal voor dit eindejaarsmoment een rapport gemaakt. Print het rapport en laat je kind het invullen. Succes verzekerd, want hoe leuk is het voor de leerkracht om nu eindelijk zelf eens een rapport te krijgen! Doe er een leuk lijstje om en je cadeau is klaar. Fijne vakantie alvast!

Meer inspiratie voor afscheidscadeaus voor de leerkracht vind je op ons blog De leukste DIY afscheidscadeaus voor de leerkracht.

Ga naar de gratis oefenversie van Squla voor een proefquiz en kom erachter hoe leuk Squla is!
Speel een proefquiz

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!