Een ode aan het lummelen

Pim

Lummelen, bankhangen, lanterfanteren… het klinkt als iets dat je moet vermijden. Onze maatschappij is gericht op productiviteit en presteren, ook bij kinderen. Je wilt dat ze het beste uit zichzelf halen op school, op muziekles, bij het sporten, op creatief- en sociaal gebied. Voor je het weet zit de hele week van je kind gevuld met activiteiten. Terwijl lummelen juist een drijver van succes is.

Lummeltijd staat voor tijd die je besteedt aan niks doen. Het zijn die uren die als verloren worden beschouwd, waarin je geen werk, sport of andere nuttige activiteiten hebt verricht. Je kind heeft in de herfstvakantie vast wel wat af gelummeld. Hangend op de bank, dralend door het huis of liggend in bed. Dat is helemaal niet erg; het is zelfs goed!

Lummelen brengt creativiteit

Tijdens het lummelen komen vaak de beste ideeën in ons op. Het zorgt ervoor dat je kind na gaat denken over de indrukken die hij of zij heeft opgedaan. Er zullen in het wilde weg allemaal gedachten door dat koppie gaan en waarschijnlijk krijg je uit het niets vragen krijgen over van alles. Dit is heel goed voor een kind. Er wordt dan een deel van het brein actief dat leidt tot het ontstaan van nieuwe ideeën, tot creativiteit. Zelf kom je ook vaak op de fiets, onder de douche of op vakantie tot nieuwe ideeën. Voor je kind is dat niet anders.

Lummelen helpt om de batterij op te laden

Een lummelmomentje maakt dat het lichaam en hoofd van je kind even tot rust kunnen komen. Het zorgt voor ontspanning. Kinderen hebben ontzettend veel baad bij een veilig nest waar ze ook gewoon mogen ‘zijn’, zonder te presteren. De gedachten tijdens het lummelen kunnen een plekje vinden in zijn of haar hoofd. En dat zorgt er weer voor dat je kind meer kan genieten van de activiteiten die daarna komen.

Plan eens wat tijd om te lummelen in

Tijd om niks te doen schiet er snel bij in. Als je merkt dat bij jou en je kind snel het geval is, plan het dan eens in. Bijvoorbeeld terwijl jij aan het koken bent, of dat uurtje voordat je kind naar bed gaat. Laat je kind lekker kleuren op een wit A4, zonder opdracht. Of laat hem of haar Squla spelen op een niveautje lager waardoor het makkelijker gaat. Je kind hoeft overigens niet eens een taakje te krijgen, juist uit verveling komen leuke en nieuwe ideeën voort.

Vergeet zelf niet te lummelen!

Als je er na het lezen van dit artikel van overtuigt bent dat lummelen goed is voor je kind, vergeet dan niet om het ook zelf toe te passen. Voel je niet schuldig als je het gevoel hebt dat je hebt zitten ‘niksen’. Ga bewust eens op de bank zitten of liggen. Ga een rondje wandelen (en neem je kind dan mee, heeft hij/zij ook weer wat lummeltijd 😉 ) zonder het doel om bepaalde afstand te lopen. Je mag best klusjes doen in je lummeltijd; een wasje in de machine stoppen, een artikel in een tijdschrift lezen, de brievenbus legen. Zolang je ze maar niet verplicht stelt aan jezelf. In het begin voelt het wellicht onrustig. Veel mensen hebben voortdurend het gevoel dat ze ‘iets’ moeten doen. Je zult echter merken dat de rust en creativiteit die deze momenten je brengen je uiteindelijk effectiever maken in de uren dat je wél bezig bent met ‘nuttige’ dingen.

Merk je dus dat je soms denkt ‘wat heb ik nu eigenlijk gedaan in het afgelopen uur?’ Dan heb je gewoon heel erg nuttig zitten lummelen!
lummelen

Squla (pages)

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!