Schooljaar 2016/2017: Wat staat je kind te wachten?

Pim

Het nieuwe schooljaar is weer begonnen. Je kind gaat waarschijnlijk naar een volgende groep, misschien zelfs met nieuwe klasgenootjes en een nieuwe juf of meester. Wat staat je kind allemaal te wachten dit jaar? Onze bloggers Marisca en Maike schrijven per groep wat er gaat gebeuren op de basisschool.

 

Groep 1: een leerzaam eerste schooljaar

 In de laatste maanden voordat je kind 4 jaar wordt merk je het vaak al: je kind is er aan toe om naar school te gaan. Hij of zij is nu één van de oudsten op de kinderopvang of de peuterspeelzaal en daar mist het nu de uitdaging die past bij die leeftijd. Ook al is het spannend, je kind kijkt uit naar de basisschool. Lees alles over groep 1.

Groep 2: “grote” kleuters

Je kind is niet meer de jongste van de school en dat vindt ‘ie stiekem wel heel stoer. In groep 1 heb je al gemerkt dat je kind een grote ontwikkeling doormaakt en je vraagt je dan misschien af wat je kind leert in groep 2. Je hebt waarschijnlijk zelf ook je draai gevonden op school; je kent de juffen, het beleid van de school en de namen van kinderen en hun ouders. Je hebt veel dingen al een keer meegemaakt en het nieuwe is er vanaf. Tips voor ouders met een kind dat naar groep 2 gaat.

Groep 3: ‘kleuter-af’ en tijd voor het echte werk

Wat gaat de tijd toch hard! Je kind is geen kleuter meer en gaat nu naar de middenbouw van de basisschool. Er wordt gezegd dat de overgang van groep 2 naar groep 3 de grootste overgang is voor een kind tijdens de basisschool en dat is niet zo gek. Het werd in groep 2 wel serieuzer, maar het leren ging spelenderwijs. Nu gaat je kind leren lezen, schrijven én rekenen. Dat is natuurlijk best even schakelen voor je kind die ook nog lekker speels is. Lees verder over groep 3.

Groep 4: herhalen en tafels

De tijd vliegt. Een jaar geleden nam je afscheid van de kleuterperiode en vroeg je je af wat je kind allemaal ging leren. Een jaar verder weet je dat je kind in een korte periode heel veel leert en besef je je eens te meer dat kleintjes écht heel snel groot worden. Sterker nog, na groep 4 zijn jullie al op de helft van de basisschoolperiode! Maar goed, eerst is het tijd voor groep 4. Wat staat jullie in dit jaar allemaal te wachten en wat gaat je kind leren? Lees hier wat jij en je kind in groep 4 kunnen verwachten.

Groep 5: Er gaat een wereld open voor je kind!

Binnenkort gaat je kind naar groep 5, spannend! Een fris schooljaar waarin de stof die in groep 4 is geïntroduceerd een stukje moeilijker wordt. De lesstof wordt complexer en er wordt meer van je kind verwacht. Dat kan ook want op deze leeftijd krijgen kinderen meer interesse in de ‘volwassen’ wereld. Natuurlijk wil je goed voorbereid zijn. Lees snel verder wat jullie het komende jaar te wachten staat!

Groep 6: Sociale helden en heldinnen

Na een heerlijk, lange zomervakantie heeft je kind waarschijnlijk veel zin om weer naar school te gaan. En hij of zij komt in een nieuwe groep terecht; groep 6. Je kind behoort nu officieel tot de bovenbouw! De basis van de lesstof is gelegd in groep 5 en in groep 6 wordt hier dieper op ingegaan. Wat gaat je kind het komende schooljaar allemaal leren? Lees er alles over op ons blog over groep 6.

Groep 7: Een eigenwijze pre-puber?

Groep 7 is een belangrijk jaar voor je kind, misschien wel het belangrijkste van de hele basisschool periode. Zo gaat hij of zij volop aan de slag met Engels en verkeersregels. Maar ook verandert je lieve schat misschien wel in een eigenzinnige pre-puber. Aan het einde van dit jaar wordt je kind ook getest op zijn leerniveau, ter voorbereiding op het voorgezet onderwijs straks. Oei, wat gaat het snel ineens! Lees hier wat er allemaal op het programma staat in groep 7.

Groep 8: een sprong in het diepe

Groep 8 is een jaar waarin de overgang naar het voortgezet onderwijs centraal staat. Het is het laatste jaar op de basisschool, wat heel leuk maar ook spannend is voor je zoon of dochter(en voor jou!). Je kind krijg een schooladvies, gaat op kamp en neemt afscheid van zijn of haar vertrouwde wereldje. Dit schooljaar leert je kind niet heel veel nieuwe dingen meer bij, maar gaat het meer om het herhalen- en aanscherpen van zijn of haar kennis. Lees snel verder over dit spannende en voorbereidende jaar op de brugklas!
Heb je nog geen? Bekijk Squla, doe een proefquiz en kom erachter hoe leuk Squla is.

Tijdelijk betaal je geen € 7,95 maar € 5,95 per maand. Het beste begin van schooljaar 2016/2017!

Bestel nu

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!