Staking: op 15 maart is het zover. Tips voor deze vrije dag!

Maike

Help! Een staking. Op vrijdag 15 maart staakt het hele onderwijs. Alle sectoren doen mee, van basisschool tot universiteit. Waarom staken de leraren? En hoe kun je omgaan met deze plotselinge, vrije dag van je kinderen? Bijvoorbeeld: lekker veel gratis Squla spelen. Lees er alles over in dit blog!

Landelijke staking

Op 15 maart aanstaande organiseren de Algemene Onderwijsbond (AOb) en de FNV een onderwijsstaking. Alle vormen van onderwijs doen hieraan mee. En dat is best bijzonder: het is de eerste staking ooit waarbij dat gebeurt. In de week van 11 t/m 15 maart voeren de bonden actie voor meer investeringen in het onderwijs. In die week zullen er in het hele land ook lokale acties worden georganiseerd. De actieweek wordt afgesloten met een grote, landelijke onderwijsstaking op het Malieveld in Den Haag en dat is op vrijdag 15 maart. Jouw kind kan die dag dus niet naar school.

Waarom een staking?

Waarom staken de leraren en wat is het doel van de staking? Leraren staken omdat er een groot tekort is aan geld in het onderwijs. De AOb wil, zo vlak voor de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart 2019, duidelijk maken dat er een investeringsplan nodig is voor het onderwijs. De boodschap is helder: het kabinet moet meer geld vrijmaken om de kwaliteit van het onderwijs te bewaren! Iets wat ons, ouders, natuurlijk zeker aanspreekt.

Leraren staan onder druk

Het AOb eist 4 miljard euro, voor het primair onderwijs tot en met het wetenschappelijk onderwijs. Ze zijn ervan overtuigd dat alleen op die manier de dalende prestaties van leerlingen en de lerarentekorten tegengegaan kunnen worden. Want leraren staan in deze tijd onder grote druk. Niet alleen worden de groepen steeds groter, veel leraren durven zich niet ziek te melden vanwege het lerarentekort. Ook wordt er veel gewerkt met invallers, wat weer een negatief effect heeft op de continuïteit. Zonde, want het gaat allemaal ten koste van de kwaliteit van het onderwijs.

En goed onderwijs is belangrijk; het helpt leerlingen en studenten hun talenten te ontdekken en verder te ontwikkelen. Volgens het AOb moeten onderwijsuitgaven dan ook niet gezien worden als kostenpost, maar meer als investering. In onze toekomst, maar vooral… in die van onze kinderen. Het is belangrijk dat dit kabinet én de komende kabinetten meer geld uittrekken voor onderwijs, zodat de kwaliteit van het Nederlandse onderwijs er niet onder lijdt.

Carrièreperspectief voor leraren en de loonkloof

Op dit moment is het niet aantrekkelijk om te kiezen voor een carrière in het onderwijs. Daarom pleit de AOb om de achterstanden in te lopen; de werkdruk moet omlaag en de salarissen omhoog. Op die manier wordt de aantrekkelijkheid van het beroep ‘Leraar’ vergroot en kunnen de tekorten worden opgelost. Er is bijvoorbeeld sprake van een loonkloof tussen het primair- en het voortgezet onderwijs. Deze loonkloof kan worden opgelost door 560 miljoen euro te investeren. website van het AOb lees je er meer over.

Wat vertel je je kind?

Misschien wil je kind graag weten waarom hij niet naar school gaat. Leg hem dan gerust uit dat leraren vinden dat ze te weinig geld krijgen en dat ze op vrijdag 15 maart, met alle andere leraren van Nederland, gaan protesteren om te kijken of ze de situatie kunnen veranderen. Waarschijnlijk vertelt school hier ook al wat over. Tip: Kijk ’s avonds samen naar het Jeugdjournaal om te zien hoe de staking is verlopen. Misschien ziet je kind zijn juf of meester wel op tv!

Inspiratie voor de vrije dag

Zo’n staking is natuurlijk hartstikke goed. Maar misschien levert het jou ook de nodige stress op, omdat je geen vrije dag kunt regelen. Hoe vang je zo’n extra vrije dag op? We geven je graag wat inspiratie.

Gratis Squla spelen

Squla denkt graag met je mee en daarom zetten we Squla In De Klas op 15 maart de hele dag open: ‘Het grootste digitale klaslokaal van Nederland!’ Alle kinderen kunnen de hele dag gratis Squla spelen en lekker aan de slag met onze spelletjes en quizzes. Om Squla In De Klas te kunnen spelen, moeten kinderen vanuit school de inloggegevens krijgen. Check dit dus even bij de leraar. Voor meer info: squla.nl/grootste-digitale-klaslokaal.

Opa en oma

Misschien hebben opa en/of oma zin om vandaag een extra dagje op pad te gaan met de kleinkinderen? Koop bijvoorbeeld entreekaartjes voor een leuk museum voor je ouders en je kinderen. Kun jij gewoon naar je werk, dank je wel opa en oma!

Speeldate

Alle kinderen hebben vrij op vrijdag 15 maart. Misschien kun je wat regelen met andere moeders en vriendjes van je kind? Samen spelen is natuurlijk net zo gezellig als op school!

 

Trek er op uit

Ben je vrij op vrijdag of kun je een vrije dag opnemen? Zo’n extra vrije dag is een ideaal moment om een pretpark te bezoeken. Wat dacht je van de Efteling of een dagje Duinrell? Maar jullie kunnen natuurlijk ook gaan zwemmen, naar de bioscoop, het bos of strand, kinderboerderij, bibliotheek of kijk of er een leuke activiteit voor kinderen wordt georganiseerd bij jou in de buurt.

Extra tip: Sommige opvanglocaties, BSO’s, sportverenigingen en bibliotheken organiseren leuke activiteiten voor kinderen op deze stakingsdag. Informeer ernaar bij organisaties bij jou in de buurt.

We wensen alle leraren veel succes op deze stakingsdag!

Heb jij leuke tips voor zo’n onverwachte, vrije dag? Deel ze gerust met ons.

Squla (pages)

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!