Ontdek de superkracht van jouw kind!

Suzanne

We hebben allemaal iets waar we in uitblinken, iets waar we de show mee kunnen stelen. Een talenknobbel, een podiumbeest, een creatief brein; er bestaan oneindig veel verschillende talenten in diverse vormen en gradaties. Bij sommige kinderen is die ene superkracht al heel duidelijk zichtbaar op jonge leeftijd, bij andere kinderen vergt het net even wat meer tijd en aandacht om deze te ontdekken. Hoog tijd dus om in de wereld van je kind te duiken en samen die superkracht tevoorschijn te toveren….

De ontdekking van een superkracht

Jij kent je kind natuurlijk uit duizenden, want je hebt je kind zien ontwikkelen vanaf je schoot. Er zijn je in al die jaren vast dingen opgevallen, maar als je kind nog relatief jong is valt geen enkel talent heel snel op. Je hebt weinig referentiemateriaal, totdat je kind in de kleuterklas komt en dan naar groep 3 gaat… Je ziet je kind steeds vaker in een setting met andere kinderen en pas op dat moment valt vaak het kwartje. ´Goh, dus het is best bijzonder dat mijn kind na 1 schooldag ineens alle tafels kent, 4 homeruns na elkaar geslagen heeft of in een half uurtje een compleet stripverhaal uit zijn mouw schudt.’ 

‘Ik ben trots op mezelf’

De belangrijkste reden om samen op zoek te gaan naar de talenten van je kind is om hem zelf het gevoel van trots te laten ervaren. Als je kind zelf reden ziet om trots te zijn op zijn prestaties, dan kan dit een enorme boost geven aan zijn of haar zelfvertrouwen. Al vanaf jonge leeftijd gaan kinderen zichzelf en hun prestaties vergelijken met die van hun klasgenoten en vrienden. De wetenschap dat ze ergens in uitblinken, op welk vlak dan ook, maakt het gemakkelijker voor hen om te dealen met tegenslagen. Heeft het vriendje van je zoon het bijvoorbeeld zover geschopt dat hij naar het 1e elftal mag bij de voetbalclub, dan is het een mooie troost dat jouw zoon weet dat hij een kei is in wiskunde en juist op dit vlak iedereen ‘voorbij rent’.

Karakter & talent

En wat nu als je dat talent dan eindelijk hebt ontdekt? Dan is het in eerste instantie een kwestie van bekijken of je kind er plezier in heeft om dit talent verder te ontwikkelen. Is het antwoord ja, dan is het raadzaam om het karakter van je kind eens goed onder de loep te nemen. Is je kind licht van aard of piekert hij juist veel? Houd je kind van vernieuwing of hecht hij veel waarde aan het bekende? Uit je kind zich graag uitbundig of kropt hij alles op? Het is goed om helder te hebben welke karaktertrekken de ontwikkeling kunnen remmen en welke de ontwikkeling juist in een stroomversnelling kunnen laten komen. Zelfkennis is een groot goed bij het laten groeien van je superkracht. Jij kunt je kind hier als de beste bij coachen, dat is dan weer jouw superkracht als ouder. 😊

Tips voor jullie zoektocht naar superkrachten: 

  • Geef complimenten voor dingen die je kind goed aanpakt, klein of groot, zoveel je maar kunt! Niets zo fijn en helpend voor een kind als de oprechte waardering en gevoel van trots van zijn ouders.
  • Heeft je kind problemen met leren en heeft hij daarom soms het gevoel nergens goed in te zijn? Benadruk dat je talenten niet enkel op het schoolse vlak hoeven te liggen. Talenten als ‘goed kunnen zorgen voor anderen’ of ‘gemakkelijk vrienden maken’ zijn zeer waardevol in het leven. Leg uit dat het leven niet alleen draait om het schoolrapport en toets-uitslagen, maar dat de zogenaamde ‘social skills’ je ook ver kunnen brengen en je tot een mooi mens maken. Vanuit een nieuw gevoel van trots zullen kinderen ook meer zelfvertrouwen hebben om om te kunnen gaan met hun leerproblemen. Onderschat de kracht van ‘houden van jezelf’ nooit; het is de basis van alles.
  • Laat je kind nog maar weinig zien van wat hij in zijn mars heeft? Ontdek samen met je kind en/of de leerkracht hoe je kind tot leren komt. Het ene kind neemt informatie bijvoorbeeld snel op via de ogen en het andere kind juist weer via mondelinge herhaling of tijdens beweging. Ontdek samen welke manieren van leren werken! Zodra je weet hoe je kind effectief leert, dan komen die superkrachten vanzelf tevoorschijn.
  • Iedereen heeft zijn kwaliteiten en het is goed om je kind daar al jong bewust van te maken. Vertel ook dat iedereen eigenschappen heeft die soms tegenwerken of minder prettig zijn. Het is de kunst om blij te zijn met wie je bent, zowel met je mooie als met je minder mooie kanten.
  • Maak samen een collage over de interesses en passies van je kind. Daar waar de interesse ligt, is altijd een ingang tot ontwikkeling! Pak een stapel oude tijdschriften en knippen maar… Schrijf (of knip letters uit) voor jullie beginnen in het midden: ‘mijn superkrachten’ en geef je kind voorafgaand voorbeelden over op welke vlakken je allemaal over een bijzonder talent kunt beschikken.
  • Roep je kind op om altijd zijn hart te volgen. Samenwerking tussen hartchirurgen en neurowetenschappers heeft een nieuwe ontdekking opgeleverd: het hart en de hersenen delen kleine cellen die met elkaar in wisselwerking staan. Het gezegde ‘Denk met je hoofd en niet met je hart’ blijkt toch niet op te gaan….Conclusie: als je ergens ‘hart’ voor hebt, dan werkt je hoofd maar al te graag mee!

Laat je kind zijn superkrachten ook ontdekken met Squla! Op Squla kan je kind oefenen met alle schoolvakken, zo kan je kind razendsnel ontdekken waar hij een ster in is. Misschien worden er ineens wel hele nieuwe talenten zichtbaar. Want door veel oefening ontwikkelt je kind zich in een razendsnel tempo!

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!