10 educatieve herfstuitjes!

Suzanne Mooi

Na een aantal weken hard werken (en wennen) in de nieuwe groep op school is het weer hoog tijd voor vakantie. De herfstvakantie staat weer voor de deur! Geen zorgen, want er is nog steeds voldoende te ondernemen. Lees verder en ontdek de 10 allerleukste uitjes. Zo gaan jullie vast een herfstvakantie tegemoet, waar iedereen blij van wordt!

1. Duik in de (digitale) wereld van film en media

In de herfstvakantie vind je door heel het land het kinderfestival, Cinekid! Zo bekijk je samen de beste films, doe je mee aan de coolste workshops. Ook vind je het Cinekid Lab: een digitale speeltuin vol installaties en games. Van animatieworkshops naar live voorstellingen en masterclasses, genoeg om je uren mee te vermaken! Het Cinekid Festival is t/m 31 oktober te vinden op wel 35 locaties door heel Nederland!

Toch niets bij jou in de buurt? Er is ook een online variant van het festival, bekijk de nieuwste speelfilms, beleef de leukste workshops en speel de tofste games, gewoon vanaf de bank of eettafel!

Leeftijd festival: vanaf 3 t/m 14 (soms zelfs 16 jaar). En ook heel leuk voor ouders 😉

2. Zoeken tussen de boeken

Alles in de tent… In het Kinderboekenmuseum in Den Haag vind je nu een speciale Voorleestent. Een nieuwe experience voor de allerkleinsten. In een kleine, intieme setting lezen volwassenen voor, terwijl het verhaal verrijkt wordt met omgevingsgeluiden en projecties in de tent. Zo komen (prenten)boeken pas écht tot leven!

Leeftijd Voorleestent: 0 t/m 6 jaar. Leeftijd Kinderboekenmuseum: van 0 t/m 99 jaar.

3. Programmeren kun je leren

Heb jij thuis een kleine programmeur in de dop? En willen jullie weten hoe je zelf een game of website maakt? Ga in deze workshop (gratis) met andere kinderen aan de slag met programma’s als Scratch, Paint en Python. Zo leert je kind alles over websites bouwen, programma’s en games maken, apps of robots bouwen, cool!

Leeftijd workshops: 7 t/m 12 jaar.

4. Ontdek samen de wonderen van wetenschap en technologie

Ontdek wiskunde in de wereld om je heen, bouw samen een stuwdam of strijd met de elementen! Verras je wetenschapper in de dop met een bezoek aan het NEMO Science Museum. Bekijk deze herfstvakantie samen alle dynamische en super leerzame tentoonstellingen én vergeet niet om een van de spectaculaire demonstraties of workshops te bezoeken.  

Leeftijd museum: 4 t/m 12 jaar, Leeftijd workshops: variërend, vanaf 6 jaar

5. Spot virtuele eekhoorntjes en doe onweer na…

Wat is er nu een must tijdens de herfstvakantie…..? Inderdaad: de herfstwandeling! Maar wat als het nu pijpenstelen regent? Het Natuurmuseum Brabant biedt uitkomst met BOS: een experience die mee verandert met de seizoenen. Waan je in een heus virtueel herfstbos met paddenstoelen onder je voeten en dansende eekhoorntjes. Het herfstbos zit vol met opdrachten, een museumboom en een bijzondere projectievloer. Leer vliegen als een groep spreeuwen, speel samen met spinnen en test of jouw geheugen net zo fenomenaal is als dat van de gaai!

Leeftijd: 4 tot 8 jaar

6. Brrrr….ijskoud genieten!

De ijsbanen van de KNSB openen hun deuren (binnenkort) weer. Haal jullie schaatsen weer uit het vet en die muts en shawl weer uit de kast, want het is tijd voor ijspret in de herfstvakantie! Check hier waar je in jouw buurt kunt schaatsen en wanneer de schaatsbaan opent. Nieuw op de schaatsbaan? Met deze tips voor beginners van oud-profschaatster Annouk van der Weijden trotseer jij dat spiegelgladde ijs als een ware sportheld!

Leeftijd: 0 t/m 99 jaar

7. Maak kennis met Hugo de Groot

Heb je deze herfstvakantie een creatieve honger te stillen bij je kind? Prinsenhof Delft biedt uitkomst met een artistieke workshop. Laat je kind kennis maken met de beroemde Delftenaar Hugo de Groot. Samen met een expert ga je op ontdekkingstocht door het museum, naar de befaamde boekenkist… Je kind leert sierlijk schrijven met een penseelstift, maakt een eigen gedicht en sluit de envelop met een échte lakzegel!

Leeftijd: vanaf 6 jaar

8. Missie in de ruimte

De ruimtevaart heeft een magische aantrekkingskracht op bijna elk kind! Kunnen we ooit allemaal naar de maan reizen, hoe voelt het om in een ruimteschip te verblijven en over wat voor eigenschappen moet je beschikken om later een goede astronaut te worden? In Space Expo worden al de prangende vragen van je kind vervuld en meer dan dat: ontdek tijdens een virtuele missie samen met André Kuipers de wereld van échte astronauten en verdien je eigen astronautendiploma!

Leeftijd: 4 t/m 12 jaar

9. Pluk samen een volle fruitschaal

Voelen jullie je op dit moment het meest op je gemak in de buitenlucht? Tijdens een bezoek aan een pluktuin sla je 2 vliegen in 1 klap; jullie genieten van een leuke ‘outdoor’ herfst-activiteit én jullie genieten thuis nog dagen na van vers geplukt fruit! Pluktuin Olmenhorst is 16 t/m 24 oktober dagelijks geopend (daarna op woensdagmiddag en in het weekend!) en heeft allerhande gezellige activiteiten georganiseerd. Er is ook de mogelijkheid tot het drinken van een fris glaasje appelsap of het eten van een overheerlijk stuk appeltaart!

Leeftijd: 0 t/m 99 jaar

10. (Her)ontdek de intelligentie van de natuur

In deze tijden van een letterlijke ‘pas op de plaats’ is het fantastisch om de schoonheid van de natuur om jullie heen weer te (her)ontdekken in de herfstvakantie. Bekijk jullie tuin, de sloot, het park of het bos vlakbij weer eens samen vol verwondering, alsof je het voor de eerste keer ziet. Wat blijft het een wonder die natuur; al die verschillende vormen, structuren en kleuren! Neem eventueel een loep en potje mee om al het moois uitvoerig te bekijken en een ‘natuur-souvenir’ mee te nemen naar huis.

Leeftijd: 0 t/m 99 jaar

Squla (pages)

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!