Woordenschat, hoe werkt het op Squla?

Pim

Squla heeft nieuwe woordenschatquizzen voor groep 3 t/m 8! Dat is goed nieuws, want hoe groter je woordenschat, hoe beter je jezelf kan uiten én hoe beter je alles en iedereen om je heen kan begrijpen. Denk aan vrienden, leerkrachten, schoolboeken, verhaaltjessommen, het nieuws en persconferenties. Want of het nou mondeling of schriftelijk is, het leven bestaat uit woorden, woorden en nog eens woorden. Bovendien werkt je woordenschat als een kapstok: hoe meer woorden je kent, hoe meer haakjes je hebt om nieuwe woorden aan op te hangen. Kortom: een grote woordenschat is een cadeau waar je de rest van je leven profijt van hebt en daar draagt Squla graag een steentje aan bij.

Wat voor afval zweeft er in de ruimte?

Maar hoe maak je kinderen enthousiast voor een woordenschatquiz? Ons antwoord: door hun nieuwsgierigheid te wekken met prikkelende vragen, zoals: Welk dier gaat drie maanden lang niet naar de wc? Heeft een regenworm eigenlijk botten? En waarom was goochelen in de middeleeuwen verboden? De nieuwe woordenschatquizzen bestaan dus niet uit droge vragen. Je kind ontdekt juist een interessant, nieuw verhaal, waar toevallig ook wat lastigere woorden in voorkomen. Zo leert je kind in de quiz over zeepaardjes bijvoorbeeld dat de mannetjes degene zijn die zwanger worden, maar ook wat de stroom, buitengewoon en dankzij betekent!

Leer 10 nieuwe woorden

In iedere quiz komen 10 nieuwe woorden of uitdrukkingen aan bod. Dit kunnen zelfstandige naamwoorden zijn, maar ook werkwoorden, koppelwerkwoorden, bijvoeglijke naamwoorden, voorzetsels, bijwoorden of een spreekwoord of gezegde. Deze woorden komen uit de WAK-lijsten, dit zijn woordenlijsten die als basis dienen voor de inhoud van het woordenschatonderwijs.

Betekenisvolle contexten

Deze woorden worden in één quiz minstens 7 keer aangeboden, zowel passief als actief. De tekst biedt een betekenisvolle context die je kind helpt om de betekenis van de woorden te doorgronden en te nuanceren. Ieder verhaal bestaat dan ook uit minimaal 200 woorden. Dat noemen we een goede tekstdekking. Bij minder lange teksten bestaat de kans dat de tekst niet goed begrepen wordt, omdat er te veel moeilijke/nieuwe woorden in staan.

De tekst is opgedeeld in behapbare stukjes – in iedere vraag staat een klein deel van het verhaal. Zo blijft je kind nieuwsgierig en wordt hij niet afgeschrikt door een grote lap tekst. In groep 3 en 4 wordt alle tekst ook ondersteund met audio. Dit betekent dat je de tekst gewoon kunt lezen, maar dat hij ook wordt voorgelezen.

In elke groep leert je kind dus weer nieuwe woorden, dat bij elkaar opgeteld geeft een mooie basis om de rest van je leven op voort te bouwen!

Squla (pages)

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!