Kies je groep
Peuters
Groep 1
Groep 2
Groep 3
Groep 4
Groep 5
Groep 6
Groep 7
Groep 8
Alle vakken
Kies je groep
Voor sommige kinderen gaat het leren niet vanzelf. Dit kan een behoorlijke tegenslag zijn voor je kind én voor jou als ouder. Hoe ga je op een positieve manier om met een leerprobleem of leerstoornis? En hoe geef je jouw kind de allerbeste ondersteuning? Squla kan perfect als laagdrempelig hulpmiddel ingezet worden bij diverse leerproblemen en leerstoornissen. Maar hoe werkt dat precies? Lees verder en ontdek hoe het oefenen op Squla een steentje bijdraagt aan jouw doel: een kind dat straalt van zelfvertrouwen. Squla maakt het leren ook voor jouw kind (weer) leuk!
De geestelijke gezondheidszorg (GGZ) definieert leerstoornissen als hardnekkige en specifieke problemen bij lezen, spellen en rekenen. Deze stoornissen zijn niet het gevolg van een gebrek aan intelligentie, motivatie of onderwijs, maar van een verschil in hersenwerking. Het ordenen van informatie in het brein loopt anders dan bij mensen die geen leerstoornis hebben. Een officiële diagnose wordt meestal gesteld door een orthopedagoog of psycholoog op basis van een intelligentietest, een didactisch onderzoek en observatie. De informatie van ouders en school met betrekking tot de leerprestaties en de ontwikkeling van het kind worden hierbij meegenomen.
Er bestaan in Nederland drie typen leerstoornissen die officieel worden gediagnosticeerd:
Wat valt níet onder leerstoornissen (maar kan wel invloed hebben op leren)?
• ADHD / ADD → aandachtsstoornis
• ASS (autismespectrumstoornis) → ontwikkelingsstoornis
• TOS (taalontwikkelingsstoornis)
In de praktijk worden bovenstaande stoornissen nog wel eens bestempeld als leerstoornis. Dit klopt niet! Deze (neurodiverse én psychische) stoornissen kunnen naast een leerstoornis bestaan, maar zijn géén leerstoornis op zich.
Als je kind gediagnosticeerd is met dyslexie dan betekent dit dat je kind problemen ervaart bij het leren lezen en spellen. Naast de ondersteuning van bijvoorbeeld een remedial teacher op school kun jij je kind zelf ook helpen. Squla is hierbij jouw perfecte partner! Squla biedt namelijk TaalExtra. Deze online oefenmethode is ontstaan uit een unieke samenwerking tussen Squla en dyslexiebehandelaren. Orthopedagogen die gespecialiseerd zijn in dyslexie werkten hiervoor nauw samen met game-ontwerpers. Hierdoor is de methode gebaseerd op gespecialiseerde kennis uit dyslexiepraktijken én daarnaast ook leuk voor je kind door de quizzen en games van Squla. De methode is ontwikkeld voor de tweede helft van groep 3 t/m groep 8.
TaalExtra begint met een instaptoets, waarbij het startpunt wordt bepaald. Daarna volgt je kind een persoonlijke leerroute, waarbij in elke missie een andere spellingcategorie aan bod komt. Aan het einde van elke missie is er een tussentoets waarbij wordt bepaald waar extra oefening nodig is. Zo gaat je kind stap voor stap vooruit!
Er is sprake van een leerprobleem als het leren op school relatief moeizaam verloopt, maar niet direct veroorzaakt wordt door een leerstoornis. Leerproblemen kunnen tijdelijk zijn en hangen vaak samen met omgevingsfactoren zoals onvoldoende instructie of een gebrek aan stimulans. Is er sprake van een verhuizing, een scheiding of een sterfgeval? Persoonlijke omstandigheden kunnen ook een oorzaak zijn van een (tijdelijk) leerprobleem. Bij een leerprobleem heeft een kind moeite met het automatiseren van handelingen. Het gevolg hiervan is dat een kind een aantal vaardigheden niet vlot beheerst, zoals rekenen, spellen en/of lezen.
Er bestaan diverse soorten leerproblemen en het is belangrijk om je kind -samen met school- goed te blijven monitoren. Hoe beter jullie de ontwikkeling van je kind samen in kaart hebben, hoe beter jullie in kunnen schatten welke ondersteuning je kind nodig heeft om het probleem te overwinnen. Heb je het idee dat je kind ergens bij vastloopt op school? Deel je zorgen altijd met de leerkracht, zodat jullie er samen kunnen zijn voor je kind als dat nodig is!
Een aantal veelvoorkomende leerproblemen zijn:
Moeite met lezen
• Bijvoorbeeld langzaam lezen, woorden overslaan of niet goed begrijpen wat er gelezen wordt. Dit kan ontstaan door weinig leeservaring, motivatieproblemen of taalachterstand.
Moeite met schrijven
• Slordig handschrift, moeite met zinsbouw of spelling. Dit kan ontstaan door weinig oefening of motorische achterstand.
Moeite met rekenen
• Problemen met tafels, klokkijken, breuken of inzicht in verhaalsommen. Dit ontstaat soms doordat de instructie niet goed begrepen is, of door angst voor cijfers (rekenangst).
Concentratieproblemen
• Snel afgeleid, moeite met plannen of het afronden van taken. Dit kan te maken hebben met prikkels in de omgeving, slaapproblemen of verveling.
Taalproblemen
• Moeilijkheden met het begrijpen of gebruiken van taal (bijvoorbeeld bij kinderen die thuis een andere taal spreken). Dit kan effect hebben op vakken als begrijpend lezen, spelling of woordenschat.
Motivatie- of faalangstproblemen
• Onzekerheid of geen zin in schoolwerk kan het leerproces belemmeren. Kinderen kunnen ‘niet willen’ terwijl het eigenlijk gaat om ‘niet durven’ of ‘niet weten hoe’.
Leerproblemen ontstaan vaak door omstandigheden, zoals een moeilijke thuissituatie, te weinig oefening, ziekte, of een verandering van school. Ze zijn tijdelijk van aard en meestal (deels) oplosbaar met extra ondersteuning.
Leerstoornissen zijn aangeboren of neurologisch bepaald. Het kind heeft een andere manier van informatieverwerking in de hersenen. Deze stoornissen zijn blijvend van aard, ook als er goede instructie of extra oefening en ondersteuning wordt aangeboden. Kinderen kun wél leren om er goed mee om te gaan.
Het is nog niet bij iedereen bekend, maar ook kinderen met een relatief hoog IQ kunnen leerproblemen ervaren op school. Kinderen met kenmerken van hoogbegaafdheid hebben vaak een grote behoefte aan autonomie: ze leren het beste als ze grip hebben op hun eigen leerproces, bijvoorbeeld door de mogelijkheid om eigen keuzes te maken. Ervaren ze geen enkele vrijheid in het leerproces? En voelen ze zich niet voldoende gezien en gehoord in de klas? Grote kans dat er motivatieproblemen ontstaan.
Gelukkig zijn leerproblemen vaak tijdelijk van aard! Vaak verdwijnt het probleem, zodra er passende aanpassingen in de klas worden gedaan. Maar je hoeft gelukkig niet af te wachten tot op school weer alles op rolletjes loopt; thuis kun jij ook al in actie komen! Voor kinderen van groep 1 tot en met groep 5 biedt Squla de uitgelezen mogelijkheid om voor even helemaal zelf te bepalen wat zíj willen leren. Jouw kind zit aan de knoppen en kan genieten van de vrijheid die de online leeromgeving te bieden heeft. Squla maakt leren (weer) leuk en laat de motivatie weer opbloeien!
Ontvang nu tijdelijk hoge korting op Squla.