Kies je groep
Peuters
Groep 1
Groep 2
Groep 3
Groep 4
Groep 5
Groep 6
Groep 7
Groep 8
Alle vakken
Kies je groep
Nederland is verdeeld in 12 provincies. Elke provincie heeft een eigen hoofdstad en bijzondere kenmerken, zoals landschappen, dialecten, tradities of belangrijke steden. Op de basisschool krijgt je kind topografie-les. Je kind ontdekt wat de verschillen zijn tussen de provincies en welke steden er precies in welke provincie liggen. Maar waarom is het eigenlijk belangrijk dat je kind dit leert? Je kind vergroot zijn kennis over Nederland, leert richting en afstand beter inschatten en leert beter kaartlezen. Topografie leren helpt kinderen dus om sneller hun weg te vinden — op de kaart én in het echt!
Nederland heeft 12 provincies die allemaal unieke kenmerken hebben op het gebied van landschap en cultuur. Sommige mensen denken onterecht dat Nederland 11 provincies heeft. De relatief nieuwe provincie Flevoland – officieel een provincie sinds 1986 – wordt nog wel eens over het hoofd gezien. Dit bewijst maar weer dat het leren van topografie super nuttig is; je leert zo precíes hoe Nederland is ingedeeld!
De 12 provincies met hun unieke kenmerken:
Nederland telt twaalf provincies, verspreid over het noorden, midden en zuiden van het land.
In het noorden liggen Noord-Holland, Groningen, Friesland en Drenthe. Groningen grenst aan Duitsland, Friesland ligt ten westen daarvan aan de Waddenzee en Drenthe ligt ten zuiden van beide. Noord-Holland ligt in het westen en grenst aan de Noordzee.
In het midden van Nederland liggen Overijssel, Flevoland, Gelderland en Utrecht. Overijssel grenst aan Duitsland, Drenthe en Flevoland. Flevoland ligt centraal en is grotendeels drooggelegd. Gelderland is de grootste provincie, onder Overijssel en Flevoland. Utrecht ligt in het hart van het land, omringd door andere provincies.
In het zuiden liggen Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. Zuid-Holland ligt aan de kust met grote steden als Rotterdam en Den Haag. Zeeland ligt in het zuidwesten met veel water en eilanden. Noord-Brabant ligt oostelijk van Zeeland en Zuid-Holland, en grenst aan België. Limburg is de zuidelijkste provincie, smal en langgerekt, grenzend aan zowel België als Duitsland.
Alle provincies van Nederland hebben een hoofdstad. De hoofdstad van heel Nederland is Amsterdam.
💡De hoofdstad van Zuid-Holland is niet Rotterdam, maar Den Haag. De hoofdstad van Noord-Holland is niet Amsterdam, maar Haarlem.
De hoofdsteden per provincie:
Drenthe – Assen
Flevoland – Lelystad
Friesland – Leeuwarden
Gelderland – Arnhem
Groningen – Groningen
Limburg – Maastricht
Noord-Brabant – ’s-Hertogenbosch (Den Bosch)
Noord-Holland – Haarlem
Overijssel – Zwolle
Utrecht – Utrecht
Zeeland – Middelburg
Zuid-Holland – Den Haag (’s-Gravenhage)
De drie grootste provincies van Nederland qua oppervlakte (inclusief water) zijn:
Als je alleen naar het landoppervlak kijkt (dus zonder water), dan is Gelderland de grootste, gevolgd door Noord-Brabant en dan Friesland.
De provincie met de meeste inwoners is Zuid-Holland. Hier wonen ruim 3,8 miljoen mensen. Daarna volgt Noord-Holland met ongeveer 2,9 miljoen inwoners en op de derde plek staat Noord-Brabant. Hier wonen ongeveer 2,6 miljoen mensen. Deze aantallen kunnen iets variëren afhankelijk van de meest recente telling. Niet zo gek dat deze drie provincies de meeste inwoners tellen, want hier liggen grote steden als Rotterdam, Den Haag, Amsterdam, Haarlem, Eindhoven en Breda.
Is je kind er klaar voor om topografie te gaan oefenen? Squla helpt om in een mum van tijd een ster in topografie te worden. Een dagje uit naar Amsterdam? Een fietstocht door de Betuwe? Een lange wandeling door de heuvels van Limburg? Je kind wijst jou straks zelfverzekerd de weg!
De grootste provincie qua oppervlakte is Friesland als je water meetelt, maar Gelderland is het grootste als je alleen landoppervlak meet.
Nederland heeft officieel 12 provincies. Soms wordt gedacht dat Nederland maar 11 provincies heeft. Sommige mensen vergeten de toevoeging van Flevoland in 1986!
Ontvang nu tijdelijk hoge korting op Squla.