Haal de winter naar binnen: het is feest!

Suzanne Mooi

Het is weer winter! De sjaals hangen weer over de kapstok, de avonden zijn weer donker, de stamppot warmt het huis weer op en de kaarsjes kunnen weer aan. Laat de winterblues en de regenbuien buiten; het is aan jou om het binnen zo bruisend mogelijk te maken! Wintertype of niet? Zelfs de grootste zonaanbidder haalt de winter lachend naar binnen met deze vrolijke tips. Mensen die bij jullie over de vloer komen zullen zich af gaan vragen; is het feest? En jullie zullen instemmend in koor antwoorden: jazeker, het is winter, het is feest!

Een feestelijke kalender

In veel huizen hangt vanaf 1 december een adventskalender. Elke dag opnieuw is het weer spannend wat er achter het luikje tevoorschijn zal komen… Op Squla vind je vanaf 1 december ook een vrolijke adventskalender. Deze kalender bestaat uit een tekenpuzzel. Download eerst het lege raster in de vorm van een kerstboom of huisje en print deze uit.  

Vervolgens speelt je kind elke dag een nieuwe quiz op Squla met thema’s als de Sint, dieren, sneeuw en kerst. Bij het afronden van de quiz krijgt je kind een hint om het vakje te tekenen dat bij die dag hoort. Langzaamaan ontstaat er een vrolijke kleurplaat. Stuur deze op naar Squla en wie weet wordt jouw kind de grote winnaar van het Squla-winterfeest!

Hang de slingers op!

Wat is nu een feest zonder slingers? Inderdaad, dat is geen feest. Dus er is werk aan de winkel. Bedenk samen wat voor een soort slinger jullie willen maken. Je kunt een van de thema’s van de Squla-adventskalender gebruiken als basis voor je slinger: bijvoorbeeld een pepernotenslinger bij het Sint-thema en een sneeuwpoppenslinger bij het sneeuw-thema. Maar jullie kunnen natuurlijk ook je eigen fantasie de vrije loop laten en zelf een winters onderwerp kiezen voor jullie slinger. Kijk samen in jullie knutselkast, kluskist of voorraadkast: met welke materialen willen jullie gaan werken? Lapjes stof, wattenschijfjes, spaghetti of piepschuim? Als je je ogen er voor opent, dan zijn er oneindig veel leuke materialen in huis te vinden om mee te knutselen. Vergeet ook niet in je (plastic- of papier-) afvalbak te kijken; dat is niet alleen supervriendelijk voor het milieu, maar vaak ook heel verrassend! Geef de slinger een centrale plek in huis en geniet samen na van het creatieve proces.

Een winterse (brain)storm

De geur van een taart of cake in de oven maakt iedereen gelukkig. Het winterfeest schreeuwt ook om een taart en uiteraard niet zomaar een gewoon baksel. Het wordt een taart om je vingers bij af te likken en je ogen de kost te geven. Er volgt nu geen kant en klaar recept voor een feesttaart, maar wel een ‘recept’ voor het maken van een ‘mindmap’. Jullie gaan namelijk eerst het creatieve denken stimuleren en zelf een thema voor de feesttaart bedenken. Terwijl het buiten stormt is er binnen sprake van een hele andere soort storm: een heuse brainstorm! Leg een vel papier klaar en stiften of kleurpotloden. Schrijf in het midden de woorden ‘Wintertaart’. Laat je kind nadenken over welke woorden bij wintertaart zouden kunnen horen. Stel telkens nieuwe vragen: ‘Waar kun je de wintertaart van maken (bijvoorbeeld soesjes, chocoladecake), ‘Hoe zou de taart eruit kunnen zien? (rond, wit, groot, als een rendier)?’, ‘Wat heb je allemaal nodig om een wintertaart te bakken? (een bakvorm, bloem, suiker, eieren, een spatel, versiering)’. Als de mindmap klaar is, dan zullen er vast en zeker genoeg bakideeën zijn ontstaan. Misschien is het idee voor de wintertaart wel zo groots en ingewikkeld geworden dat jullie hulp in moeten roepen van de plaatselijke bakker…

Rekenen met kaarsjes

Op de winterse feesttaart horen natuurlijk ook kaarsjes. Zoek in de feestdoos een pakje verjaardagskaarsjes of knutsel zelf samen kaarsjes van lege wc-rollen. Vraag je kind om net zoveel kaarsjes te pakken als zijn of haar leeftijd. Stel bij oudere kinderen de vraag anders: ‘hoeveel winters oud (of jong) ben jij?’. Vertel ook hoeveel winters jij al op aarde bent. Vraag je kind bijvoorbeeld ook om van alle familieleden het aantal kaarsjes op te schrijven dat bij hun leeftijd hoort. Hoeveel zijn al deze kaarsjes bij elkaar opgeteld? Stel vragen die passen bij de leeftijd en het rekenniveau van je kind. Vraag je kind ook eens wat hij of zij de leukste winter tot nu toe vond en waarom? Haal samen warme herinneringen op aan de winter. Pak er eventueel een fotoalbum bij en een kopje warme chocolademelk en maak een feestje van dit gezellige familie-moment!

Creatief met stamppot

In veel gezinnen mag de jarige kiezen wat er gegeten wordt op zijn of haar verjaardag. Wat zou ‘de winter’ kiezen als deze jarig was en bij jullie aan tafel zat? Ongetwijfeld een heerlijke, dampende stamppot! Boerenkoolstamppot en hutspot zijn echte klassiekers, maar verandering van spijs doet eten. Bedenk samen eens iets nieuws en open een heuse stamppot-contest binnen jullie gezin. Iedereen krijgt de mogelijkheid om een nieuwe stamppot te bedenken. Bespreek de randvoorwaarden, zoals bijvoorbeeld: ‘er moeten groenten in zitten’, ‘alle ingrediënten moeten gezond zijn’. Iedereen mag zijn voorstel inleveren in de ‘stamppot-stembus’ (bijvoorbeeld de pan waar jullie de stamppot in gaan maken). De voorstellen worden voorgelezen en iedereen mag stemmen op het beste idee (dit mag niet je eigen idee zijn). Wie wordt de gelukkige winnaar en durft iedereen straks wel te eten wat de pot schaft?

Gedicht

Het schrijven van een gedicht is voor veel mensen onlosmakelijk verbonden met de decembermaand. En deze keer gaan jullie beginnen met een gedicht voor… de winter! Schrijf een liefdevol bedankje of een vrolijke ode aan dit koude en feestelijke seizoen! Samen een gedicht bedenken is super leerzaam voor je kind. Het vergroot onder andere de woordenschat en de spellingsvaardigheden. Het maakt niet uit welke leeftijd je kind heeft. Dichten is voor jong en oud. Maak het gedicht dus zo simpel of complex als past bij (de belevingswereld van je) kind. Lees voor het slapengaan eens uit een dichtbundel  voor om zo inspiratie op te doen. Hoe meer gedichten je leest en hoe meer je er schrijft, hoe beter je wordt: oefening baart kunst. Probeer ook eens te schrijven met een echte veer die jullie hebben gevonden tijdens een winterse wandeling, wie weet geeft dat extra inspiratie…

Maak er samen een feestje van deze winter en vergeet niet om elke dag de quiz van de adventskalender te spelen op Squla . Teken de vakjes op de juiste manier en wie weet wordt jouw kind wel de winterse winnaar van het Squla-winterfeest!

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!