Staking: op 30 en 31 januari is het zover. Tips voor deze vrije dag!

Maike

Help! Een staking. Op donderdag 30 januari en vrijdag 31 januari staakt het hele onderwijs. Waarom staken de leraren? En hoe kun je omgaan met deze plotselinge, vrije dag van je kind? Wij geven je in deze blog uitleg én tips om van deze vrije dagen het beste te maken.

Landelijke staking

Op 30 en 31 januari organiseren de Algemene Onderwijsbond (AOb) en de FNV een onderwijsstaking. Alle vormen van onderwijs doen hieraan mee, van basisschool tot het voortgezet onderwijs. De kans is groot dat jouw kind die dagen dus niet naar school kan.

Waarom een staking?

Waarom staken de leraren en wat is het doel van de staking? De AOb wil duidelijk maken dat er een structureel investeringsplan nodig is voor het onderwijs. In 2020 hebben 55 duizend leerlingen in het basisonderwijs geen leraar voor de klas en dit aantal loopt, als er niets gebeurt, op naar bijna 240 duizend leerlingen in 2028. Ook middelbare scholen kampen met tekorten bij de exacte vakken, klassieke talen, Duits en Nederlands. De boodschap is helder: het kabinet moet structureel extra investeren in het onderwijs, voor de toekomst van onze kinderen en de generaties die volgen!

Leraren staan onder druk

Het AOb is er van overtuigd dat alleen met die structurele investering de dalende prestaties van leerlingen en de lerarentekorten tegengegaan kunnen worden. Want leraren staan in deze tijd onder grote druk. Niet alleen worden de groepen steeds groter, veel leraren durven zich niet ziek te melden vanwege het lerarentekort. Ook wordt er veel gewerkt met invallers, wat weer een negatief effect heeft op de continuïteit. Zonde, want het gaat allemaal ten koste van de kwaliteit van het onderwijs.

En goed onderwijs is belangrijk; het helpt leerlingen en studenten hun talenten te ontdekken en verder te ontwikkelen. Volgens het AOb moeten onderwijsuitgaven dan ook niet gezien worden als kostenpost, maar als investering. In onze toekomst, maar vooral… in die van onze kinderen. Het is belangrijk dat dit kabinet én de komende kabinetten structureel meer geld uittrekken voor onderwijs, zodat de kwaliteit van het Nederlandse onderwijs er niet onder lijdt.

Carrièreperspectief voor leraren en de loonkloof

Op dit moment is het niet aantrekkelijk om te kiezen voor een carrière in het onderwijs. Daarom pleit de AOb om de achterstanden in te lopen; de werkdruk moet omlaag en de salarissen omhoog. Op die manier wordt de aantrekkelijkheid van het beroep ‘Leraar’ vergroot en kunnen de tekorten worden opgelost. Op de website van het AOb lees je er meer over.

Wat vertel je je kind?

Misschien wil je kind graag weten waarom hij niet naar school gaat. Leg hem dan gerust uit dat leraren vinden dat er te weinig geld beschikbaar is om goed les te geven en dat ze op donderdag 30 en vrijdag 31 januari, met alle andere leraren van Nederland, gaan protesteren om te kijken of ze de situatie kunnen veranderen. Waarschijnlijk vertelt school hier zelf ook al wat over. Tip: Kijk ’s avonds samen naar het Jeugdjournaal om te zien hoe de staking is verlopen. Misschien ziet je kind zijn juf of meester wel op tv!

Inspiratie voor de vrije dag

Zo’n staking is natuurlijk hartstikke goed. Maar misschien levert het jou ook de nodige stress op, omdat je geen vrije dag kunt regelen. Hoe vang je zo’n extra vrije dag op? We geven je graag wat inspiratie.

1. Gratis Squla spelen

Squla denkt graag met je mee en daarom zetten we Squla In De Klas op 30 en 31 januari de hele dag open: ‘Het Grootste Digitale Klaslokaal van Nederland!’ Alle kinderen kunnen de hele dag gratis Squla spelen en lekker aan de slag met onze spelletjes en quizzes. Om Squla In De Klas te kunnen spelen, moeten kinderen vanuit school de inloggegevens krijgen. Check dit dus even bij de leraar. Voor meer informatie én de leukste downloads: squla.nl/grootste-digitale-klaslokaal.

2. Opa en oma

Misschien hebben opa en/of oma zin om vandaag een extra dagje op pad te gaan met de kleinkinderen? Koop bijvoorbeeld entreekaartjes voor een leuk museum voor je ouders en je kinderen. Kun jij gewoon naar je werk, dank je wel opa en oma!

3. Speeldate

Alle kinderen hebben vrij op donderdag 30 en vrijdag 31 januari. Misschien kun je wat regelen met andere moeders en vriendjes van je kind? Samen spelen is natuurlijk net zo gezellig als op school!

4. Trek er op uit

Ben je vrij op donderdag of vrijdag of kun je een vrije dag opnemen? Zo’n extra vrije dag is een ideaal moment om een pretpark te bezoeken. Wat dacht je van de Efteling of een dagje Duinrell? Maar jullie kunnen natuurlijk ook gaan zwemmen, naar de bioscoop, het bos of strand, kinderboerderij, bibliotheek of kijk of er een leuke activiteit voor kinderen wordt georganiseerd bij jou in de buurt.

5. Extra tip:

Sommige opvanglocaties, BSO’s, sportverenigingen en bibliotheken organiseren leuke activiteiten voor kinderen op deze stakingsdagen. Informeer ernaar bij organisaties bij jou in de buurt.

We wensen alle leraren veel succes op deze stakingsdagen!

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!