32 ideeën voor een kinderfeestje buiten de deur

Kies voor een kinderfeestje buiten de deur. Als de voorgaande kinderfeestjes eigenlijk altijd thuis plaatsvonden, weet je misschien niet goed hoe je dit aanpakt. Daarom heeft Squla hier ook een aantal ideeën voor kinderfeestjes buiten de deur op een rijtje gezet. Doorloop dit lijstje niet alleen zelf, maar ook samen met je kind. Op deze manier lukt het jullie vast en zeker om een leuk kinderfeestje te organiseren.

1. Kinderfeestje bij de boswachter

Het bos is een uitstekende plek om een kinderfeestje te vieren. De kinderen kunnen er spelletjes spelen, maar ook rennen, verstoppertje spelen en hutten bouwen. Besteed je de organisatie liever uit? Dan kies je misschien niet snel voor het bos. Zonde, want je kunt voor een kinderfeestje bij de boswachter kiezen. Zo’n feestje is niet alleen hartstikke leuk voor kinderen, maar ook nog eens bijzonder leerzaam. De boswachter vertelt namelijk over het bos, waardoor het een educatief kinderfeestje wordt.

2. Karten

Omdat kinderen met karten een autootje besturen, vind je dit misschien niet de beste activiteit voor een kinderfeestje. Toch behoort het wel degelijk tot de mogelijkheden. Er zijn namelijk veel kartbanen die kinderfeestjes organiseren. De meeste kartbanen werken overigens met een minimale lengte en leeftijd. Wil je met een kinderfeestje karten? Controleer dan altijd even of alle kinderen aan de voorwaarden voldoen. Je wilt immers voorkomen dat je één of meerdere kinderen teleur moet stellen als je bij de kartbaan aankomt. 

3. Bowlen

Bowlen is iets wat veel kinderen geweldig vinden. Kies je dit als activiteit voor een kinderfeestje? Dan kun je het eigenlijk niet verkeerd doen. Huur je een bowlingbaan af? Dan hoef je hier zelf bovendien niet veel voor te regelen. De kinderen vermaken zich namelijk uitstekend met dit spelletje. Zorg er wel voor dat je voldoende banen huurt. Wachttijd is onvermijdelijk bij bowlen, maar het moet niet te lang duren. Houd voor het gemak maximaal zes personen per baan aan. Kinderen hoeven dan niet al te lang te wachten, waardoor het leuk blijft.

4. Escape room kinderfeestje

Wie denkt dat een escape room alleen leuk is voor volwassenen, heeft het mis. Voor kinderen is het namelijk ook hartstikke leuk. Vandaar dat een escape room een geschikte activiteit is voor een kinderfeestje buiten de deur. Een escape room is bovendien bijzonder leerzaam, want de kinderen lossen verschillende puzzels op. Vaak kunnen zij de oplossing alleen vinden door met elkaar samen te werken. Wil je een escape room reserveren? Let dan goed op de moeilijkheidsgraad en leeftijd. Wanneer de puzzels te moeilijk zijn, is de lol er waarschijnlijk al snel af.

5. Wie is de Mol kinderfeestje

Zoek je nog een leuk spel om te spelen tijdens een kinderfeestje? Denk dan eens aan ‘Wie is de Mol?’. Dit spel is gebaseerd op het gelijknamige televisieprogramma. Als je kind hier fan van is en zijn vriendjes en/of vriendinnetjes ook kijken, wordt het ongetwijfeld een fantastisch kinderfeestje. Door verschillende spellen te spelen moeten de kinderen achterhalen wie de mol is. Er zijn organisaties die dit spel voor je kunnen organiseren, maar je kunt de spellen ook zelf bedenken. Daarnaast is het mogelijk om de benodigdheden voor ‘Wie is de Mol?’ te huren voor een kinderfeestje.

6. Zwemfeestje en discozwemmen

Als je liever niet te veel tijd en moeite steekt in het organiseren van een kinderfeestje, is een zwemfeestje een goede keuze. Hier kies je uiteraard alleen voor wanneer alle kinderen een zwemdiploma hebben. Veel zwembaden bieden arrangementen voor kinderfeestjes aan, waardoor je zelf amper iets hoeft te regelen. Eenmaal in het zwembad vliegen de kids alle kanten op en vermaken ze zich vaak uren. Wil je het extra bijzonder maken? Vier het kinderfeestje dan op vrijdag- of zaterdagavond en kies voor een zwembad waar ze discozwemmen aanbieden. De muziek staat dan wat harder en soms draait er zelfs een deejay.

7. Een dagje naar de dierentuin

De dierentuin is ook een uitstekende bestemming voor een kinderfeestje buiten de deur. Hier kunnen kinderen niet alleen naar de dieren kijken, maar ook lekker spelen. Voor jou als ouder is het ook ideaal, want je hoeft zelf amper iets te regelen. Koop toegangskaartjes, regel het vervoer, zorg voor eten en drinken en de kinderen kunnen zich prima een hele dag vermaken. Veel dierentuinen hebben overigens speciale arrangementen voor een kinderfeestje. Wanneer je hiervoor kiest, zijn ook zaken als eten en drinken vaak bij de prijs inbegrepen. Je hoeft dan zelf in principe alleen nog maar het vervoer te regelen.

8. Klimbos

Ben je op zoek naar een avontuurlijke activiteit? Overweeg een kinderfeestje buiten de deur dan in een klimbos te vieren. In zo’n bos verplaatsen kinderen zich via touwbruggen, netten, tokkelbanen, trapezes en ladders van de ene naar de andere boom. Doordat er vaak parcoursen met een verschillende moeilijkheidsgraad zijn, zit er voor alle leeftijden een geschikte route tussen. Ook voor deze activiteit geldt weer dat je als ouder niet bijzonder veel hoeft te regelen. De kinderen worden namelijk begeleid door ervaren instructeurs. Jij kunt dus rustig toekijken, maar het is ook leuk om samen met de kinderen de bomen in te gaan.

9. Klimcentrum

Wanneer je voor een activiteit in de buitenlucht kiest, ben je afhankelijk van het weer. Wil je het hier liever niet op gokken? Ga dan op zoek naar een binnenactiviteit. Als er een klimcentrum in de buurt zit, kun je hier een kinderfeestje vieren. De kinderen klimmen hier niet in de bomen, maar op een klimwand. Doordat zo’n wand vaak groot is, kunnen kinderen samen klimmen. De moeilijkheidsgraad van de routes verschilt bovendien van elkaar, waardoor een klimcentrum voor ieder kind voldoende uitdaging biedt.

10. Trampoline springen

De meeste kinderen zijn gek op trampolines. Vandaar dat ze het geweldig vinden als ze met een kinderfeestje naar een trampolinepark gaan. In zo’n park kunnen zij zich uitleven op tientallen trampolines. Doordat niet alle trampolines hetzelfde zijn, hoef je niet bang te zijn dat kinderen zich hier snel vervelen. Veel trampolineparken zijn overigens overdekt, waardoor een kinderfeestje bij slecht weer niet in het water valt. Er zijn vaak arrangementen voor kinderfeestjes, waardoor ook zaken als eten en drinken bij de prijs inbegrepen zijn.  Hierdoor hoef je zelf amper nog iets te regelen voor een kinderfeestje buiten de deur.

11. Reptielenfeestje

Wil je kind graag iets stoers doen met een kinderfeestje? Dan is een reptielenfeestje een goede keuze. Gezien de naam verbaast het je waarschijnlijk niet dat zo’n feestje volledig in het teken staat van reptielen. Doordat kinderen van alles over reptielen leren, is dit een educatief kinderfeestje. Daarnaast mogen de kids de dieren aaien, vasthouden en met ze op de foto. Voor een reptielenfeestje kun je op verschillende plekken in Nederland terecht. Er zijn overigens ook bedrijven die met reptielen naar jou toe kunnen komen.

12. Just McDonald’s Feestje

Als afsluiting van een kinderfeestje wordt er vaak nog een hapje gegeten. Bij sommige activiteiten is eten en drinken inbegrepen, maar dit is lang niet altijd zo. In dat geval kun je een kinderfeestje feestelijk afsluiten bij McDonald’s. Er zijn namelijk vestigingen die het Just McDonald’s Feestje aanbieden. Kies je hiervoor? Dan worden de kinderen feestelijk ontvangen in het restaurant en naar de gereserveerde tafel begeleid. Na het eten mogen de kinderen zelf een ijsje maken en krijgt de jarige een cadeautje. De kids krijgen standaard een HappyMeal, maar tegen een meerprijs kun je deze ook upgraden naar een medium voordeelmenu.  

13. Graffiti workshop kinderfeestje

Veel kinderen vinden graffiti spuiten stoer, maar het is illegaal in het openbaar. Toch kun je kinderen er wel mee in aanraking laten komen. Er zijn namelijk organisaties die een graffiti workshop kinderfeestje aanbieden. Tijdens zo’n workshop leren de kinderen stap voor stap hoe professionele graffiti artiesten te werk gaan. Ze maken eerst een ontwerp en gaan vervolgens zelf aan de slag met hun eigen graffiti paneel die ze mee naar huis mogen nemen. Bij sommige graffiti workshops mogen de kids bovendien een eigen ‘tag’ aanbrengen op een echte muur vol met graffiti. 

14. Kinderfeestje op de manege

Als je een kinderfeestje buiten de deur wilt organiseren, denk je misschien niet direct aan een manege. Toch is dit een prima plek voor kinderfeestjes. De kinderen kunnen hier namelijk paardrijden. Doordat veel maneges paardenbakken binnen en buiten hebben, ben je niet afhankelijk van het weer. Bij slecht weer vindt het feestje binnen plaats en bij mooi weer buiten. Naast paardrijden wordt er tijdens een kinderfeestje op de manege vaak ook aandacht besteed aan de verzorging van paarden. Kinderen steken dus ook nog iets op van zo’n kinderfeestje.

15. Kinderspeelparadijs

Er zijn behoorlijk veel ouders die met een kinderfeestje naar een speelparadijs gaan. Dit is op zich niet gek, want kinderen kunnen zich hier urenlang vermaken. In zo’n speelparadijs bevinden zich namelijk allerlei speeltoestellen. Als ouder ga je rustig aan een tafeltje zitten. Je kunt zo af en toe eens een rondje lopen om te kijken hoe het eraan toegaat. Laat de kinderen nog wel even weten waar je zit voordat je ze hun gang laat gaan. In dat geval weten ze waar ze jou kunnen vinden als er iets is. 

16. Kruisboogschieten

Schieten met een kruisboog is iets waar veel kinderen van dromen. Daarom is dit een perfecte activiteit voor een kinderfeestje. Kruisboogschieten is iets wat je op verschillende plaatsen in Nederland kunt doen. Hierdoor is de kans groot dat je er niet bijzonder ver voor hoeft te reizen. Voordat de kinderen met de kruisboog mogen schieten, legt een instructeur stap voor stap uit hoe het werkt. Na de uitleg is het tijd om de doelwitten onder vuur te nemen. Kruisboogschieten is niet alleen stoer, maar heeft ook nog een wedstrijdelement. Degene met het hoogste puntenaantal wint namelijk. Om het extra leuk te maken kun je voor de winnaar een klein prijsje halen.

17. Samen een cd opnemen

Ben je niet zo van de standaard kinderfeestjes? Dan zoek je mogelijk een bijzondere activiteit. Samen een cd opnemen is in dat geval misschien een optie. Er zijn verschillende bedrijven waar je terecht kunt voor deze activiteit. Hier blijft het vaak niet alleen beperkt tot het opnemen van de cd. De kinderen kunnen zich namelijk ook verkleden en op laten maken, zodat zij zich voor één dag een echte popster voelen. 

18. Naar de boerderij om boerenijs te maken

Wie een locatie voor een kinderfeestje zoekt, denkt waarschijnlijk niet zo snel aan een boerderij. Toch is dit een prima plek voor kinderfeestjes. Kinderen leren hier namelijk over het boerenleven en alles wat daarbij komt kijken. Hier blijft het niet bij, want vaak mogen ze zelf ook de handen uit de mouwen steken. Bezoek je een boerderij waar ze boerenijs verkopen? Dan mogen de kids zelf ijs maken. Hartstikke leuk, want dit hebben veel kinderen nog niet eerder gedaan. Uiteraard mogen ze het ijs uiteindelijk ook zelf proeven.

19. Kamelenboerderij of alpacaboerderij

Naast een ‘gewone’ boerderij kun je ook een kinderfeestje vieren op een kamelen- of alpacaboerderij. Hier wordt eerst wat over de dieren verteld en vervolgens kunnen de kinderen de dieren in het echt ontmoeten. Kinderen mogen kamelen en alpaca’s voeren en kunnen ze aaien. Daarnaast is er de mogelijkheid om met de dieren op de foto te gaan. Op deze manier heeft ieder kind een leuk aandenken aan een kinderfeestje op een kamelen- of alpacaboerderij. 

20. Apenkooien

Apenkooien is een spel dat ieder kind weleens gespeeld heeft tijdens de gymles op school. Omdat veel kinderen dit een geweldig leuk spel vinden, is apenkooien een prima activiteit voor een kinderfeestje. Je kunt zelf de plaatselijke sporthal of gymzaal huren en hier een parcours uitzetten, maar dit hoeft niet. Er zijn namelijk organisaties waarbij je terecht kunt voor apenkooien. Het grote voordeel hiervan is dat je zelf in principe nergens naar om hoeft te kijken. Reserveer op de gewenste dag en tijd en zorg dat er vervoer is voor alle kinderen.

21. GPS tocht

Wil je een kinderfeestje organiseren waarbij kinderen actief bezig zijn in de buitenlucht? Dan is een GPS tocht een optie. Je kunt zelf zo’n tocht in elkaar zetten, maar dit kost behoorlijk wat tijd en moeite. Gelukkig zijn er ook partijen die GPS tochten aanbieden. Voorafgaand aan de tocht verdeel je de kinderen in teams. Met behulp van een GPS leggen zij een bepaalde route af. Om de volgende locatie(s) te vinden, moeten de kinderen onderweg vragen beantwoorden. Het team dat uiteindelijk als eerste bij het eindpunt aankomt, wint de tocht. Let er wel goed op dat je een GPS tocht kiest die bij het niveau van de kinderen past.

22. Kinderpaintball

Omdat kinderfeestjes vaak niet meer georganiseerd worden voor kinderen van 18 jaar en ouder, valt paintball misschien direct af. De minimumleeftijd voor paintball is namelijk wettelijk vastgesteld op 18 jaar. Toch kun je dit ook met jongere kinderen spelen, want er zijn bedrijven die kinderpaintball aanbieden. Bij deze variant wordt een kleiner wapen gebruikt waarmee minder hard geschoten wordt. Hierdoor komen de verfballetjes niet zo hard aan. De kinderen dragen een helm en bril voor bescherming van het hoofd en de ogen. Ook krijgen ze een overall aan, zodat kleding niet onder de verf komt te zitten.

23. Lasergamen

Lasergamen is een populaire activiteit voor een kinderfeestje buiten de deur. Dit komt doordat het stoer en spannend is. Kinderen krijgen een speciaal vest en geweer en gaan vervolgens een speelveld in. Het is de bedoeling dat zij anderen uitschakelen door ze met de laserstralen uit het geweer te raken. Lasergamen kan zowel in teams als individueel gespeeld worden. Bij veel bedrijven die dit aanbieden kun je voor een arrangement kiezen. De kinderen gaan dan eerst lasergamen en worden na afloop getrakteerd op bijvoorbeeld een frietje en wat te drinken. 

24. BMX’en

Als je een stoere invulling zoekt voor een kinderfeestje buiten de deur, is BMX’en een optie. Deze activiteit vindt plaats op een BMX-baan of in een BMX-park. Voordat de kinderen op de fiets stappen, krijgen ze eerst uitleg. Ze leren bijvoorbeeld hoe ze de fiets onder controle houden en hoe ze moeten sturen op een gladde ondergrond. Aansluitend gaan ze de fiets op. In een BMX-park kunnen de kinderen diverse stunts doen met de fiets, terwijl ze op een BMX-baan tegen elkaar gaan racen. 

25. Naar de bioscoop

Veel kinderen vinden het geweldig om naar de bioscoop te gaan. Vandaar dat dit ook een prima plek is voor kinderfeestjes. Doordat er verschillende films draaien is er voor iedere leeftijdscategorie een geschikte film te vinden. Daarbij komt dat vrijwel iedere bioscoop een verjaardagsarrangement heeft. De kinderen worden persoonlijk ontvangen en voor de jarige is er vaak een kleinigheidje. Er zijn zelfs bioscopen die de stoel van de jarige versieren. 

26. Workshop parfum maken

Zoek je een activiteit voor een kinderfeestje die een paar uur duurt? Overweeg dan een workshop parfum maken. De kinderen leren eerst alles over parfum en gaan vervolgens zelf aan de slag met het maken van hun eigen parfum. Aan het einde van de workshop heeft ieder kind een eigen flesje die meegenomen mag worden naar huis. Je kunt een workshop parfum maken op locatie volgen, maar soms kun je er ook voor kiezen om iemand thuis of op een andere locatie langs te laten komen. 

27. Glowgolf kinderfeestje

De meeste kinderen hebben op vakantie weleens minigolf gespeeld. Omdat dit een leuk spel is, is dit een geliefde activiteit voor kinderfeestjes. Wil je de kinderen een unieke ervaring laten beleven? Kies dan voor een glowgolf kinderfeestje. Bij deze variant van minigolf zijn de banen uitgelicht door fluorescerende black lights, waardoor de ballen, de baan en het decor licht geven. Op de meeste locaties waar je glowgolf kunt spelen kun je zelf kiezen hoe het kinderfeestje eruitziet. Het is mogelijk om alleen glowgolf te spelen, maar je kunt ook voor een arrangement kiezen waarbij patat, een snack en een drankje inbegrepen zijn. 

28. Vlotten bouwen

Wie een leuke activiteit voor een kinderfeestje zoekt waarbij kinderen hun handen uit de mouwen moeten steken, kan voor vlotten bouwen kiezen. Aan de hand van een instructeur gaan de kinderen in groepjes aan de slag om hun eigen vlot te bouwen. Het blijft niet beperkt tot bouwen, want het is de bedoeling dat er uiteindelijk ook mee naar de overkant gevaren wordt. Omdat deze activiteit op en rondom het water plaatsvindt, is een zwemdiploma verplicht. 

29. Bodyboarden

Is je kind dol op water? Ga dan bodyboarden tijdens zijn kinderfeestje. Zoals je aan de naam al af kunt leiden, blijf je bij deze activiteit met je lichaam (body) op de plank (board) liggen. Het is de bedoeling dat je zo lang mogelijk blijft liggen. Doordat het water je tegemoet stroomt, is dit lastiger dan het lijkt. Deze activiteit is dus niet alleen sportief, maar ook nog eens uitdagend. Bodyboarden vindt vaak indoor plaats, waardoor je niet afhankelijk bent van het weer. 

30. Golfsurfen

Naast bodyboarden is golfsurfen ook een leuke activiteit voor een kinderfeestje buiten de deur. Golfsurfen gebeurt niet in een overdekte hal, maar op zee. Kinderen krijgen eerst een korte uitleg op het strand en gaan vervolgens het water in. Als het de kinderen lukt om al liggend de golven te bedwingen, mogen ze proberen op hun knieën op het board te gaan zitten. Uiteindelijk kunnen ze het ook staand proberen. Golfsurfen als kinderfeestje wordt vaak afgesloten met iets lekkers en een cadeautje voor de jarige. 

31. Een virtual reality bril kinderfeestje

De meeste kinderen weten wel wat een virtual reality bril is, maar hebben er nog nooit eentje op gehad. Daarom is het hartstikke leuk om een virtual reality bril kinderfeestje te organiseren. Wanneer de kinderen zo’n bril op hebben, kunnen ze in aanraking komen met dinosauriërs, hun ogen uitkijken in de onderwaterwereld of een ritje maken in een achtbaan. Een virtual reality bril kinderfeestje kan op locatie plaatsvinden, maar je kunt ook zelf brillen huren en ze gebruiken voor een kinderfeestje thuis

32. Buiten in de buurt een speurtocht/schatzoeken organiseren

Veel mensen denken dat een kinderfeestje buiten de deur veel geld kost, maar dat hoeft niet. Je kunt namelijk ook een speurtocht organiseren of de kinderen laten zoeken naar een schat. Je hoeft in principe alleen maar een tocht uit te zetten en een prijsje te kopen voor het team dat als eerste het eindpunt weet te bereiken. Vandaar dat de kosten voor zo’n activiteit vaak beperkt blijven. Zet je een lange tocht uit? Dan is het verstandig om onderweg voor iets lekkers te zorgen.