Smartphone of tablet mee naar bed? De effecten van schermen op de slaap van kinderen

De opkomst van smartphones en tablets heeft ervoor gezorgd dat kinderen vandaag de dag veel meer naar een scherm kijken dan vroeger. Veel ouders zien dit niet direct als een probleem, maar dat kan het wel worden. Een smartphone of tablet kan de slaap van je kind namelijk beïnvloeden. Zo kunnen er slaapproblemen ontstaan als je kind vlak voor het slapengaan veel naar een scherm tuurt. Omdat veel ouders zich hier niet bewust van zijn, staat deze pagina in het teken van de effecten van een smartphone en tablet op de slaap van kinderen.

Blauw licht en slaapritme

Je hebt misschien weleens gehoord dat smartphones en tablets blauw licht afgeven. Dankzij dit licht is het scherm van deze mobiele apparaten ook in de avonduren nog goed te zien. Toch zit er ook een nadeel aan, want blauw licht heeft invloed op het slaapritme.

Als je zelf ‘s avonds een smartphone of tablet gebruikt, merk je hier misschien niet bijzonder veel van. Daarom denk je mogelijk dat je kind hier ook weinig last van heeft. Dit is een misvatting, want de ogen van kinderen zijn nog niet volledig ontwikkeld. Doordat de pupillen van een kind groter en de lenzen transparanter zijn dan die van een volwassene, komt licht harder binnen. Dit geldt niet alleen voor daglicht, maar net zo goed voor blauw licht. 

Is je kind ‘s avonds druk in de weer met een smartphone of tablet? Dan kan zijn slaapritme behoorlijk verstoord worden. Blauw licht is namelijk een stuk schadelijker voor je kind dan daglicht en het licht dat de lampen in huis uitstralen. Zodra het buiten donker wordt, begint het menselijk lichaam melatonine aan te maken. Dit hormoon zorgt ervoor dat je kind langzaam moe wordt. De aanmaak van melatonine wordt alleen geremd door blauw licht. 

Als je kind in de avonduren veel naar een scherm tuurt, kan zijn melatonine-niveau tot wel twee keer zo laag liggen dan gebruikelijk. Gaat hij vervolgens naar bed? Grote kans dat je kind niet kan slapen. Doordat er niet voldoende melatonine is aangemaakt, is het brein nog niet moe. Hierdoor ligt je kind misschien eerst uren wakker voordat hij in slaap valt. Wil je dat je kind een goed slaapritme ontwikkelt? Voorkom dan dat hij ‘s avonds lange tijd blootgesteld wordt aan blauw licht.

Is er een relatie tussen schermtijd en slaaptekort bij kinderen?

Hierboven las je al dat blauw licht ervoor zorgt dat je kind meer moeite heeft om in slaap te komen. Zijn brein werkt namelijk nog volop als hij naar bed gaat en de hele avond met een smartphone of tablet in de weer is geweest. Dit kan nachtmerries en slaapproblemen tot gevolg hebben. Je kind valt niet alleen moeilijker in slaap, maar slaapt ook een stuk onrustiger dan wanneer zijn ogen in de avonduren niet veel zijn blootgesteld aan blauw licht. Reden genoeg om de schermtijd te beperken. Kun je hier nog wel wat hulp bij gebruiken? Dan komen de tips op de onderstaande pagina van pas. 

Slaapkwaliteit

Kinderen krijgen tegenwoordig op steeds jongere leeftijd al een smartphone. Heeft jouw kind er ook al eentje? Dan wil hij deze waarschijnlijk het liefst dag en nacht bij zich houden. Toch is het beter om dit apparaat uit de slaapkamer van je kind te weren. Als je kind zijn smartphone wel mee mag nemen, is de kans groot dat hij hier voor het slapengaan nog even op kijkt. Zoals je eerder op deze pagina al kon lezen, komt dit zijn slaapritme niet ten goede.

Een smartphone mee naar bed nemen heeft niet alleen invloed op het slaapritme, maar ook op de slaapkwaliteit. Dit komt door de straling die uit dit apparaat komt. Smartphones werken namelijk op basis van radiogolven en deze worden constant uitgezonden als het toestel is ingeschakeld. Zo maakt een smartphone door middel van straling bijvoorbeeld verbinding met het draadloze wifi-netwerk in huis. Legt je kind zijn smartphone ‘s nachts op het nachtkastje? Dan kan dit ten koste gaan van zijn slaapkwaliteit, want er is constant straling aanwezig in de slaapkamer.

Als je kind zijn smartphone meeneemt naar bed, kunnen er ook psychische oorzaken zijn die de slaapkwaliteit negatief beïnvloeden. Ziet je kind vlak voor het slapengaan een eng filmpje of krijgt hij een minder leuk appje van een vriend of vriendin? Dan zet dit hem aan het denken en dat zorgt er mogelijk voor dat hij minder goed slaapt. Daarnaast kunnen de geluiden en trillingen van smartphones je kind ‘s nachts wakker houden. Vraag jezelf daarom af of het verstandig is als je kind met zijn smartphone naar bed gaat.

Tips voor ouders om de invloed van mobiele apparaten op de slaap van je kind te verminderen

Je weet inmiddels dat mobiele apparaten een negatieve invloed hebben op het slaapritme en de slaapkwaliteit van je kind. Wil je deze invloed tot een minimum beperken, maar weet je niet hoe je dit aanpakt? Dan komen de onderstaande 3 tips vast en zeker van pas.

1. Weer mobiele apparaten uit de slaapkamer

Wil je de invloed van mobiele apparaten op de slaap van je kind tot een minimum beperken? Overweeg dan om smartphones, tablets en e-readers uit de slaapkamer van je kind te weren. Laat hem zijn apparaten bijvoorbeeld iedere avond inleveren, zodat ze niet toch stiekem meegaan naar bed.

Misschien vind je het niet prettig om je kind te verbieden om mobiele apparaten mee te nemen naar bed. Vraag je kind in dat geval om het apparaat op de nachtstand te zetten voordat hij naar bed gaat. In plaats van blauw licht worden er dan kleuren gebruikt die vriendelijker zijn voor de ogen van je kind. Hierdoor verklein je de kans dat je kind niet kan slapen.

2. Maak je kind duidelijk wat de invloed van mobiele apparaten op zijn slaap is

Mogen de vriendjes en vriendinnetjes van je kind ‘s avonds wel gewoon spelletjes spelen op de smartphone of filmpjes kijken op de tablet? Dan begrijpt je kind misschien niet waarom hij dit niet mag. Leg hem daarom uit wat de gevolgen zijn van schermgebruik in de avond op zijn slaapkwaliteit. Als je hem vertelt hoe het zit, kan hij waarschijnlijk meer begrip opbrengen voor het besluit. Je kunt ook met hem overleggen, zodat er een oplossing komt waar jullie je allebei in kunnen vinden. 

3. Kijk een uur voor het slapengaan niet meer op een mobiel apparaat

Wie de invloed van blauw licht op de slaap van zijn kind wil beperken, kan ervoor kiezen om schermgebruik een uur voor het slapengaan te verbieden. Vanaf dat moment maakt het lichaam van je kind een normale hoeveelheid melatonine aan, waardoor hij waarschijnlijk snel in slaap valt. Als je deze regel instelt, doe je hier als ouder uiteraard ook aan mee. Je kind vindt het immers niet eerlijk als jij wel op een smartphone of tablet mag kijken, maar hij niet.