15 ideeën voor een kinderfeestje om thuis te vieren

Heb je in samenspraak met je kind besloten dat het kinderfeestje thuis plaatsvindt? Ga dan aan de slag met het samenstellen van het programma. Je kunt een aantal leuke spelletjes bedenken die de kinderen kunnen spelen, maar ook iemand inhuren die (een deel van) het programma voor zijn rekening neemt. Kun je nog wel wat inspiratie gebruiken? Dan komen de onderstaande 15 ideeën voor een kinderfeestje om thuis te vieren vast en zeker van pas.

1. Spijkerpoepen

Spelletjes worden vaak in één adem genoemd met een kinderfeestje. Niet gek, want kinderen vinden het leuk om spelletjes te spelen. Vandaar dat dit een prima invulling is voor het verjaardagsfeest van je kind. Zoek je nog een leuk spel dat de kinderen kunnen spelen? Kies dan voor spijkerpoepen. Dit oud-Hollandse spel heb je vroeger zelf waarschijnlijk ook wel eens gespeeld. Knoop een spijker aan het ene uiteinde van een koord en maak een lus aan het andere uiteinde. Hang het koord om het middel van de kinderen en laat ze proberen om de spijker zo snel mogelijk in een lege fles te laten zakken. Houd eventueel de tijd bij, zodat je aan het einde van het spel weet welk kind het beste was.

2. Entertainer thuis

Wie thuis een kinderfeestje wil vieren, kan allerlei spelletjes organiseren. Heb je dit het afgelopen jaar al gedaan of ontbreekt het je aan inspiratie om leuke spelletjes te bedenken? Laat dan een entertainer thuis komen. Huur bijvoorbeeld een goochelaar, clown, sneltekenaar of artiest in. Doordat dit soort mensen getraind zijn om anderen te vermaken, wordt het kinderfeestje hoe dan ook een succes. 

3. Slaapfeestje organiseren

Wil je een kinderfeestje ‘s avonds in plaats van overdag vieren? Maak er dan een slaapfeestje van. Kinderen vinden het vaak hartstikke leuk om met vriendjes en/of vriendinnetjes in dezelfde ruimte te slapen. Als je niet voldoende matrassen of luchtbedden hebt, kun je de kinderen vragen om deze zelf mee te nemen. Leg ze vervolgens allemaal in de woonkamer neer, zodat iedereen in dezelfde ruimte slaapt.

4. Make-up party organiseren

Als je nog op zoek bent naar een leuke activiteit voor een kinderfeestje voor meiden, kun je een make-up party organiseren. De kinderen leren dan hoe zij zichzelf op kunnen maken. Je kunt de kinderen zelf tips geven, maar het is vaak leuker om een make-up artist in te huren. Zo’n make-up artist is professioneel bezig met make-up, waardoor de kids er vaak veel meer van opsteken. 

5. Sieraden maken tijdens een kinderfeestje

Zijn de kinderen nog wat te jong voor een make-up party? Of heeft je kind al eens zo’n feestje gegeven? Laat de kinderen dan sieraden maken tijdens een kinderfeestje. Als je ervoor zorgt dat je de juiste materialen in huis hebt, kunnen kinderen zich vaak  urenlang vermaken. Het grote voordeel van zo’n kinderfeestje is dat je de kosten vrij makkelijk in de hand kunt houden. Je hoeft immers alleen materialen voor de sieraden te kopen en voor wat lekkers te zorgen. 

6. Schminkfeestje

Welk kind wil er nu niet door het leven als lieveheersbeestje, vlinder of tijger? Tijdens een schminkfeestje kun je de droom van kinderen in vervulling laten gaan. Zorg dat je een aantal voorbeelden hebt, zodat de kinderen zelf kunnen kiezen hoe ze geschminkt willen worden. Vervolgens is het aan jou om dit na te maken. Als je zelf niet bepaald handig bent met schmink, huur je een grimeur in. Dit kost je weliswaar wat meer, maar het resultaat is meestal ook een stuk beter.

7. Glittertattoo feestje

Veel kinderen vinden tattoos stoer. Wanneer ze zo’n plakplaatje krijgen, brengen ze hem vaak snel op hun lichaam aan. Vandaar dat je zeker pluspunten scoort als je kinderen glittertattoos laat maken tijdens een kinderfeestje. Als je over huidlijm, glitters, sjablonen en penseeltjes beschikt, kun je deze tattoo’s al zetten bij de kinderen. Je kunt ze eventueel ook glittertattoos bij elkaar laten zetten. Leg in dat geval wel eerst uit hoe ze te werk moeten gaan. 

8. Mad science verjaardagsfeestje thuis vieren

Science is een vak waar veel kinderen op school mee te maken krijgen. Geldt dit ook voor jouw kind en is hij hier dol op? Organiseer dan een mad science kinderfeestje. Tijdens zo’n feestje doen de kinderen allerlei proefjes. Je kunt de organisatie zelf voor je rekening nemen, maar het is ook mogelijk om dit uit te besteden aan een ‘professor’. Deze laatste optie is weliswaar duurder, maar de kans is groter dat kinderen de hele tijd geboeid blijven.

9. Een misdaad oplossen tijdens je kinderfeestje

Een carrière als inspecteur is iets waar veel kinderen van dromen. Laat ze daarom een misdaad oplossen tijdens je kinderfeestje thuis. Je kunt deze speurtocht zelf in elkaar zetten en op verschillende plekken in en rondom huis ‘bewijsmateriaal’ neerleggen. Vervolgens is het aan de kinderen om de dader te ontmaskeren. Als je zelf aan de slag gaat, moet je zeker weten dat er geen losse eindjes zijn. Twijfel je? Dan kun je eventueel een misdaadspel kopen. Let er in dat geval wel op dat het spel geschikt is voor alle kinderen die op het feestje komen. 

10. Een mozaïek feestje

Als je zoon of dochter een creatieveling is, is het leuk om een mozaïek kinderfeestje te organiseren. Laat de kinderen bijvoorbeeld een fotolijstje of spiegel van mozaïek maken. Doordat ze hier vaak uren zoet mee zijn, is het niet nodig om nog meer activiteiten te verzinnen. Bovendien houdt ieder kind een tastbare herinnering over aan het kinderfeestje. Ze mogen hun eigen kunstwerk van mozaïek namelijk meenemen naar huis. 

11. Huur een springkussen

Zodra kinderen een springkussen zien, kunnen ze meestal niet wachten tot ze er zelf op mogen. Vandaar dat een springkussen huren voor een kinderfeestje thuis een goed idee is. De meeste kinderen vermaken zich zonder problemen een paar uur op een springkussen. Wanneer ze tussendoor wat lekkers en iets te drinken krijgen, gaat ieder kind uiteindelijk moe en voldaan weer naar huis. Wil je een springkussen huren? Kijk dan goed naar de afmetingen. Zo voorkom je dat hij niet in je tuin of op de oprit past. 

12. Lego bouwen

Lego, wie is er niet groot mee geworden? Als jouw kind er ook veel mee speelt, is het leuk om een kinderfeestje te organiseren waarbij deze steentjes centraal staan. Gooi alle Lego op een hoop en laat de kinderen er samen een mooi bouwwerk van maken. Komen er veel kinderen? Dan kun je eventueel ook kleine groepjes maken en er een Lego-wedstrijd van maken. In dat geval is het wel leuk als je een prijsje hebt voor het winnende team. 

13. Samen klussen

Klussen is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt als je op zoek bent naar een activiteit voor een kinderfeestje thuis. Toch vinden veel kinderen het hartstikke leuk om hun handen uit de mouwen te steken. Ben je overtuigd? Haal dan alle materialen in huis en zorg ervoor dat je ontwerp hebt. Ieder kind maakt in dat geval hetzelfde en daardoor wordt het een stuk makkelijker. Zorg er eventueel voor dat je zelf al een exemplaar gemaakt hebt. Kinderen zien zo wat de bedoeling is en jij kunt ze goed helpen. 

14. Een workshop handlettering

Is je kind inmiddels al aardig oud? Dan heeft hij de laatste jaren al de nodige kinderfeestjes gegeven. Hierdoor zijn de ideeën misschien op. In dat geval kun je een workshop handlettering overwegen. Koop een boekje voor iedere kind, zorg dat er voldoende stiften zijn en leg een aantal voorbeelden klaar. Ken je iemand die goed is in handlettering? Nodig deze persoon dan uit. Hij of zij kan handige tips en tricks geven, waardoor kinderen het sneller onder de knie krijgen.

15. Knutselen

Als je kind creatief is, wil je een kinderfeestje hier mogelijk op afstemmen. In dat geval is knutselen een leuke activiteit. Je kunt de kinderen zelf iets laten bedenken, maar het is leuker als iedereen hetzelfde maakt. Heb je geen inspiratie voor een knutselwerkje? Laat de kinderen dan een pinata knutselen. Deze felgekleurde pop van papier-maché kan gevuld worden met snoepgoed of cadeaus. Je kunt er eventueel voor kiezen om de pinata’s te vullen en ze vervolgens door de kinderen kapot te laten slaan.