18 spelletjes tijdens een kinderfeestje

Omdat veel kinderen dol zijn op spelletjes, worden er tijdens een kinderfeest vaak spelletjes gespeeld. Maar welke spelletjes zijn geschikt voor het verjaardagsfeest van een kind? Je kent vast nog wel een paar spellen van vroeger, maar het is de vraag of de kinderen ze tegenwoordig ook nog leuk vinden. Om te voorkomen dat je de plank mis slaat, staan hier 18 spelletjes onder elkaar die geschikt zijn voor een kinderfeestje.

1. Mama, hoe laat is het?

Dit spel wordt gespeeld in een vak van 10 bij 10 meter. Een van de kinderen is de mama en gaat aan de ene kant van het veld staan met de rug naar de andere kinderen toe. De andere kinderen staan aan de andere kant van het speelveld en vragen ‘Mama, hoe laat is het?’. Als mama zegt dat het zes uur is, zet ieder kind zes stappen vooruit. Deze vraag wordt net zo lang herhaald tot mama denkt dat de kinderen in de buurt zijn. 

Als mama het idee heeft dat de kinderen in de buurt zijn en zij opnieuw vragen hoe laat het is, zegt zij ‘etenstijd’. Ze draait zich vervolgens snel om en probeert de kinderen te tikken. Ieder kind dat getikt wordt, is af. Wanneer een kind over de beginlijn rent zonder getikt te zijn, is hij veilig. Het spel gaat vervolgens verder met de kinderen die niet getikt zijn. Heeft mama niet in de gaten dat de kinderen al in de buurt zijn en komen ze over haar beginlijn? Dan winnen de kinderen die nog in het spel zijn.

2. Het moerasspel

Voor het moerasspel verdeel je de kinderen in twee groepen. Geef ieder team één plankje meer dan het aantal kinderen. Doel van dit spel is om zo snel mogelijk het ‘moeras’ over te steken. Spreek af wat het moeras precies is of geef dit aan met een lijn. De kinderen steken het moeras over door de houten plankjes achter elkaar te leggen. Het achterste plankje wordt telkens vooraan neergelegd, zodat de kinderen steeds iets verder vooruit komen. Het team dat als eerste de overkant van het moeras heeft bereikt, wint het moerasspel. 

3. Voorhoofdsbal

Bij voorhoofdsbal worden de kinderen in tweetallen verdeeld. Geef ieder tweetal een bal en laat ze deze tussen beide voorhoofden klemmen. Vervolgens is het de bedoeling dat ze al lopend de finish bereiken zonder dat de bal valt. Telkens als de bal valt, moet het tweetal opnieuw beginnen. Lukt het de teams inmiddels om zonder de bal te laten vallen de overkant te bereiken? Dan kun je het iets moeilijker maken en de kinderen een gekookt ei, een boek of een ander voorwerp tussen hun voorhoofden laten klemmen. 

4. Toren bouwen

Aan de naam van dit spel kun je eigenlijk al afleiden wat de bedoeling is. De kinderen gaan namelijk een toren bouwen. Gebruik hier geen blokken voor, maar bierviltjes of bekertjes. De winnaar is de persoon of het team met de hoogste toren. 

5. Toverdrankspel

Wanneer je het toverdrankspel speelt, stuur je eerst één van de kinderen naar de gang. De rest neemt vervolgens een slokje ‘toverdrank’. Ze veranderen hierdoor in iets anders, zoals een piraat, een haai of een raceauto. Als ieder kind een keuze heeft gemaakt, wordt het kind op de gang weer opgehaald. De kinderen die van de toverdrank gedronken hebben, beelden om beurten iets uit. Aan de hand hiervan moet het andere kind raden wie of wat zij zijn. 

6. Bottleflip

Zit je kind op TikTok? Dan weet hij ongetwijfeld wat de bottleflip is. Bij dit spelletje is het de bedoeling dat een met water gevuld flesje in de lucht ronddraait en vervolgens rechtop terechtkomt. Dit lijkt makkelijk, maar het is bijzonder lastig. Vandaar dat de bottleflip een uitdagend spel is voor een kinderfeestje. Geef alle kids eerst de tijd om te oefenen, verdeel ze vervolgens in teams en laat ze het tegen elkaar opnemen. 

7. Waterpong

Om waterpong te spelen, heb je alleen een tafel, glazen, water en een pingpongbal nodig. Vul een aantal glazen met water, zet deze op de rand van de tafel en laat de kinderen proberen om het pingpongballetje al stuiterend in een van de glazen te gooien. Stel bijvoorbeeld een tijdsduur, zodat de kinderen uitgedaagd worden om zo snel mogelijk alle glazen weg te spelen. Je kunt eventueel ook teams maken en de kids tegen elkaar laten spelen. In dat geval zet je op beide uiteinden van de tafel hetzelfde aantal glazen met water neer. Het team dat als eerste alle glazen van de ander heeft weggespeeld, wint waterpong. 

8. Stippendans

De stippendans is de moderne variant van de stoelendans. Voor dit spel knip je cirkels met een doorsnee van 40 à 50 centimeter. Knip altijd één stip minder dan het aantal kinderen dat op het kinderfeestje komt. Leg de stippen vervolgens op de grond en start de muziek. De kinderen lopen vervolgens rondjes. Wanneer je de muziek laat stoppen, is het de bedoeling dat ieder kind zo snel mogelijk op een stip gaat staan. Het kind dat niet op een stip staat, valt af. Haal na iedere ronde één stip weg. Uiteindelijk blijft er één kind over en dat is de winnaar van de stippendans. 

9. Slapende leeuwen

Bij dit spel is het de bedoeling dat alle kinderen op de grond gaan liggen en doen alsof ze slapende welpjes zijn. Ze moeten stil blijven liggen, want wie beweegt is af. Aan jou als ouder de taak om de kinderen aan het lachen te maken, zodat ze gaan bewegen. Hiervoor mag je de kinderen niet aanraken. Als een welpje af is, mag hij jou helpen om de andere welpjes te laten lachen. Het welpje dat het langst blijft liggen zonder te bewegen, is de winnaar van het spel slapende leeuwen. 

10. Leeuwen vangen

Leeuwen zijn stoer, waardoor kinderen het geweldig vinden om zelf even als dit dier door het leven te gaan. Met het spelletje leeuwen vangen is dit mogelijk. Je wijst één van de kinderen aan als leeuwentemmer, de rest is een leeuw. Iedere leeuw krijgt een leeuwenstaart. Je kunt zelf staarten maken, maar ook een reepje stof gebruiken als staart. Iedere leeuw doet de staart in de band van zijn broek en moet voorkomen dat de leeuwentemmer deze te pakken krijgt. De leeuw die als laatste overblijft, wint het spel.

11. Ballondieren vouwen

Ballonnen mogen niet ontbreken op een kinderfeestje. Waarschijnlijk hang je er een paar op, maar je kunt de kinderen er ook actief mee aan de slag laten gaan door ze ballondieren te laten vouwen. Dit is niet alleen leuk om te doen, maar ook nog eens leerzaam voor kinderen. Je kunt er eventueel een spel van maken door de kinderen te laten raden welk dier de anderen maken. Zorg dat er een aantal voorbeelden liggen, zodat de kinderen voldoende inspiratie hebben. Je kunt eventueel ook een ballonkunstenaar langs laten komen. Zo’n iemand kan de kinderen precies uitleggen hoe zij ballondieren vouwen.

12. Gekke bekken trekken

De meeste kinderen zijn behoorlijk goed in gekke bekken trekken. Hier kun je handig op inspelen door er een spel van te maken tijdens een kinderfeestje. Zet twee kids tegenover elkaar op een stoel en laat ze allebei gekke bekken trekken. Hierbij is het de bedoeling om zo lang mogelijk niet te lachen. Degene die uiteindelijk het langst zijn lach in weet te houden, wint het spel. 

13. Feestje met oud-Hollandse spelletjes

Als het thema van het kinderfeestje oud-Hollands is, is het leuk om spellen te spelen die hierop aansluiten. Om je wat ideeën te geven, staan hier een aantal oud-Hollandse spelletjes op een rijtje.

  • Sjoelen: laat de kinderen één voor één met de schijven gooien en schrijf op hoeveel punten ieder kind heeft. Het kind met de meeste punten is de winnaar. Heb je geen sjoelbak? Maak dan vakken op de tafel met behulp van tape en gebruik bijvoorbeeld snoepjes of damstenen als sjoelschijven. Geef aan hoeveel punten ieder vak waard is en tel aan het einde van de beurt alle punten bij elkaar op. 
  • Spijkerpoepen: voor dit spel heb je een koord, een fles en een grote spijker nodig. Knoop de spijker aan het koord, hang het koord vervolgens om het middel van een kind en laat hem proberen om de spijker in de fles te laten zakken. Houd eventueel de tijd bij, zodat je aan het einde een winnaar aan kunt wijzen. 
  • Koekhappen: om dit spel te spelen, span je allereerst een horizontale lijn. Knip vervolgens koordjes in verschillende lengtes en hang deze verticaal aan de lijn. Aan het uiteinde van de koordjes hang je een plak ontbijtkoek. Je kunt eventueel ook andere koeken gebruiken of donuts. Als alles hangt, mogen de kinderen proberen om de koek op te eten zonder hierbij hun handen te gebruiken. Om het allemaal wat moeilijker te maken, kun je de kinderen geblinddoekt koek laten happen. 
  • Snoephappen: qua naam lijkt dit op koekhappen, maar snoephappen gaat toch iets anders in zijn werk. Voor dit spel heb je allereerst een grote bak nodig. Vul deze met water en gooi hier vervolgens wat snoepjes in. Laat de kinderen nu proberen om het snoepgoed met hun mond uit het water te vissen. Je kunt zowel drijvende snoepjes gebruiken als snoepjes die naar de bodem zinken. Snoepjes die zinken zijn over het algemeen makkelijker te pakken dan snoepgoed dat blijft drijven.
  • Timmerspel: een blok hout of een boomstronk, hamers en een paar grote spijkers. Dit is alles wat je nodig hebt om het timmerspel te spelen. Sla voor ieder kind of team een klein stukje van de spijker in het hout. Vervolgens mogen de kinderen om en om proberen om de spijker verder in het hout te slaan. Het kind of team dat de spijker als eerste volledig in het hout slaat, mag zich de winnaar van het timmerspel noemen. Je kunt het timmerspel eventueel combineren met een quiz. Het kind of team dat als eerst het juiste antwoord op een vraag geeft, mag dan slaan.
  • Stoelendans: dit spel is eigenlijk de voorloper van de stippendans die eerder op deze pagina al aan bod kwam. Dit spel speel je alleen niet met stippen, maar met stoelen. Zet een aantal stoelen in een kringetje neer en zorg dat de rugleuningen allemaal naar het midden wijzen. Gebruik altijd één stoel minder dan het aantal kinderen dat meedoet. Start vervolgens de muziek en laat de kinderen rondjes lopen. Zodra de muziek stopt, moet ieder kind op een vrije stoel gaan zitten. Het kind dat overblijft valt af. Haal vervolgens een stoel weg en start de muziek opnieuw. Ga net zolang door tot er één iemand over is
  • Zaklopen: de naam verklapt eigenlijk al wat de bedoeling is bij dit spel. Ieder kind gaat in een zak staan en probeert al springend de overkant te bereiken. De winnaar is het kind dat als eerste over de finish komt. Om dit spel te spelen heb je een aantal jute zakken nodig. Je kunt ook bigbags gebruiken. Zo’n zak is groter dan een jute zak, waardoor er meerdere kinderen tegelijk in kunnen staan. Het is dan niet ieder voor zich, want er wordt in teams gestreden. De kinderen moeten goed samenwerken om als eerste de overkant te bereiken.
  • Blikgooien: als je een makkelijk maar leuk spel wilt spelen, is blikgooien een goede keuze. Voor dit spel heb je namelijk alleen maar wat lege blikken en een aantal ballen nodig. Bouw een toren van de blikken en bepaal vanaf welke afstand de kinderen op de toren mogen gooien. Doel van het spel is om zo veel mogelijk blikken om te gooien. Heb je geen lege blikken? Geen probleem, want je kunt ook een toren van bekertjes bouwen en de kinderen hierop laten gooien.
  • Touwtrekken: dit is een populair spel voor kinderfeestjes. Je hebt namelijk alleen maar een lang touw nodig. Verdeel de kinderen vervolgens in twee teams en laat ze het tegen elkaar opnemen. Om te bepalen wie er wint, trek je een lijn in het midden. Het team dat erin slaagt om het andere team volledig over deze lijn te trekken, wint. Na ieder potje kun je de samenstelling van de teams veranderen. Als ouder kun je zelf eventueel meedoen, maar het is ook leuk om de kinderen het tegen jou op te laten nemen. 
  • Eierloop: een aantal gekookte eieren en een paar lepels is alles wat je nodig hebt voor de eierloop. Laat de kinderen de lepel vasthouden en leg hier een ei op. Doel van het spel is om als eerste over de finish te komen zonder dat het ei onderweg van de lepel valt. Gebeurt dit toch? Dan moet het kind weer van voren af aan beginnen. Je kunt de eierloop moeilijker maken door de kinderen de lepel met hun mond vast te laten houden tijdens het lopen.

14. 3-benenrace

De naam van dit spel is misschien wat gek, maar toch is het voor kinderen leuk om te spelen. Aan het begin van de 3-benenrace laat je de kinderen tweetallen maken. Bij ieder tweetal bind je het linkerbeen van het ene kind vast aan het rechterbeen van het andere kind. Hier kun je een stuk touw voor gebruiken, maar ook een sjaal. Doel van het spel is om zo snel mogelijk de overkant te halen. Doordat de kinderen aan elkaar vastzitten, moeten ze goed samenwerken om vooruit te komen. Dit levert hoe dan ook een aantal hilarische momenten op. 

15. Woordketting

Hebben de kinderen net een intensief spel gespeeld? Dan is het fijn om even uit te rusten. Dit is een mooi moment om het spel woordketting te spelen. Bij dit spel kunnen de kinderen lekker blijven zitten. Wijs een kind aan en laat hem of haar een woord zeggen. Het kind dat vervolgens de beurt krijgt, bedenkt een woord dat begint met de letter waarop het vorige woord eindigde. Zegt het eerste kind ‘fiets’? Dan kan het tweede kind ‘slang’ zeggen. Je kunt het niveau verhogen door een bepaald thema aan de woordenketting te verbinden, zoals ‘het bos’ of ‘op vakantie’. 

16. Ruilspel

Wie een uitdagend spel zoekt voor een kinderfeestje, kan het ruilspel spelen. De kinderen beginnen met een klein voorwerp, zoals een paperclip of een rietje. Ze gaan vervolgens langs de deuren om dit te ruilen voor iets anders. Het doel is om aan het einde van het spel een voorwerp in het bezit te hebben dat (veel) meer waard is dan het voorwerp waarmee ze het spel begonnen. Wil je er een competitie van maken? Verdeel de kinderen dan in teams. In plaats van voorwerpen kun je ook met eten werken. Geef ieder team bijvoorbeeld een reep chocolade en laat ze proberen om de hoeveelheid eten te vergroten door te ruilen.

17. Uitbeelden

Het spel ‘Hints’ doet bij jou waarschijnlijk wel een belletje rinkelen. Hierbij moet je raden wat iemand uitbeeldt. Een soortgelijk spel kun je ook op het verjaardagsfeestje van je kind spelen. Geef één van de kinderen de opdracht om een woord uit te beelden en laat de rest raden wat het is. Je kunt zelf een aantal woorden bedenken die de kinderen uit kunnen beelden. Wil je het anders aanpakken? Schrijf dan een aantal beroepen en handeling op briefjes en doe deze in een pot. Het kind dat aan de beurt is, pakt een briefje en beeldt het woord uit dat hierop staat. 

18. Moordenaartje

Moordenaartje klinkt misschien niet als een vriendelijk spel, maar dat is het wel. Het begint allemaal door een kind naar de gang te sturen. Onder de rest van de kinderen wordt er vervolgens een moordenaar aangewezen. Wanneer dit gebeurd is, mag het kind op de gang in het midden van de groep gaan staan. De taak van de moordenaar is om anderen te doden door naar ze te knipogen. Degene die een knipoog krijgt van de moordenaar, valt dood neer. Aan de persoon in het midden de taak om te achterhalen wie de moordenaar is.