Doorstroomtoets groep 8 in 2024: een overzicht voor ouders

Pim

In februari 2024 wordt de doorstroomtoets afgenomen onder alle achtstegroepers van Nederland. Als ouder zit je waarschijnlijk met wat vragen: wat is de doorstroomtoets groep 8 precies, kan je kind zich voorbereiden en hoe verhoudt de doorstroomtoets zich ook alweer tot het schooladvies? We zetten alles wat je moet weten over de doorstroomtoets op een rijtje.

Wat wordt er precies getest in de doorstroomtoets groep 8?

De doorstroomtoets wordt door alle kinderen in groep 8 gemaakt en test wat je kind in acht jaar basisschool heeft geleerd. De toets is verplicht en heeft twee doeleinden:

  • Zodat de overheid inzicht heeft in het taal- en rekenniveau op de school van je kind, en deze zo kan vergelijken met andere leerlingen en scholen in Nederland.
  • Helpen adviseren van het type vervolgonderwijs dat past bij je kind (vmbo, havo of vwo).

Alle achtstegroepers moeten twee onderdelen verplicht maken: Nederlandse taal en rekenen. De school van je kind mag bepalen welke toets ze hun leerlingen geven en of er extra onderdelen worden getest. De doorstroomtoets is geen examen. Je kind kan dus niet slagen of zakken voor de toets. Er komt wel een advies uit, waardoor veel ouders en kinderen het toch een spannend moment vinden.

Wanneer wordt de doorstroomtoets afgenomen?

De doorstroomtoets wordt tussen 29 januari en 18 februari 2024 door heel Nederland afgenomen. Wanneer dit precies is hangt af van de welke toets de school van je kind afneemt (Leerling in beeld, IEP, ROUTE 8 of een van de andere doorstroomtoetsen). Hoe lang de toets precies duurt hangt daar ook vanaf. De snellere toetsen duren een paar uur en de langste toets neemt twee ochtenden in beslag.

Is ‘de Cito-toets’ hetzelfde als de doorstroomtoets?

Nee, de Cito-toets en de doorstroomtoets zijn niet hetzelfde, hoewel er wel wat overeenkomsten zijn. De Cito-toets werd tot en met 2014 door veel scholen afgenomen in groep 8. De toets was niet verplicht, maar werd vaak gebruikt om een middelbaar schooladvies te geven. Vanaf 2015 is het wél verplicht om een toets af te nemen in groep 8. Deze verplichte toets in groep 8 heette de eindtoets. Vanaf schooljaar 2023-2024 wordt deze toets de doorstroomtoets genoemd. Er zijn verschillende toetsaanbieders. De aanbieders van de doorstroomtoets in groep 8 in 2023 zijn:

  1. De Leerling in beeld doorstroomtoets is een gloednieuwe toets die door Cito wordt gemaakt. Deze toets is zowel op papier als digitaal beschikbaar, en bestaat uit de onderdelen lezen, rekenen en taalverzorging.
  2. ROUTE 8 is een digitale adaptieve doorstroomtoets en wordt via internet afgenomen op een computer, laptop of tablet. De toets bevat naast de verplichte onderdelen ook optionele onderdelen over het sociaal-emotioneel functioneren, het toekomstbeeld en de eigen visie van de leerling.
  3. De IEP doorstroomtoets meet alleen de verplichte vaardigheden Nederlandse taal en rekenen. De leerkracht kan kiezen om deze toets digitaal of op papier af te nemen, afhankelijk van het kind en het type onderwijs. De digitale IEP doorstroomtoets is adaptief en past zich aan het niveau van de leerling aan.
  4. De AMN doorstroomtoets is een digitale toets, waarin de verplichte onderdelen rekenen en taal worden getoetst. De AMN doorstroomtoets kan worden afgenomen op allerlei apparaten, is adaptief en heeft een bladerfunctie. Leerlingen kunnen dus vooruit en terugbladeren tijdens de toets zonder de resultaten te beïnvloeden.
  5. De DOE-toets wordt aangeboden door Rijksoverheid en kan onafhankelijk van lesmethode of leerlingvolgsysteem afgenomen worden. De toets meet alleen wat nodig is: rekenen, taalverzorging en lezen. Daarnaast kan deze toets digitaal en adaptief afgenomen worden, maar kan er ook gekozen worden voor een lineaire afname.
  6. De DIA doorstroomtoets is een digitale en adaptieve toets. Deze doorstroomtoets meet de verplichte onderdelen Nederlandse taal en rekenen en kan in één dag worden afgenomen.

Hoe wordt het schooladvies bepaald?

Vroeger was de eindtoets leidend voor het advies naar welk niveau middelbare school je kind kon gaan. Tegenwoordig weegt het advies van de leerkracht zwaarder dan de doorstroomtoets. Eigenlijk best logisch: een school kent je kind meestal al acht jaar en zo’n toets is toch een momentopname. Alleen als je kind de doorstroomtoets beter maakt dan het schooladvies, kan er iets aan het schooladvies worden veranderd – maar dat beslist de school. Komt er een lagere score uit de doorstroomtoets, dan blijft het advies van de school gewoon staan.

Kan je kind zich voorbereiden op de doorstroomtoets?

De doorstroomtoets test de kennis en vaardigheden die je kind de afgelopen acht jaar heeft opgedaan. Je kind hoeft dus niet speciaal voor de toets te leren. Voorbereiden kan wel. Bijvoorbeeld om kennis te maken met de vraagstelling van de doorstroomtoets. Zo zitten er in Squla ook toetsmodules: om spelenderwijs bekend te raken met de toetsvraagstelling. Op deze manier komt je kind niet voor een verrassing te staan wanneer in de doorstroomtoets de vragen net een beetje anders geformuleerd zijn dan de leerkracht normaal doet.

Wist je dat?

  • de eindtoets sinds schooljaar 2023-2024 de doorstroomtoets wordt genoemd, omdat deze naam duidelijker maakt dat leerlingen zich ook na groep 8 blijven ontwikkelen?
  • de allereerste doorstroomtoets, wat toen nog de eindtoets was, werd afgenomen in 1968?
  • er voor één toetsonderdeel, bijvoorbeeld spelling, wel 360 opgaven worden bedacht, waarvan er maar 20 opgaven in de toets terechtkomen?
  • de verschillende aanbieders van de doorstroomtoets ook speciale versies hebben voor kinderen die slechtziend, doof of slechthorend zijn?

6 tips voor de doorstroomtoets

  1. Leg niet te veel druk op de doorstroomtoets. Leg uit dat de juf of meester al weet wat je kind allemaal kan en dat deze toets dat nog een keer meet.
  2. Afleiding is goed voor je kind, laat hem of haar niet meer oefenen voor de toets in de toetsweek zelf.
  3. Toon als ouder belangstelling, vraag hoe het ging en hoe je kind zich erover voelt. Zo kan je kind ontladen na een dag ploeteren op school.
  4. Geef je kind gezonde en voedzame tussendoortjes. Vermijd suikerhoudende repen en kies voor fruit, een rijstwafel en bruine boterhammen.
  5. Zorg dat je kind in de toetsweek genoeg slaap krijgt, minimaal 8 uur. Laat je kind een halfuur voor het slapen gaan niet meer naar digitale schermen kijken.
  6. Beloon je kind voor het harde werk na een toetsdag: geef een compliment en ga bijvoorbeeld samen lekker lunchen.

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!