Wonderbaarlijke 3D figuren

Annemieke van Grol

Waar denk jij aan bij een kubus en je kind? Ik zie gelijk een Rubrics kubus voor me. Ik heb er veel mee gestoeid vroeger.  Kinderen leren op school wat 3D figuren zijn, een kubus, bol, balk, piramide, een cilinder. Maar het liefst niet vanuit een boek of van een scherm. 3D figuren moet je voelen, moet je zien en moet je van alle kanten bekijken. Ze lenen zich niet voor het platte vlak.

Je verwonderen, vormen herkennen in je omgeving, je afvragen hoe een plat papiertje een balk kan worden zorgen allemaal voor een beter begrip. Het versterkt je ruimtelijk inzicht, helpt je bij het oplossen van wiskundige vraagstukken en zorgt voor een beter beeld bij een begrip als volume.

Vormen betekenis geven

Als ik aan mijn zoon vraag waar hij aan denkt bij een kubus noemt hij een dobbelsteen. Kan een dobbelsteen ook rond zijn, vraag ik. Ik heb er wel eens een in mijn handen gehad. Een bol noemen we dat. Hoe zou die werken?En wat is nou handiger als je een spel speelt?

Boeiende gesprekjes die kinderen laten nadenken over de eigenschappen van vormen, de voor- en nadelen daarvan. Zo krijgen lastige begrippen als kubus en bol meer betekenis en linkt je geheugen het aan reeds opgedane kennis. De verbindingen worden sterker, de begrippen krijgen meer inhoud.

Tips om te oefenen met figuren

We weten door hersenonderzoek dat herinneringen waaraan een emotie gekoppeld is beter beklijven. Bibian Mentel gaf ons ook die levensles mee ‘maak herinneringen!’ Plezier, verwondering, gezelligheid blijven je bij. We zetten wat tips op een rij om te oefenen met verschillende vormen.

  1. Maak een eigen kubus
    Zo kan je met je kind zelf een kubus maken van een bouwplaat die je op internet kan vinden. Je kan er een dobbelsteen van maken of een doosje dat je mooi kan versieren. Over verwondering gesproken, voor gevorderden heb je de magische kubus!
  2. Bak wat lekkers in een leuke vorm
    Een kubus, balk of cilinder? Je hebt alleen deeg, meel en eieren nodig en je kan een cake bakken in een eigen vorm. Dat is niet alleen leuk, maar ook lekker!

    Maar ga ook lekker naar buiten en verwonder je. Laat de zintuigen prikkelen! Ook zo sla je meer informatie op rond een begrip.
  3. Zoek vormen in de natuur
    Is er een kubus vorm te vinden in de natuur? Hoe zou dat komen? Is een boomstam een cilinder? En herken je vormen in de bolletjes bloemen die uitkomen en de bladeren die weer aan de struiken en bomen groeien? Is het lijfje van een bij een bol? Wanneer spreek je van een cirkel en wanneer van een bol? Wat zijn de verschillen en de overeenkomsten? Herken je vormen in een paddestoel? Ga met je kind op zoek naar vormen in de natuur. Plezier gegarandeerd!
  4. Trek erop uit
    In verschillende steden zitten ook vormen verstopt. In Rotterdam loop je natuurlijk even langs de Kubuswoningen, heel indrukwekkend! Of ga je de vlakken van de Pyramide van Austerlitz tellen? En je verwonderen hoe de Egyptenaren dat vroeger toch voor elkaar kregen.

Heel veel plezier en laat de 3D figuren je verwonderen!

Squla (pages)

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!