Oefen thuis Engels: a piece of cake!

Suzanne

Gebruikt jouw kind al wel eens Engelse woorden? Ongemerkt komen er dagelijks veel Engelse woorden voorbij in het leven van je kind. Great! Jonge kinderen leren onbewust, spelenderwijs, ontzettend veel woorden en zinnetjes, o.a. via youtube en televisieprogramma’s. Hun jonge hersenen nemen deze woorden snel op. Hoe eerder jij begint met het stimuleren des te beter deze wereldtaal zich verankert in het geheugen van je kind. Hoe stimuleer je je kind nu thuis om meer Engels te leren? Lees verder voor tips; let’s get started!

Er gaat een wereld voor je open

Aangezien Engels wereldtaal nummer 1 is kun je niet vroeg genoeg beginnen met het stimuleren van het leren van Engels als 2e taal. Er zal later letterlijk een wereld opengaan voor je kind als je ze later zelfverzekerd het huis uit ziet gaan voor bijvoorbeeld een stage in het buitenland. Vloeiend Engels leren spreken is een belangrijke bouwsteen voor de latere loopbaan van je kind. Het verhoogt kansen op de arbeidsmarkt en opent deuren.

Engels op school

Op de meeste basisscholen wordt er wel iets gedaan omtrent onderwijs in het Engels. Op sommige scholen wordt er zelfs al Engels aangeboden in de kleuterklas. Op een aantal middelbare scholen in elke regio wordt er ook tweetalig voortgezet onderwijs aangeboden. Hier leert je kind alle vakken in 2 talen en zal de Engelse taal na al die jaren studie geen geheimen meer kennen. De keuze voor tweetalig voortgezet onderwijs wordt gemakkelijker gemaakt als je kind al beschikt over een basiskennis van de Engels taal. Om je kind aan het einde van de basisschool alle kansen te geven zit er maar 1 ding op: aan de slag samen: practice makes perfect!

English@home

Gebruik je zelf veel Engelse woorden? Lees je wel eens Engelse boeken of kijk je wel eens series zonder ondertiteling? Voordat je samen thuis aan het oefenen gaat is het goed om eens bewust naar je eigen relatie met de Engelse taal te kijken. Bepaal voor jezelf waar bij jou de beste ingang zit om meer Engels te gaan oefenen binnen het gezin. Hieronder een paar tips om samen op luchtige en speelse wijze op te klimmen tot ‘true native speakers’.

TIPS

  • Bekijk samen met je kind eens een youtube filmpje in het Engels. Kies samen een video vanuit de interesses/passies van je kind. Houdt je kind bijvoorbeeld van tekenen, bekijk dan eens samen een tutorial om Japanse Kawaii figuurtjes te leren tekenen. Spreek van te voren af met je kind dat jij moeilijke woorden zult vertalen of dat je kind het filmpje even op stop zet als het te snel gaat in het Engels. Herhaal stukken die te moeilijk waren en probeer sommige zinnen of woorden ook zelf te herhalen, zodat de uitspraak nogmaals benadrukt wordt en de kans groter is dat het woord beklijft.
  • Is je kind een boekenwurm? Bekijk eens in de bibliotheek of de boekenwinkel of het lievelingsboek van je kind ook in het Engels beschikbaar is. Lees het boek voor aan je kind, net zoals je vroeger samen voor het slapengaan een prentenboek las. Vraag na elke alinea of je kind kort kan samenvatten wat hij ervan heeft begrepen. Geef aan of het klopt en motiveer door je kind complimenten te geven. Lees telkens maar een paar bladzijden samen. Starten met lezen in het Engels kan intensief zijn. Hou het kort, dan blijkt het leuk!
  • Spreek samen een onderwerp af waar jullie je in gaan verdiepen. Bespreek bijvoorbeeld elke avond het eten in het Engels. Bekijk samen wat er op jullie bord ligt en vraag aan je kind of hij weet wat de Engelse benaming is voor alle ingrediënten. Maak een A4tje met de woorden die jullie al behandeld hebben. Sluit na een paar weken af met een opdracht voor je kind: het koken van een maaltijd volgens een Engels recept. Je kind leert Engels en kookt; een win-win situatie voor jou als ouder….
  • Muziek is ook bij veel kinderen een leuke ingang om te leren! Zet eens wat vaker die Engelstalige lievelingsnummers op van je kind (ook al vind je het niet om aan te horen 😉). Luister samen eens bewust naar de tekst en kijk samen wat je kind al begrijpt. Vaak meer dan je denkt, omdat er ook een bepaalde emotie wordt overgedragen in de muziek. In een mum van tijd ben je zelf ook fan geworden van die favoriete Engelse zanger van je kind en vliegen jullie binnenkort samen naar Londen voor een concert!

Maak nu ook kennis met de nieuwe mogelijkheden voor het leren van Engels op Squla.nl: het is vanaf nu ook mogelijk om vanaf groep 1 Engels te leren! Vanaf groep 3 is er zelfs een spraakherkenningstool geïntegreerd om zo je kind de juiste uitspraak te laten oefenen.

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!